De ce corpuri de iluminat ai nevoie în dormitor?
Iluminarea unei camere bine nu poate fi improvizată. Pentru un rezultat optim, totul trebuie bine gândit și definit cu precizie: modele de corpuri de iluminat, numărul și dispunerea surselor de lumină, puterea lămpilor. Citește mai jos sfaturile noastre pentru proiectarea sistemului de iluminat care se adaptează tututor momentelor zilei și tuturor utilizărilor posibile ale camerei.
Iluminarea corectă a unui dormitor: elementele de bază
- Ia în considerare nivelul de intensitate a luminii recomandat de Asociația Franceză de Iluminat, adică 100 de lux pentru dormitorul adulților și 300 de lux pentru dormitorul copiilor.
- Definește, în funcție de acest nivel de intensitate și de zona încăperii, numărul de puncte de lumină necesare. Înmulțirea surselor de lumină îți va permite, de asemenea, să adaptezi cu ușurință cantitatea de lumină artificială necesară în funcție de momentul zilei și de utilizarea momentului.
- Asigură-te că instalezi 3 tipuri de iluminat: general, funcțional – amplasat acolo unde nevoia de lumină este cea mai importantă – și cel ambiental.
- Pentru a putea controla diferitele surse de lumină independent una de cealaltă, instalează un modulator, un comutator cu două căi sau fără fir. Sunt esențiale pentru o utilizare confortabilă a diferitelor corpuri de iluminat. Dimmerul face posibilă adaptarea iluminatului la nevoile momentului; ieșirile și intrările sunt necesare pentru a stinge iluminatul principal al camerei chiar dacă stai în pat; întrerupătorul wireless, pentru a controla o lampă suspendată, o lampă de podea, o lampă de perete din orice colț a încăperii.
- Preferă lămpile care oferă lumini blânde și calde.
Iluminatul principal: plafoniere și lumini suspendate
Într-un dormitor, iluminatul principal (general) trebuie să fie suficient de puternic și omogen pentru a scălda în lumină întreaga încăpere. Această iluminare este asigurată în general de un singur punct, de preferință o lampă de tavan, dacă este posibil conectată la un variator de lumină. Acest lucru îți permite să te joci cu intensitatea luminii și să treci de la o lumină slabă, de relaxare, la o lumină mai clară, necesară pentru muncă, joacă sau îmbrăcare. Și invers.
După cum sugerează și numele, plafoniera este fixată pe tavan. Se alege în funcție de amenajarea, dimensiunile și forma încăperii.
În funcție de zona și înălțimea tavanului, îți stau la dispoziție mai multe soluții. Dacă înălțimea este standard (2,50 m), optează pentru un model lipit de tavan pentru a nu-ți sta în cale când treci pe sub el. Iar dacă încăperea este mică, preferă un model cu diametrul de maximum 30 cm.
În schimb, dacă dormitorul tău are o suprafață mare, dotează-l cu o plafonieră de minimum 50 cm în diametru, sau chiar cu o plafonieră dreptunghiulară XXL dacă forma camerei este alungită.
În cazul în care dormitorul are o înălțime mare a tavanului (cel puțin 2,80 m), așa cum se întâmplă în apartamentele vechi, poți apela la o lampă suspendată sau un candelabru.
Așaz-o în centrul tavanului, pentru a nu obstrucționa deschiderea ușilor și asigură-te că nu coboară la mai puțin de 2,15 metri de podea, pentru a îți lăsa libertate de mișcare. Desigur, cu cât camera este mai mare, cu atât corpul de iluminat poate fi mai impunător, chiar grandios. În ceea ce privește designul și materialele, oferta este vastă: din metal, porțelan, sticlă, ratan, colorată sau naturală, cu unul sau mai multe becuri, cu sau fără abajur. Iar toate aceste variante fac posibilă adaptarea la toate stilurile de interior: modern, clasic, minimalist, curat sau pop art.
Indiferent că alegi o plafonieră sau o lampă suspendată, optează pentru lămpile cu halogen sau fluorescente, care difuzează o lumină albă și caldă, cu o intensitate între 100 și 300 de lux.
Iluminatul auxiliar: lămpi de podea, aplice de perete și lămpi de noptieră
Pentru iluminarea suplimentară (funcțională), ar trebui să folosești mai multe surse de lumină. Numărul de puncte de lumină și tipul de corpuri de iluminat necesare vor depinde de aspectul camerei și de utilizarea acesteia.
În zona de dormit, alege o lampă de noptieră dacă patul este de o persoană și câte una pe fiecare parte a patului dacă patul este dublu.
Pentru a avea suficientă lumină ca să citești înainte de somn, poziționează lămpile de noptieră la nivelul ochiului, adică la aproximativ un metru distanță de podea. Iar pentru un confort optim, alege abajururi care lasă lumina să se filtreze și becuri care emit lumină albă caldă, astfel încât să poți citi fără să-ți obosească ochii.
În locul abajururilor tradiționale, poți opta pentru lampadare de citit. Ajustabile, creează un fascicul local de lumină.
În sfârșit, dacă dormitorul este mic sau dacă, pur și simplu, nu mai este loc pentru noptiere sau lampadare, montează aplice pe fiecare parte a patului, la aproximativ 1,65 metri de sol. Aceste corpuri de iluminat permit o lumină caldă, perfectă într-un dormitor. O altă soluție care „economisește spațiu” și este foarte la modă: becurile fără abajur, agățate de fiecare parte a patului, care au avantajul de a oferi un design aerisit și original.
Dacă dormitorul include un spațiu de lucru, este ideal să poziționezi biroul cu fața la o fereastră, pentru a beneficia cât mai mult de lumina naturală. Totuși, în funcție de vreme și de ora zilei, este posibil ca această decizie să nu fie suficientă pentru a vedea clar și a lucra confortabil. Prin urmare, este esențial să asiguri o iluminare artificială complementară adecvată. Pentru asta, alege o lampă de birou cu cap reglabil și braț articulat. Dacă lucrezi la un computer, poziționează-l aproape de ecran, fie în lateral (în stânga dacă ești dreptaci, în dreapta dacă ești stângaci) sau în spate. Pentru becuri, alege-le pe cele ale căror temperatură de culoare este cât mai apropiată de lumina naturală, adica de un alb cald. Și asigură-te că intensitatea este suficientă (aproximativ 500 de lux).
În cele din urmă, într-un colț al camerei, instalează o lampă de podea. Dacă este destinată unui spațiu de lectură sau de lucru manual, alege un model direct sau reglabil pe înălțime și așază-l lângă un fotoliu. Vei putea astfel beneficia de toată lumina necesară pentru citit, cusut, tricotat. Dacă acest corp de iluminat înlocuiește o lampă de plafon și asigură iluminarea generală, preferă un model arcuit, tipic anilor 1970 și foarte trendy. În sfârșit, dacă vrei să beneficiezi fie de iluminare ocazionala, fie ambientală, în funcție de ora din zi, optează pentru un lampadar cu mai multe brațe sau cu halogen, dotat cu dimmer.
Iluminarea ambientală: spoturi și LED-uri
Într-un dormitor, pentru iluminarea de atmosferă, apelează la spoturi și benzi LED.
Spoturile, echipate cu becuri de putere redusă, pot fi instalate în nișele unui compartiment despărțitor sau pe o parte a tavanului, cu fața la peretele adiacent. Benzile LED trebuie așezate la înălțime, în jurul camerei, pe stucaturi sau cornișe.
Chiar dacă reușesc să creeze o atmosferă intimă și caldă, aceste sisteme de iluminat indirect nu iartă niciun defect de suprafață. Înainte de a îți imagina acest tip de amenajare, va fi necesar să rezolvi toate problemele pereților și tavanelor neuniforme, a plăcilor de gips-carton prost îmbinate, a benzilor decorative care par a fi prea groase etc.
Concentrează-te pe calitate, sinonimă cu durabilitatea. Acest sfat se aplică la spoturi, benzi LED, dar și la transformator (benzile sunt alimentate cu 12 sau 24 volți).
O instalație electrică nu poate fi improvizată. Dacă apelezi la un profesionist în construcții pentru acest proiect, reține că trebuie să dețină o autorizație pentru domeniul „electricitate”.