8 sfaturi utile pentru amenajarea unei băi zen
Ce poate fi mai bun decât să te relaxezi sub un duș fierbinte sau într-o baie reconfortantă pentru a alunga oboseala de după o zi grea? Localizare, materiale, culoare, lumină, mobilier, design: dacă sunt îndeplinite toate condițiile, baia ta ar putea deveni cel mai bun loc al bunei dispoziții în casa ta, un loc Zen. Haide, respiră adânc, iată câteva idei și sfaturi pentru a-ți transforma baia într-o bula de liniște.
Gândește-te care este locul ideal pentru baia ta zen
Ca să ajungi la împlinire și relaxare, trebuie să știi că nu toate zonele dintr-o casă sau un apartament sunt egale. De exemplu, dacă baia se află chiar lângă camera copiilor, s-ar putea să fii deranjat de sunetele copiilor care se joacă exact când tu încerci să-ți liniștești gândurile. Același lucru se aplică și în băile deschise dintr-un dormitor matrimonial: riști să nu fii singur cu tine. Sigur că nu vom transforma întreaga organizare a casei noastre într-o clipă, dar dacă ne gândim la un proiect de renovare din care face parte și baia, mai întâi trebuie să ne hotărâm care este obiectivul principal. Să fie liniștea maximă. În acest caz, izolația fonică poate rezolva fiecare situația.
Alege materiale naturale
Orice baie Zen trebuie să fie în armonie cu natura. Acesta este motivul pentru care evităm pardoseli sintetice, cum ar fi cele din PVC, sau tapetul. Optăm pentru materiale naturale, plumb, lemn și piatră. Un material cald prin excelență, lemnul este perfect pentru parchet (cu condiția să fie rezistent la apă) sau pentru tușe de accent (ne plac blaturile de lavoar din lemn nefinisat!).
Mobilier din lemn brut și chiuvetă albă, cu forme organice, pentru o atmosferă liniștitoare.
Piatra, în schimb, oferă multe variații pentru podea sau pereți: de la pietricelele inspirate din grădinile japoneze până la ardezia care face furori pe Instagram, există ceva pentru toată lumea. Unii îi atribuie și un efect antistres: ce ar putea fi mai potrivit pentru o baie zen?
Dorești o întreținere simplă și necostisitoare? Atunci nu te feri de gresie: este regele imitației și poate înlocui în mod avantajos pardoseala din lemn nefinisat sau pavajul din piatră naturală.
În ceea ce privește lavoarul, faianța albă sau piatra naturală sunt ideale, atât timp cât liniile lor sunt rotunjite. Principala cerință este să amesteci materialele pentru a evita monotonia. Doar pentru că suntem zen nu înseamnă că suntem plictisiți!
Aspiră la culori deschise și liniștitoare
Aceste materiale naturale sunt asociate cu nuanțe deschise, propice relaxării. Cu alte cuvinte, la taupe, bej, maro lucios sau, mai clasic, dar și mai strălucitor, alb. Culorile pastel sunt binevenite: nud, vernil, bleu.
Combinația perfectă pentru o baie zen: lemn, alb și albastru verzui.
Pe de altă parte, culorile aprinse, precum galben, roșu sau portocaliu sunt de evitat pentru a alunga orice factor agitator din baie. Ca regulă generală, este indicat să te limitezi la una sau două nuanțe, sau chiar, dacă este cazul, să optezi pentru monocromie. Îți reamintim, pentru o atmosferă Zen, naturalețea și sobrietatea sunt regulile de aur.
Măsoară spațiul de circulație
O baie în care te simți bine este și o baie în care te miști ușor. Poate avea o atmosferă de cocon protector, dar asta nu înseamnă că trebuie să te simți înghesuit și să te lovești de piesele de mobilier. Există, așadar, reguli ale confortului pe care trebuie să le respecți pentru a te putea deplasa și relaxa în largul tău: de exemplu, ai nevoie de 55 cm pe podea pentru a ieși dintr-o cadă și 70 cm pentru a ieși dintr-o cabină de duș. Ca să te usuci în liniște este nevoie de aproximativ 90 cm. Și pentru a te spăla în fața unei chiuvete, este recomandat să ai la dispoziție peste 50 cm.
O baie zen este o baie aerisită.
Fie că ai duș sau cadă, optează pentru soluții care te răsfață
Cauți liniștea sau stimularea corpului și a minții? Jeturile de masaj sunt soluția! Vești bune: există variante și pentru duș, și pentru cadă. Alegerea va depinde de suprafața disponibilă în baia ta, de amenajarea camerei, dar mai ales de bugetul tău.
Opțiunea de cadă cu hidromasaj, disponibilă, de obicei, cu cel puțin trei sisteme de masaj, oferă performanță și un nivel de relaxare care rivalizează cu cel al unui spa. Există și avantaje? Poți instala o suflantă de ulei esențial, muzică sau terapia prin lumină. În ceea ce privește prețul, pune la socoteală în jur de 4.000 de euro.
Desigur, s-ar putea să preferi dușul decât cada. În acest caz, optează pentru un duș cu hidromasaj.Vei găsi coloane gata de montat, reunind toate echipamentele pe același bloc, pentru și mai multă funcționalitate.
Ai și opțiunea de a opta pentru un sistem la comanda cu hidro-jeturi orientabile și reglabile, încastrate în perete. Această soluție îți va permite să poziționezi jeturile oriunde îți dorești. În ceea ce privește prețul, contează pe sume între 500 și 800 de euro pentru o coloană de hidromasaj de gamă medie și de la 2.000 de euro pentru un sistem încorporat cu jeturi de masaj (excluzând instalația).
Ideal este, în orice caz, să-ți echipezi dușul cu un scaun pentru a profita din plin de interludiul tău Zen.
Umple camera cu lumină
Când vine vorba de iluminatul unei băi Zen, există două tabere: care preferă lumina slabă, cu câteva lumânări, și cei care sunt de partea luminii naturale. Ideal, pentru o atmosferă relaxantă pe tot parcursul zilei, este recomandabil combini cele două tipuri de iluminare. Totul este să fii discret: spoturi încastrate în tavan sau ascunse sub o oglindă, o lampă de perete sobră, limitează efectul de „mișcare”, anti Feng Shui.
O baie zen scăldată în lumină, care joacă cartea transparenței.
Dacă nu ai fereastră în cameră, de ce să nu îți creezi un luminator pentru a profita de lumina directă a soarelui și, în același timp, să te umpli cu vitamina D? În sfârșit, un alt detaliu important: să mizezi pe transparență pentru mai multă luminozitate și fluiditate, cu un paravan de duș invizibil, un separator vitrat….
Fii de partea căldurii
Când vine vorba de încălzire, într-o baie Zen, nimic nu bate o pardoseală încălzită, pentru a nu mai avea picioarele reci când ieși de la duș sau de la baie. Poți adăuga un uscător de prosoape pentru a te bucura în orice moment de prosoape fierbinți (confortul suprem), cu condiția ca acesta să fie discret. Rămâi mereu minimalist!
Selectează mobilier cu un design elegant
Mai puțin înseamnă mai mult! În ceea ce privește designul și mobilierul, nu alege drumul mai scurt: coconul tău zen trebuie să fie de-a dreptul eteric. Nu supraîncărca încăperea cu piese de mobilier și accesorii, dar ai grijă să asiguri suficient spațiu de depozitare pentru a ascunde toate articolele de toaletă, prosoapele, periuțele de dinți… Dacă visezi la o cadă de sine stătătoare pentru relaxare, alege un model cu linii simple și organice, fără picioare. Cabina de duș (sau dușul cu cadă extraplată, dacă limitările tehnice ale băii tale nu îți permit mai mult) va aduce puritatea care caracterizează stilul Zen.
Cadă sobră freestanding și cabină de duș pentru o baie zen și rafinată.
Ne permitem în continuare câteva elemente decorative care să aducă atingerea Zen finală, precum un taburet mic din lemn pentru a bea ceai după ieșirea din baie, câteva perne, coșuri de răchită… și lumânări, bineînțeles!
Ne oxigenăm cu multe plante verzi
Cireașa de pe tortul băii Zen este, evident, vegetația ideala pentru a-ți reîncărca bateriile, făcând un interior mai vioi și purificând aerul ambiental. Există câteva plante adaptate la medii umede: bambusul (neapărat!), ginko, filodendron, ficus, posibilitățile sunt nesfârșite. Cei mai îndrăzneți pot crea o mică junglă de apartament care invită la evadare printr-un „paravan” de plante sau un perete de plante.
O baie aerisită, pentru relaxare garantată.
Toate aceste sfaturi te fac să vrei să-ți transformi baia într-un spațiu de bună dispoziție? Pentru a obține liniștea sufletească, nu ezita să apelezi la un profesionist care te va ajuta să îți imaginezi și să proiectezi camera Zen visată. Iar pentru a îți transforma proiectul în realitate, poți găsi meșterul potrivit chiar aici!