Creează o cameră confortabilă
Dormitorul este, fără îndoială, camera în care confortul (prin liniște și căldură) este esențial. Dacă vrei, deci, să-i optimizezi aspectul, este esențial să te gândești la nevoile și dorințele tale de design. Alegerea echipamentelor și materialelor este un pas cheie în atingerea confortului și a stării de bine dorite. Mai ales că astăzi există materiale performante care aerisesc și izolează acustic și/sau termic.
Prioritizează lumina naturală
Ferestrele din aluminiu sunt cele care optimizează aportul de lumină naturală, datorită maselor centrale fine
Toate geamurile termopan contribuie, prin eficiența lor energetică, la reducerea pierderilor de căldură cu 15%. În funcție de tipul de geam termopan, se poate întări considerabil izolația fonică, pe lângă termoizolație. Această soluție este deosebit de potrivită într-un dormitor, o cameră în care liniștea este de aur.
În plus, există un raport de unu la trei în ceea ce privește prețul între tâmplăria standard PVC și tâmplăria din aluminiu.
Întărește izolația
Îți dorești o cameră de familie sau o cameră de oaspeți perfect liniștită? Atunci este indicat să o izolezi de celelalte încăperi din casă.
În general, sunt enumerate trei tipuri de zgomot: cel transmis prin aer (exterior, radio, televiziune etc.), cel de impact, reflectat de pereții clădirii (căderea obiectelor, mișcare), și cel produs de echipamente electrice (mașină de spălat, boiler etc.).
Izolația fonică și cea termică pot fi obținute dintr-o singură mișcare, cu izolația din vată de sticlă. Pentru a îmbunătăți izolația fonică, ai și opțiunea de a folosi gips-carton specific, care garantează cu 50% mai puțin zgomot. Există într-o versiune slim (doar 5 cm pentru vată de sticlă căptușită cu gips-carton fonoabsorbant), care îți permite să economisești spațiu. Este ideal dacă spațiul dormitorului tău este limitat.
Pentru a identifica sursa de poluare fonică din locuința ta, solicită o diagnoză acustică efectuată de un profesionist. Există și aplicații care simulează zgomotele din casa ta și îți permit să alegi dintre 15 soluții de izolare.
Ai grijă de calitatea aerului
Poluanții din cleiuri și vopsele sintetice, produsele de curățare (emițători, printre altele, ai celebrelor COV) și lipsa ventilației sunt parțial responsabile pentru deteriorarea calității aerului din interior . Acest lucru poate cauza probleme de sănătate. Mai ales în dormitor, unde stăm, în medie, 7 până la 8 ore pe noapte.
Pentru a reînnoi aerul, aerisește toate încăperile din casă de două ori pe zi, timp de cel puțin zece minute, mai ales dacă locuința ta nu este dotată cu sistem de ventilație. Nu ezita să instalezi un VMC (ventilație mecanică controlată), cu debit simplu hidro-reglabil, al cărui debit de aer variază în funcție de umiditatea interioară. Soluția ideală, un CMV cu dublu flux, va limita pierderile de energie legate de reînnoirea aerului.
Pentru materialele de construcție sau de finisare, acordă prioritate celor a căror etichetă „Emisii în aer interior” poartă calificativul A+: aceasta este garanția că sunt produse de înaltă performanță, cu emisii reduse de compuși organici volatili (COV)! Există și alte soluții pentru purificarea aerului din interior, cum ar fi gips-cartonul care absoarbe până la 80% din formaldehida prezentă în atmosfera interioară. Este o opțiune de preferat mai ales în camerele copiilor, care sunt mai sensibili la poluanți decât adulții.
Ultimul sfat: evită plantele verzi în surplus în zonele de dormit, pentru că eliberează CO2 noaptea!
Plăcile de gips-carton sunt o soluție durabilă, 100% reciclabilă, care rezistă timp de 50 de ani. Pentru a le instala, apelează la un profesionist.