Cum să termoizolezi la exterior în 7 pași cu soluția ETICS cu vată minerală

Faţadă
Izolare la exterior

Știai că energia consumată pentru încălzire depinde, printre altele, de pierderile de căldură ale elementelor constructive care separă spaţiul locuit de mediul exterior? Aceste pierderi de căldură pot fi reduse prin izolarea la exterior cu webertherm prestige, un termosistem (en. External Thermal Insulation Composite System, prescurtat ETICS) pe bază de vată minerală, destinat izolării termice şi fonice a pereţilor exteriori, fiind una dintre cele mai eficiente metode pentru scăderea consumului de energie.

Înainte de a te apuca de lucru, asigură-te că ai toate materialele necesare:

  • Adeziv weber P40 max2
  • Vată minerală bazaltică ISOVER PROFI FASSADE
  • Dibluri cu rozetă
  • Adeziv armare weber R40 max2
  • Plasă weber mesh prestige
  • Grund weber G700
  • Tencuială weberpas silicate sau weberpas topdry

 

Iată ce ai de făcut:

PASUL 1. Pregătește peretele

Verifică suprafaţa peretelui şi înlătură zonele cu deteriorări prin lovirea din loc în loc cu un ciocan pentru a identifica şi înlătura acele zone în care tencuiala se desprinde.

A picture containing text, cat Description automatically generated

După ce ai înlăturat tencuiala veche, aplică un strat nou de tencuială, utilizând grundul  universal  de  profunzime  weber  GR100 (pentru a asigura aderenţa corespunzătoare şi pentru a regla absorbţia de apă a suportului) şi mortarul de tencuire pe bază de ciment weber BC15.

Înainte de a monta  termosistemul, nu uita să cureţi suprafaţa peretelui de  praf şi alte impurităţi (prin periere sau prin pulverizarea de apă sub presiune), indiferent dacă acesta a fost sau nu recent tencuit.

Verifică apoi planeitatea suprafeţei peretelui cu un dreptar şi  un poloboc, iar în cazul unor abateri de planeitate  mai  mici  de  1  cm,  aplică un  strat mai gros de mortar adeziv pe plăcile de vată minerală.

 

PASUL 2. Montează profilul de bază

Prinde profilul de bază de faţadă cu ajutorul şuruburilor cu dibluri încastrate în stratul de rezistenţă, urmând o linie perfect orizontală situată la o distanţă de 0,5 – 0,6 m faţă de nivelul solului (terenul adiacent).

Sfat: Respectă întotdeauna distanţa între punctele de fixare ale diblurilor recomandată de producătorul profilelor.

Dacă marginile exterioare ale bucăţilor de profil nu sunt perfect aliniate, montează câteva pene între profilul metalic şi perete şi lasă o distanţă de 3 mm între două profile adiacente pentru compensarea dilatărilor.

A picture containing person Description automatically generated

La colţurile faţadei, taie profilele la 45°, croind un tronson dintr-o singură bucată. În cazul în care suprafaţa sistemului ETICS depășește suprafaţa soclului faţadei spre exterior, profilul de bază trebuie prevăzut cu margine de picurare pe toată lungimea zonei pe care este montat.

A picture containing text, indoor, person Description automatically generated

 

A picture containing text Description automatically generated

PASUL 3. Aplică mortarul – adeziv

După ce ai pregătit adezivul weber P40 max2 conform recomandărilor producătorului, aplică mai întâi un strat subţire de mortar adeziv pe toată suprafaţa plăcii pentru creşterea aderenţei. Mortarul  adeziv  se  va  aplica  fie  perimetral,  fie  în  strat continuu, în cazul unor suprafeţe plane, fără denivelări, folosind o gletieră cu dinţi de 20 mm.

 

PASUL 4. Montează plăcile de vată minerală

A picture containing text Description automatically generated

Începe montajul  plăcilor  de  vată  minerală  de la profilul de bază, continuând în sus, pe peretele clădirii. În cazul plăcilor din două straturi suprapuse, îmbinările vor fi decalate vertical. După  fixarea  plăcilor  de  vată  minerală  pe faţadă, ajustează poziţionarea acestora prin lovire uşoară, imediat după lipire. Nu uita să verifici verticalitatea şi planeitatea suprafeţei cu ajutorul unui dreptar pe tot parcursul procesului de montare a plăcilor şi evită spaţiile goale între plăci.

La colţurile faţadei, plăcile de vată minerală trebuie montate în sistem întreţesut

La colţurile  deschiderilor (uşi,  ferestre, etc.) se vor  monta plăci de vată minerală decupate în forma de L, în aşa fel încât    placa să nu fie în niciun punct mai îngustă de 200 mm.

A picture containing outdoor Description automatically generated A picture containing text, cement Description automatically generated

Diagram Description automatically generated

Dacă între două plăci adiacente rămâne un spaţiu mai mare de 10 mm, acesta se va umple cu o bandă de vată  minerală.  Spaţiile  mai  înguste  se  vor  umple  cu spumă  poliuretanică  cu  grad  redus  de  expandare. Diferenţele de nivel de pe peretele faţadei se reglează folosind plăci de grosimi diferite.

 

 

PASUL 5. Montează diblurile cu rozete

Diblurile cu rozetă se montează după întărirea mortarului adeziv, la circa 24 de ore după lipirea plăcilor de vată minerală. În zonele de colţ îți recomandăm folosirea unor dibluri cu diametrul rozetei de minimum 60 mm. Adâncimea găurii de ancorare în materialul de rezistenţă al peretelui suport va fi ≥ 45 mm. La această valoare adaugă grosimea tencuielii existente pe peretele suport (în cazul renovării unei faţade existente) şi grosimea plăcilor de vată minerală, rezultând în acest fel lungimea tijei diblului.

Dacă nu ştii cum trebuie dispuse diblurile, iată schemele recomandate mai jos:

A picture containing text, clipart Description automatically generated

A picture containing text Description automatically generated

Numărul de dibluri pe m2 este influențat de condițiile climatice ale zonei.

Numărul minim de dibluri pentru ancorarea termoizolației în câmp curent este de 6 buc/m2 până la înălțimea de 50 m.

Important: În cazul pereţilor din beton, cărămidă plină sau cu goluri diblul se va introduce prin batere, iar în cazul pereţilor de beton celular, prin înşurubare.

 

PASUL 6. Aplică stratul de masă de şpaclu

După ce ai pregătit adezivul weber R40 max2 conform indicaţiilor producătorului, armează colţurile  deschiderilor  de  pe  faţadă (uşi,  ferestre, etc.)  cu benzi  de  plasă  de  armare  de  circa 300 x 300 mm, la un unghi de 45° cu orizontala, şi colţurile  verticale ale peretelui cu profile speciale cu plasă de armare. Aplică apoi un strat de masă de şpaclu pe ambele feţe ale colţului, pe o lăţime de 100 – 150 mm, după care poţi trece la încorporarea profilului.

A picture containing person, bathroom Description automatically generated

Diagram Description automatically generated

În zonele de contact cu elementele de tâmplărie foloseşte profile speciale cu plasă de armare şi bandă de protecţie.  Începe  montajul  prin  lipirea  profilului  cu partea  autoadezivă  pe  rama  uşii  sau  a  ferestrei.  Suprapune  plasa de  armare  peste  cea  a  profilului  pentru colţuri  verticale,  apoi  acoperă  cu  mortar. La final, îndepărtează banda de protecţie.

Sfat: Aplică masa  de  şpaclu  doar  dacă temperatura  exterioară  este  între  5  şi  30°C  şi  nu  există risc de îngheţ în următoarele 48 de ore.

A picture containing text Description automatically generated

Poţi trece acum la aplicarea celui de-al doilea strat de masă de şpaclu. Suprapune  două  bucăţi  de  plasă  de  armare  adiacente  pe  aproximativ  100  mm, fără ca stratul  rezultat  să aibă abateri de planeitate. Întinde apoi cel de-al doilea strat de masă de şpaclu astfel încât grosimea totală a stratului de mortar armat să fie de 3-5 mm.

Sfat: Asigură-te că plasa se află în treimea superioară  a  grosimii stratului armat de masă de şpaclu  pentru o mai bună rezistenţă mecanică.

 

Te-ai descurcat de minune până aici! Tot ce trebuie să faci acum e să aștepți uscarea completă a masei de şpaclu (3 – 5 zile) pentru continuarea lucrării.

 

PASUL 7. Aplică tencuiala decorativă

A picture containing text Description automatically generated

Înainte de tencuiala decorativă, aplică grundul  de  amorsaj  weber  G700,  de  preferat  aceeaşi  culoare  cu  cea  a  tencuielii.  Așteaptă 24  de  ore de  la  amorsarea peretelui şi apoi poți trece la aplicarea tencuielii decorative weberpas silicate sau weberpas topdry.

Sfat: Aplică tencuiala decorativă doar dacă temperatura exterioară este  între  5  şi  30°C  şi  nu  există  risc  de  îngheţ  în următoarele  48  de  ore.

 

 

Tencuiala  decorativă  se  va  aplica  cu  ajutorul  unei gletiere din oţel inoxidabil, iar apoi se poate drişcui după preferinţă. Grosimea stratului va fi de 1,5 – 2 mm, mai mare sau egală cu granulometria tencuielii.

Sfat: Asigură-te că întreaga  cantitate  de  tencuială  decorativă  folosită  face parte din acelaşi lot de fabricaţie, pentru a avea o culoare rezultată cât mai uniformă. Aplicarea tencuielii se va face cât mai repede posibil pe întreaga faţadă, în straturi umede succesive (metoda „umed pe umed”).

 

Gata! Ai terminat! De acum, te poți bucura de confortul casei tale căci, combinând vata minerală Saint-Gobain ISOVER şi adezivii Saint-Gobain WEBER special creaţi pentru sistemul  ETICS, obţii o izolare termică şi fonică superioară a pereţilor exteriori!

Descarcă ghidul complet de montaj ETICS aici.

Pentru mai multe detalii despre produsele şi soluțiile Saint-Gobain România, accesează  www.isover.rowww.e-isover.rowww.rigips.rowww.ro.weberwww.saint-gobain.ro .

Caută