Ce soluții de depozitare se potrivesc dormitorului tău?
Ce ar putea fi mai plăcut decât să ai toate hainele la îndemână atunci când începi să te pregătești dimineața pentru o nouă zi? Indiferent că optezi pentru un simplu dulap sau un dressing modern, iată cum poți să eviți supra-aglomerarea dormitorului tău și să optimizezi încăperea pentru a crea un spațiu de depozitare eficient și practic.
Într-un dormitor mare: dressingul personalizat
Ești suficient de norocos să ai o cameră mare și spațioasă?
Pentru depozitarea tuturor hainelor și accesoriilor, dar și ca să economisești timp atunci când începi să te aranjezi dimineața, alege mult doritul dressing XXL. Ideal ar fi ca dressingul să reprezinte o cameră completă sau un spațiu dedicat, independent de zona de dormit, de care să te poți bucura, indiferent de oră, fără a îți deranja partenerul de viață atunci când doarme, păstrând astfel liniștea și ordinea în dormitorul matrimonial. Totuși, poți avea dressingul și ca un spațiu separat de zona de dormit, dar cumva inclus în aceeași cameră.
Alege modelul de dressing
Într-un dormitor mare, sunt potrivite toate tipurile de dressing.
- Dressingul în formă de U: ți se potrivește dacă ai o garderobă extinsă, pe care vrei să o organizezi în funcție de anotimpuri, de stilurile vestimentare. În acest fel, fie le poți împături și așeza pe rafturi, fie le poți aranja pe umerașe, fie le poți depozita într-un sertar etc. În plus, ai posibilitatea să compartimentezi dressingul cu numeroase sertare, rafturi sau chiar dulapuri independente și îi poți adăuga chiar și o insulă centrală.
- Un dressing în formă de L: ocupă un singur colț al camerei, optimizând astfel amenajarea spațiului.
- Un dressing în formă de I: se poate amenaja de-a lungul unui perete sau a doi pereți aflați unul în fața celuilalt.
Personalizează-ți spațiul de depozitare
Apelează la un profesionist pentru a te ajuta în amenajarea spațiului de depozitare. În plus, îți poate oferi soluții potrivite și sfaturi utile:
- Multe tipuri de compartimente pentru depozitarea hainelor: umerașe telescopice, spațiu dedicat costumelor și/sau rochiilor de seară.
- Spații de depozitare specifice pentru accesoriile tale: sertare pentru ochelari de soare, bijuterii și alte obiecte, suporturi pentru cravate etc.
- Soluții pentru ținute pe care nu folosești zilnic: costume de schi sau piese mari (pături, pilote etc.).
- Daca dispui de suficient spațiu, nu ezita să îți personalizezi încăperea cu fotolii sau o canapea de mici dimensiuni. Iar pentru mai mult confort, amenajează o măsuță de toaletă alături, ca să te poți începe ritualul cosmetic după ce te-ai îmbrăcat. Poți lua în considerare și amplasarea unei oglinzi de mari dimensiuni dacă ușile sifonierului tău nu au deja una.
Într-un dormitor de dimensiuni standard: aranjează un spațiu de depozitare spațios
Cum să organizezi spațiul de depozitare pentru un dormitor de dimensiuni clasice (9 – 12 m²)? Ai de ales între două opțiuni:
- Dulapul walk-in în formă de I. Punctul său forte: modularitatea. Personalizează-i interiorul în funcție de nevoile tale specifice.
- Dulapul de depozitare. Este mai tradițional, dar și mai puțin costisitor. Îl poți personaliza doar modificând înălțimea rafturilor sau folosind umerașe care economisesc spațiul, suporturi pentru accesorii, un cuier pentru pantaloni și jachete sau chiar cutii de depozitare a țesăturilor.
În funcție de tipul de configurație ales din cele de mai sus, consideră ca dulapul să aibă o adâncime de cel puțin 50 cm și nu uita să lași 50 cm spațiu liber pentru deschiderea ușilor acestuia. Profită la maximum de înălțimea tavanului ca să optimizezi spațiul. De exemplu, în extrasezon, poți depozita pălăriile purtate vara sau echipamentul pentru sporturi de iarnă în partea de sus a dulapului.
Dacă îți lipsește spațiul de depozitare sau nu dorești o structură prea impunătoare, poți opta pentru o variantă atipică: depozitează lenjeria intimă într-o comodă, paltoanele și jachetele într-un dulap mic sau hainele pentru copii într-o consolă.
Într-un dormitor mic: optimizează spațiul de depozitare
Spațiul rezervat depozitării depinde implicit de mărimea camerei.
Din punct de vedere legal, suprafața minimă a unei camere trebuie să fie de 9 m², cu o înălțime de 2,20 m. Cu toate acestea, în mediul urban, această dimensiune nu este întotdeauna respectată, așa că, într-un dormitor mic într-o încăpere îngustă sau un dormitor mic la mansardă, amplasarea unui spațiu pentru depozitarea hainelor poate fi o adevărată provocare.
La mansardă, nu uita să ții cont de unghiul de înclinare al acoperișului, dar și de înălțimea tavanului.
Dacă montarea unui dressing poate fi complicată, există soluții și trucuri de amenajare special gândite pentru a economi spațiul.
Ai în vedere, de asemenea, amenajarea unui spațiu de depozitare inteligent și multifuncțional în cameră. De exemplu, în dormitorul copilului, poți păstra tot ce ai nevoia la îndemână, ca de exemplu: pijamalele, papucii sau puloverele, într-un spațiu de depozitare încorporat în tăblia patului.
În dormitorul unui adolescent sau al unui adult, de ce să nu suspendăm pe perete corpuri de depozitare, precum cele asemănătoare mobilei de bucătărie? Acestea îți vor permite să depozitezi lucruri fără a aglomera spațiul de la sol. Scopul este acela de a nu supraîncarca camera pentru ca dormitorul să rămână în primul rând un loc de odihnă și relaxare.
Teoretic, o cameră ar trebui să aibă cel puțin 1 metru liniar de spațiu de depozitare pentru fiecare persoană, chiar și în cele mai mici spații.