Alegerea chiuvetei pentru bucătărie: 4 întrebări pe care să ți le pui
Când îți renovezi sau îți instalezi bucătăria, se pune problema inevitabilă a alegerii chiuvetei. O alegere strategică care presupune să-ți pui câteva întrebări: care este numărul de bazine necesare, ce tip de instalare ți se potrivește, care este materialul potrivit. Nicio problemă, avem noi răspunsurile care să te ajute să-ți găsești drumul!
O chiuvetă de bucătărie cu 1 sau 2 bazine?
Răspunsul la această primă întrebare va depinde de mai multe criterii, în special de suprafața bucătăriei tale, de numărul de persoane din casa ta, de modul în care îți speli vasele sau chiar de orice constrângeri legate de instalația existentă (de exemplu, trebuie să te asiguri că nevoile tale se pot adapta la planul de lucru existent sau dacă trebuie să îl schimbi).
Alege o chiuvetă cu un singur bazin
Acest lucru este deosebit de interesant pentru chicinetele studio și, în general, pentru bucătăriile mici, pentru că îți permite să optimizezi spațiul, mai ales dacă ai o mașină de spălat vase. Este potrivit și pentru persoanele care locuiesc singure, cupluri sau familii mici! Alegerea unui model cu scurgător este recomandată cu insistență, pentru uz zilnic. Pe de altă parte, dacă o folosești foarte rar, este recomandabil să cumperi un scurgător pe care îl poți fixa pe perete sau pe blat.
Optează pentru o chiuvetă cu 2 bazine
Ideală pentru o familie mai mare și în bucătării spațioase. Îți va permite să speli vasele fără întreruperi și să îți speli salata cu drag, fără a fi nevoie să jonglezi cu un recipient suplimentar. Poți opta pentru două bazine identice sau, dimpotrivă, poți combina unul mare cu unul mai mic. În al doilea caz, vorbim mai degrabă de o chiuvetă „1 vas și jumătate”. Acesta din urmă este un bun compromis între primele două modele: îți oferă spațiul de care ai nevoie pentru a depozita vasele murdare și pentru a-ți îndeplini sarcinile zilnice, fără a ocupa prea mult spațiu!
În orice caz, alege dacă să integrezi sau nu un scurgător în chiuveta ta de bucătărie, chiar dacă este foarte recomandat să ai unul din motive pur practice! Totuși, remarcăm că modelele cu două bazine sunt din ce în ce mai puțin solicitate și sunt înlocuite treptat de versiunea cu un singur bazin mare, care are avantajul de a fi deosebit de practic pentru spălarea recipientelor mari (cratițe, vase pentru cuptor etc.), care trec rar prin mașina de spălat vase.
Chiuveta de bucătărie: care sunt diferitele modalități de instalare?
Două tipuri de instalare pot fi luate în considerare în funcție de genul de chiuvetă pe care îl alegi pentru bucătărie.
Chiuveta de blat: este așezată pe o piesă de mobilier concepută special pentru a o primi. Astfel, dulapul pentru chiuvetă trebuie să fie compatibil cu aceasta… și invers! Fără surprize neplăcute dacă îți pregătești corect măsurătorile. Pe de altă parte, alegerile tale estetice vor fi mai limitate din cauza acestor constrângeri!
Chiuveta încorporabilă: se fixează pe un blat, în prealabil tăiat la dimensiune. Prin urmare, este posibil să-l așezi pe suportul la alegere, verificând în același timp dacă adâncimea este suficientă pentru a îngloba bazinul. Culori, dimensiuni, forme, materiale: acest tip de chiuvetă vine într-o gamă largă. Un punct bun pentru ca chiuveta ta sa se integreze în stilul bucătăriei tale!
Chiuvetă de blat din ceramic, cu două bazine, o mică notă vintage din bucătărie.
Chiuveta încorporabilă îți permite să alegi între trei tipuri de instalare: montajul prin acoperire, montajul la nivelul blatului de lucru și montajul sub plan.
Montajul prin acoperire
Bordurile chiuvetei acoperă marginile decupajului, iar etanșarea este vizibilă, în jurul chiuvetei. Acest tip de montaj este, în general, completat de o piesă de mobilier sub chiuvetă, care îți va permite să ascunzi un coș de gunoi sau să-ți depozitezi produsele de curățat. Acest model este cel mai comun și cel mai accesibil.
Montat la nivelul blatului de lucru
Această instalare constă în poziționarea chiuvetei la același nivel cu blatul de lucru. Estetic, acest tip de nișă evită diferențele de nivel, ceea ce facilitează întreținerea și aduce un real plus în materie de igienă. Implementarea, ceva mai delicată, presupune tăierea unui spațiu în grosimea blatului pe care se va sprijini chiuveta. Folosirea acestei tehnici pe blaturile laminate este descurajată: cea mai mică eroare de etanșare ar deteriora blatul.
Montajul prin adâncire sub plan
Rezervorul de sub blat se instaleaza practic în același mod ca și în cazul chiuvetei încorporabile, cu singura diferență că se fixează sub blat și nu deasupra acestuia. Este foarte estetic și se potrivește perfect unei bucătării de designer. Rezervorul lasă dezgolită grosimea materialului blatului, ceea ce aduce un real avantaj în ceea ce privește igiena, absența umflării blatului împiedicând depunerea murdăriei în rosturi.
Ce material ar trebui să aleg pentru chiuveta mea de bucătărie?
Astăzi, chiuvetele de bucătărie sunt disponibile în multe materiale: aruncăm o privire asupra posibilităților.
Oțelul inoxidabil
Este foarte des folosit, deoarece are avantajul de a fi ușor, igienic (este materialul preferat de profesioniști!) și ușor de curățat, rezistent la șocuri, coroziune, zgârieturi și chiar temperaturi ridicate…
Va necesita, totuși, întreținere regulată, mai ales pentru a scăpa de amprente sau calcar!
Piatră naturală
Piatra naturală combină farmecul vechi și șic-ul modern. Dacă este din ce în ce mai atractivă, asta se întâmplă pentru că oferă bucătăriei tale eleganța pe care o merită, adaptându-se, în același timp, la fiecare stil. Granitul (cea mai robustă variantă), marmura, piatra de Burgundy sau Estaillades, opțiunile sunt numeroase. Atenție, însă, la întreținerea lui: dacă nu sunt tratate și întreținute corespunzător, unele pietre naturale sunt afectate de pete și nu rezistă la produsele acide.
RășinA sintetică
Rășina sintetică are, de asemenea, câteva avantaje notabile.
Printre acestea, trebuie să remarcăm lejeritatea, ușurința de întreținere, rezistența la șocuri și varietatea de modele oferite.
Chiuvetele din rășină sintetică sunt, într-adevăr, disponibile în mai multe forme și culori și se adaptează atât bucătăriilor moderne, cât și tradiționale.
Betonul cerat
Foarte la modă, betonul cerat oferă un număr mare de finisaje. Cu toate acestea, întreținerea acestuia nu trebuie luată lejer: produsele abrazive trebuie interzise, precum și utilizarea de înălbitor sau bureți foarte duri. În același timp, betonul cerat este sensibil la zgârieturi și nu-i plac temperaturile ridicate. Pentru a evita crăpăturile, optează pentru o instalare de calitate, pe o suprafață stabilă și aplică regulat un produs de umplere a porilor, precum și o protecție de suprafață pentru a evita petele!
Gresie glazurată
Gresia emailată – un alt nume pentru ceramică – este folosită în mod tradițional pentru fabricarea chiuvetelor. Este foarte rezistentă în timp și ușor de întreținut. Mic dezavantaj: este sensibil la șocuri, care pot provoca ciobiri. În plus, chiuvetele din acest material sunt adesea impunătoare și necesită mai mult spațiu. Greutatea lor semnificativă va face instalarea lor puțin mai delicată decât pentru celelalte. Să știi că, chiar dacă chiuveta ceramică albă este cea mai comună, poți alege și alte culori.
Dreptunghiulară, rotundă… ce formă poate avea chiuveta mea?
Și pe partea laterală a formei chiuvetei vei avea de ales!
Chiuveta dreptunghiulară este modelul clasic prin excelență. Se integrează foarte ușor în multe suporturi, precum piese de mobilier sau blaturi. Este disponibilă în multe materiale (oțel inoxidabil, ceramică, piatră, rășină, marmură) și este potrivită atât pentru bucătăriile mici, cât și pentru cele mari! Disponibilă cu unul sau două rezervoare, lungimea acesteia variază de la 70 la 140 cm. În funcție de materialul ales, de numărul de vase și de stil, prețul acestui model de chiuvetă – fără montaj – poate varia. În același stil ca și chiuveta dreptunghiulară, găsim chiuveta pătrată, adesea compactată într-un singur bazin, de dragul spațiului.
Dacă nu ești adepta curățării cu un tampon de vata, evită cu orice preț chiuvetele al căror bazin are margini ascuțite. Sunt, cu siguranță, foarte estetice, dar și foarte greu de întreținut zilnic.
Chiuveta rotundă, simplă sau dublă, face dificila optimizarea spațiului disponibil. Alege acest model pentru curățarea fructelor și legumelor sau pentru spălarea mâinilor.
Este mai degrabă destinată celor care au mașină de spălat vase sau chiar familiilor numeroase care au loc pentru două chiuvete în bucătărie. Forma sa rotunjită oferă o o amenajare estetică foarte contemporană, care aduce un adevărat plus bucătăriei tale, mai ales că acest model se găsește în multe variante de materiale (oțel inoxidabil, ceramică, rășină etc.).
Chiuveta rotundă îmbracă blaturile cu blândețe…
Chiuveta de colț este campionul economisirii spațiului, ideală pentru optimizarea suprafeței bucătăriilor mici. Va necesita un dulap de colț. Prețul acestui model este însă mai mare decât al precedentelor două. În funcție de forma și materialul ales, prețul acestuia poate varia.
Chiuvetele inspiră mulți designeri, care inovează și oferă forme mai puțin clasice. Printre acestea, găsim, de exemplu, chiuvete în formă de bob de fasole, elipsă… Dacă te tentează, nu ezita să cauți variante de la creatori modele mai atipice!