Sfatul nostru pentru crearea unui dormitor matrimonial
Mulți dintre noi își doresc un dormitor matrimonial extins: confortabilă, spațioasă, funcțională, această cameră este un adevărat tărâm al relaxării. Un dormitor cu o baie alăturată are nevoie de o suprafață în general mai mare de 15 m² ca să devină visul tuturor părinților.
Transformarea dormitorului tău actual într-un dormitor matrimonial este următorul tău proiect? Pentru a începe acest nou proiect, iată o listă – nu exhaustivă – de întrebări pe care să le ai în vedere înainte de a începe lucrul și câteva sfaturi pentru a optimiza fiecare m²!
Ce întrebări ar trebui să îți pui înainte de a crea un dormitor matrimonial?
Este cunoscut mai ales ca o versiune „îmbunătățită” a dormitorului obișnuit: cu baie, dressing, bibliotecă sau chiar terasă, acest ansamblu poate fi amenajat oricum îți dorești. Pentru a vedea cum se derulează acest gen de proiect în realitate, iată câteva întrebări importante la care să te gândești înainte de a începe lucrul.
Cum să repartizezi diferitele spații?
Într-un dormitor matrimonial, distribuția diferitelor spații este o problemă foarte importantă, care trebuie luată în considerare în prealabil, deoarece va depinde de nevoile fiecărui individ.
Astfel, unele persoane vor prefera să dedice cât mai mult spațiu dressingului lor, altele vor prioritiza zona de dormit, în timp ce unii vor alege să amenajeze o baie mare.
Primul pas înainte de a îți configura încăperea este, așadar, să îți definești prioritățile pentru a utiliza cât mai bine spațiul disponibil, în funcție de diferitele funcționalități dorite.
Bine de știut: pentru o cameră plăcută și confortabilă, este recomandat ca suprafața să nu fie mai mică de 11 m² pentru zona de dormit și 5 m² pentru baie.
Cum să configurezi camera?
Dormitorul matrimonial trebuie să permită o circulație fluidă și logică. Asigură-te că acorzi atenție deschiderilor ferestrelor și ușilor, astfel încât trecerile să nu fie obstrucționate. De asemenea, trebuie să iei în considerare constrângerile arhitecturale. De exemplu, pentru un dormitor amenajat la mansardă, accesul la scară, precum și pantele de sub acoperiș vor condiționa configurația încăperii.
Pentru un dormitor amenajat la mansardă, este indicat să nu poziționezi patul în fața scării, pentru a evita riscul de cădere.
Ce buget ar trebui să planifici?
Oricare ar fi natura proiectului, este esențial să evaluezi costul înainte de a începe lucrul. Pentru a evita surprizele neplăcute, începe prin a identifica principalele cheltuieli. Reține că acesta din urmă poate fi revizuit ulterior datorită modificărilor în ceea ce privește fitingurile.
De exemplu, dacă vrei să creezi un compartiment despărțitor care să se potrivească unui dressing și ulterior îți dai seama că ai epuizat bugetul, poți lua în considerare și alte soluții, precum un paravan detașabil, un paravan decorativ sau chiar o bibliotecă pentru a separa cele două spații. La fel, dacă inițial te-ai gândit la o cadă în baia ta, o poți înlocui cu un duș, pentru a crea o baie și a economisi niște bani.
Cum să amenajezi un dormitor matrimonial care ți se potrivește?
Adevărată valoare adăugată într-o casă sau un apartament, dormitorul matrimonial este mai mult decât un simplu dormitor.
Trebuie să fie un loc de intimitate și relaxare sinonim cu confortul și stilul în care să te simți bine.
Amenajarea trebuie gândită după gustul tău și în funcție de nevoile tale.
Cum să amenajezi un dormitor matrimonial care ți se potrivește cu adevărat? Descoperă sfaturile specialiștilor noștri, pas cu pas.
Zona de dormit
Locul patului
Centrul dormitorului tău matrimonial, amenajarea zonei de dormit merită întreaga ta atenție. Element central al dormitorului, patul trebuie așezat astfel încât circulația să fie fluidă. Reține că distanța minimă necesară între pat și perete este de 60 de centimetri, o cifră bazată pe lățimea umerilor unui adult.
În aceeași logică a distanței, acordă atenție înălțimii tavanului la nivelul patului tău. Această precauție este cu atât mai importantă dacă dormitorul este situat la mansardă: dacă te lovești cu capul de perete imediat ce te trezești dimineața, nu vei fi într-o dispoziție bună.
Urmează același principiu dacă ai o fereastră în apropierea patului tău: asigură-te că patul nu blochează accesul către fereastră și că geamul nu se lovește de pat când este deschis.
Un alt punct important este încălzirea. Pentru un confort optim, te sfătuim să optezi pentru încălzirea în pardoseală atunci când este posibil. Gîndește-te că, de multe ori, vei merge desculț prin această încăpere.
Iluminat
În interiorul dormitorului, iluminatul trebuie ales în funcție de obiceiurile și stilul tău de viață. Lămpile de noapte sunt elemente clasice. Totuși, deși sunt utile când te trezești în mijlocul nopții, de obicei produc prea puțină lumină pentru a citi. De asemenea, în plus, pot fi instalate aplice de perete și/sau lampadare. Micul plus: luminile de perete! Pe lângă faptul că dau volum spațiului nostru, lămpile cu lumină direcțională fac posibilă blocarea luminii, astfel încât să nu deranjezi somnul jumătății tale, chiar dacă nu poți să lași din mână cel mai recent bestseller.
De asemenea, nu uita să plasezi prizele electrice lângă noptiere pentru a îți putea încărca telefonul și celelalte dispozitive electronice.
În cele din urmă, dacă routerul tău se află în dormitor, nu uita să îl muți cât mai departe de pat, ba chiar să îl ascunzi într-un dulap pentru a nu fi deranjat de luminile intermitente în timpul nopții.
Baia
Baie deschisă sau închisă?
Dormitorul matrimonial nu este complet fără o baie sau un duș alăturat. Astăzi, tendința este spre decompartimentare, pentru că dă impresia de spațiu suplimentar.
Totuși, dacă baia care duce direct în dormitor este de foarte multe ori o alegere estetică, poate să nu aibă și amenajarea cea mai practică și nici cea mai romantică dacă are toaletă.
Înainte de a decide asupra compartimentării băii, este esențial să planifici funcționalitatea spațiului pentru a face alegerile corecte.
Dincolo de problema intimității, baia presupune integrarea ventilației așa încât umiditatea să nu invadeze restul dormitorului matrimonial. Ca regulă generală, este mai bine să favorizezi o instalație silențioasă pentru a evita acest mic zgomot de fond care poate deveni rapid neplăcut.
Pentru o baie închisă, o ușă glisantă va facilita accesul și îți va permite să economisești puțin spațiu.
Iluminat
Dacă optezi pentru o baie deschisă spre dormitor, este mai bine să pariezi pe o iluminare corectă așa încât să nu îți ataci jumătatea de dormit. Senzorul de mișcare poate fi o soluție interesantă: lumina se stinge când te apropii, nu va mai trebui să bâjbâi în întuneric pentru a găsi comutatorul.
Bine de știut: prezența electricității în baie este supusă unor reguli de conformitate.
Depozitare
În această cameră adesea mică, problema depozitării se poate transforma cu ușurință într-o adevărată durere de cap. Pentru a face din baia ta un spațiu practic și confortabil, ar trebui să optimizezi fiecare metru pătrat de pe podea și pe perete. Poți astfel suspenda rafturile deasupra chiuvetei, ascunde ceva spațiu de depozitare în spatele oglinzilor tale sau chiar poți crea nișe de depozitare în pereții băii tale. Acest ultim sfat, pe lângă faptul că este practic, aduce o latură de design întregii băi atunci când este luminată.
Când planifici acest spațiu, reține că, chiar dacă standardele de accesibilitate nu se aplică în cazul tău specific, o baie bine proiectată și accesibilă nu poate decât să adauge valoare proprietății tale în caz de revânzare sau înaintare în vârstă.
Dressingul sau camera bonus
Cine nu a visat să aibă un dressing imens în dormitor pentru a putea depozita toate hainele și pantofii?
Foarte des prezent în dormitoarele matrimoniale, dressingul reunește în general sertare și dulapuri într-un singur loc, lângă zona de dormit. Poate fi atât deschis, cât și închis către dormitorul matrimonial.
Iluminat
Pentru a-ți putea selecta hainele și a-ți găsi cu ușurință lucrurile, iluminatul este esențial. Spoturile, fie integrate în tavan sau plasate în interiorul mobilierului, sunt deosebit de potrivite.
Depozitare
Pentru a îți putea organiza dressingul, cel mai important lucru este să separi garderoba ta de ca celorlalți. La nivel de depozitare, alocă spațiu necesar pentru bunurile tale de zi cu zi și ascunde în zone mai puțin accesibile valizele, echipamentele de schi și alte accesorii mai puțin folosite. Pentru a nu te trezi prins între 2 uși de dulap, verifică, de asemenea, că te poți deplasa prin dressing chiar și odată ce spațiul de depozitare este deschis. Există acum multe soluții de depozitare care se vor adapta indiferent de geometria spațiului.
Micul sfat în plus: dacă dressingul îți permite, optează pentru o insulă centrală 2 în 1: și loc de șezut, și depozitare, totul foarte practic!
Dacă dressingul tău este situat în apropierea băii, este mai bine să-l închizi, astfel încât hainele tale să fie protejate de umiditate.
Umiditate, acustică, mirosuri, lumini: după cum ai înțeles, amenajarea unui dormitor matrimonial înseamnă gestionarea mai multor elemente care, odată grupate într-un singur spațiu, trebuie concepute pentru a se adapta stilului tău de viață și stilului tău de design.