5 pași pentru o baie luminată corespunzător

Baie
Electricitate

Pe lângă aportul luminii naturale, iluminatul electric al băii este un factor esențial de care trebuie să ții cont pentru a beneficia de un confort optim. Urmează ghidul pentru a îmbunătăți în doar 5 pași iluminatul.

5 pași pentru a-ți ilumina corect baia

1 Alegerea unei culori de lumină adecvate

Pentru ca o baie să fie corect luminată, este esențial să alegi o culoare cât mai apropiată de lumina zilei. Pentru a face cea mai bună alegere, identifică temperatura culorii becului și indicele de redare a culorii (CRI) notate pe ambalaj. Ai de ales între:

  • Alb cald: produce o lumină galbenă (CRI între 80 și 90).
  • Alb neutru: produce o lumină naturală (CRI mai mare de 90).
  • Alb rece: produce o lumină albă, care tinde spre albastru (CRI sub 80).

Iluminatul alb cald oferă o atmosferă plăcută, dar nu reproduce culorile luminii naturale. Nu recomadăm să-l utilizezi ca lumină principală într-o baie. Dimpotrivă, prea multă lumină gălbuie dă o senzație de încăpere rece, întunecată, nefavorabile în acest caz.

Deasupra chiuvetei și în jurul oglinzilor, alege lumina albă neutră, cu un CRI mai mare de 90, care se apropie cât mai mult de lumina zilei și este mai potrivită pentru bărbierit sau pentru aplicarea machiajului.

2 Instalarea unui sistem de iluminat puternic

Exprimată în lucși (lx), intensitatea luminii trebuie adaptată nevoilor fiecărei încăperi: o baie nu ar trebui să fie luminată asemenea camerei de zi sau dormitorului.

În baie, se recomandă o intensitate minimă de 300 lucși pentru iluminatul general cu lumină puternică, și 500 lucși pentru iluminatul ocazional, lumina mai slabă (de exemplu, iluminatul fluorescent din jurul unei oglinzi).
(Sursa: Asociația Franceză de Iluminat, AFE)

Atenție la luminile prea puternice, care dăunează ochilor! Variază nivelurile de intensitate a luminii prin intermediul plafonierelor sau optează pentru o iluminare de fundal, care poate oferi camerei un aspect deosebit.

Spoturi încorporate, oglinzi iluminate… consumul de energie electrică al tuturor acestor becuri trebuie controlat. Spune adio becurilor tradiționale cu halogen și lămpilor incandescente. Alege becurile LED: disponibile sub diferite intensități și forme, economisesc până la 80% din energie și au o durată de viață excelentă (15 ani). Becurile cu halogen ecologic sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic, dar emit o lumină de o calitate excelentă (CRI 100) și au o durată de viață de 2 până la 3 ani. În cele din urmă, becurile fluorescente compacte (sau becurile cu consum redus de energie) economisesc până la 80% din energie și au o durată de viață cuprinsă între 6 și 12 ani. Pe de altă parte, au nevoie de puțin timp pentru a reda lumina corect.

A bathroom with a large mirror Description automatically generated with medium confidence

Becurile LED economisesc până la 80% din energie și au o durată de viață excelentă (15 ani).

3 Optează pentru mai multe corpuri de iluminat

Optează pentru iluminatul multiplu

Pentru a garanta un minim de luminozitate în întreaga încăpere, sunt necesare cel puțin două surse de lumină. În general, o sursă de iluminare centrală, care pleacă în general din tavan, cu o lumină difuză este ideală. Aceasta trebuie să fie moderată (nimeni nu-și dorește să fie orbit, mai ales dimineața), dar suficient de puternică pentru a oferi vizibilitate în orice moment. De asemenea, o plafonieră sau o lampă suspendată va răspândi o lumină directă și blândă, perfectă pentru a reda o lumină bună încăperii fără a deranja ochiii.

Soluția pentru un iluminat perfect și pe măsură: spoturi încastrate în tavan. Acestea acoperă întreaga încăpere și asigură o iluminare uniformă. Cu toate acestea, instalarea lor necesită realizarea unui tavan fals.

Pentru a face acest lucru, trebuie îndeplinite anumite condiții:

  • Folosește plăci din gips-carton rezistent la umiditate.
  • Montează tavanul fals la cel puțin 2,25 m distanță de pardoseală.
  • Alege spoturi cu tensiune foarte scăzută (SELV) și protecție IPx7.
  • Alimentează spoturile prin intermediul unui transformator.

 

A doua sursă de lumină, mai bine amplasată, trebuie să fie mai puternică, în special în timpul toaletei de dimineață, al bărbieritului sau al machiajului. Deasupra oglinzii trebuie amplasate aplice direct pe perete sau spoturi LED.

Desigur, poți să adaugi o altă sursă de lumină dacă dorești și dimensiunea băii tale îți permite. Poți apoi să încalci regulile prin includerea unui sistem de iluminat ambiental în apropierea căzii sau a dușului, pentru a conferi o notă decorativă și relaxantă. Optează întotdeauna pentru becuri cu un consum redus de energie, pentru o iluminare perfectă și economică.

A bathroom with a bathtub sink and mirror Description automatically generated with low confidence

4 Optimizează iluminatul oglinzilor

Este recomandată o lumină difuză și uniformă pe ambele părți ale oglinzii. Pentru a nu deforma trăsăturile feței, lumina trebuie să nu fie plasată prea sus deasupra capului, iar dacă ai instalat spoturi cu LED deasupra oglinzii, îndreaptă-le direct spre peretele băii pentru a elimina orice umbră de pe față.

Orientarea luminilor, precum și intensitatea acestora, sunt deosebit de importante în astfel încât să redea cât mai exact posibil aspectul pielii sau al machiajului.

5 Respectă standardul electric

Într-o baie, apa și electricitatea trebuie să coexiste. Iluminatul nu face excepție. Într-adevăr, riscul de electrocutare este mai mare în această încăpere. Ca urmare, pentru a instala corpuri de iluminat (plafoniere, spoturi, aplice etc.), prize și întrerupătoare, trebuie să respecți cu strictețe standardul electric (NFC 15-100), care împarte baia în 3 zone de siguranță:

  • Volumul 0, în care iluminatul este interzis. Această zonă se află în contact direct cu apa (duș, cadă).
  • Volumul 1, unde doar anumite echipamente, precum spoturi cu o tensiune foarte joasă, pot fi instalate, în anumite condiții. Acesta este spațiul situat imediat deasupra volumului 0, care corespunde zonei de proiecție a apei: înălțimea aproximativă de 2,25 m.
  • Volumul 2, unde este posibilă integrarea echipamentelor cu protecție specifică. Este vorba despre spațiul din jurul volumului 1, la o distanță minimă de 60 cm.

 

În funcție de aceste volume, va fi esențial să instalezi echipamente electrice în funcție de gradul de protecție (IP). Acesta determină nivelul de etanșeitate al echipamentului împotriva apei și a altor elemente, cum ar fi praful. Astfel, în volumul 1, sunt permise doar dispozitivele IPX5, corpuri de iluminat de foarte joasă tensiune, alimentate cu 12V. Pentru volumul 2, sunt recomandate modelele IPX5 și IPX4.

Caută