8 sfaturi utile pentru amenajarea unei băi zen

Decor

Ce poate fi mai plăcut decât să te relaxezi sub un duș fierbinte sau într-o baie confortabilă pentru a alunga efectele unei zile dificile și încărcate? Amenajarea, materialele, culoarea, lumina, mobilierul, accesoriile… dacă toate cerințele sunt îndeplinite, baia ar putea deveni cel zona de wellness a casei tale, toate pentru bunăstarea ta. Iată câteva idei și sfaturi pentru a-ți transforma baia într-o bulă de relaxare.

Idei și sfaturi pentru baie zen

Descoperă locul ideal pentru baia ta zen

Înainte îți îndeplini această dorință, este important să știi că nu toate încăperile dintr-o casă au dimensiuni egale, ca să nu mai vorbim de un apartament. De exemplu, dacă baia este situată chiar lângă camera copiilor, s-ar putea să fii deranjat de zgomotele produse în timp ce ei se joacă. Același lucru este valabil și pentru băile de tip open-space din dormitorul matrimonial, unde este posibil să nu fii mereu singur când încerci să te relaxezi.

Desigur, nu e nevoie să modifici întreaga compartimentare a locuinței, dar, dacă plănuiești un proiect de renovare care include și baia, gândește-te și care e locul potrivit în ca să ai parte de multă liniște și cât mai puține întreruperi. Dacă totuși nu poți schimba acest lucru, asigură-te că baia este izolată fonic corespunzător. Poate găsești o variantă mai inspirată decât cea actuală.

Alege materiale ecologice

Orice baie zen trebuie să fie în armonie cu natura. Așa că uită de pardoseala din PVC și de tapetul de pe pereți. Optează pentru materiale naturale, cum ar fi lemnul și piatra. Un material cald prin excelență, lemnul este perfect pentru pardoseli (cu condiția să fie rezistent la apă) sau pentru micile detalii (nu-i așa că te-ar încânta blaturile din lemn brut?).

Baie zen: dulap din lemn brut si lavoar alb

Mobilier fabricat din lemn netratat, chiuvetă albă cu forme rotunjite, pentru o atmosferă liniștitoare.

În ceea ce privește piatra, există multe variante pentru pardoseală sau pereți: de la pietrișul inspirat din grădinile japoneze până la ardezia care face furori pe Instagram, există alternative pentru toate gusturile. Unii susțin, de asemenea, că are un efect antistres, deci ce s-ar putea potrivi cel mai bine pentru o baie zen?

Dorești să te bucuri de o întreținere simplă și un buget adaptat în alegerea acestor materiale? Nu ignora gresia: este recunoscută ca fiind regele imitației și poate fi un substitut pentru parchetul din lemn brut sau pavajul din piatră naturală.

În ceea ce privește pereți, plăcile din faianță albă sau piatră naturală sunt ideale, cu condiția să formele lor să fie adaptate băii. Ideal este să îmbini materialele ca să eviți monocordanța. Doar pentru că încerci să fii mereu zen, nu înseamnă că ești și monoton!

Aspiri după culori blânde și liniștitoare

Aceste materiale naturale sunt asociate culorilor deschise, care favorizează relaxarea. Cu alte cuvinte, gri deschis, bej, maro sau, mai clasic, dar și mai strălucitor, albul. Culorile pastelate sunt, de asemenea, binevenite: nude, verde marin, azuriu.

Baie zen: alb, verde mare și lemn

Combinația perfectă pentru o baie zen: lemnul, albul și albastru verzui.

Culorile vii, precum galben, roșu sau portocaliu, trebuie evitate pentru ca baia să nu devină prea încărcată. Ca o regulă generală, este recomandabil să te limitezi la una-două culori sau chiar să optezi pentru o imagine monocromă. După cum probabil știi deja, pentru o atmosferă zen, naturalețea și sobrietatea sunt regulile de aur.

Spațiul este esențial

O baie în care te simți bine este și o baie în care te poți mișca cu ușurință. Poate că este o suprafață restrânsă, dar asta nu înseamnă că trebuie să te simți înghesuit și să te lovești de toate piesele din jur. Există, așadar, câteva recomandări legate de confort, de care trebuie să ții seamă pentru a te putea deplasa relaxat în propria baie: este nevoie să beneficiezi de un suprafață de 55 cm ca să ieși din cadă cu ușurință și unul de 70 cm pentru duș. Iar dacă dorești să te speli în fața unei chiuvete, cel mai bine este să lași minim 50 cm de spațiu liber.

Baie Zen si circulatie

O baie zen este o baie în care te poți mișca cu ușurință.

Optează pentru echipamente dedicate relaxării

Cauți liniștirea sau stimularea corpului și a minții? Sistemele cu jeturi de masaj sunt soluția! Mai ales că ele sunt disponibile atât pentru cabina de duș, cât și pentru cadă. Alegerea acestor soluții va depinde de suprafața băii tale, de amenajarea ei, dar mai ales de bugetul tău.

Opțiunea hidromasaj, este disponibilă în general cu cel puțin trei sisteme de masaj, oferă niveluri de performanță și relaxare care sunt la fel de bune ca cele ale unui spa real. Un mic avantaj? Pentru un efect complet, poți adăuga un dispozitiv cu uleiuri esențiale sau poți alege opțiunea de terapie prin muzică sau lumină. În ceea ce privește prețul, un asemenea echipament costă, în medie, între 2000 și 4000 euro.

Desigur, s-ar putea să preferi o cabină de duș în detrimentul căzii. În acest caz, ar trebui să optezi pentru un duș cu hidromasaj. Vei găsi toate echipamente gata de montat, pentru un plus de confort. De asemenea, poți opta pentru un sistem personalizat, cu hidrojeturi direcționale și reglabile, încorporate în perete. În ceea ce privește prețul, așteaptă-te să plătești între 500 și 800 euro pentru o coloană de hidromasaj de nivel mediu și cel puțin 2000 euro pentru un sistem încorporat cu jeturi de masaj (fără instalare).

Indiferent ce alegi, nu uita să echipezi cabina de duș și cu un scaun special, ca să te poți bucura pe deplin de momentul tău zen.

Alege cu grijă luminile

Când vine vorba de iluminatul unei unei băi zen, există două tendințe: cei care preferă iluminarea difuză, cu câteva lumânări, și cei care folosesc lumina naturală. Ideal, pentru o atmosferă plăcută și relaxantă pe tot parcursul zilei, este să combini aceste două variante. Totul, cu discreție: spoturi încorporate în tavan sau ascunse sub o oglindă, o lampă de perete difuză. Pentru persoanele eclectice, atenție la accesorii: nu recomandăm plasarea oglinzii, de exemplu, în fața unei ferestre, pentru că vei limita efectul de „mișcare”, care este anti-Feng Shui.

Baie zen si luminozitate

O baie zen, scăldată în lumină, care scoate în evidență efectul transparenței.

Dacă baia ta nu are o fereastră, de ce să nu îți creezi un luminator pentru a profita direct de lumina soarelui și, în același timp, de un real aport de vitamina D? În sfârșit, un alt detaliu important este folosirea transparenței pentru mai multă luminozitate. Poți opta, de exemplu, pentru un paravan de duș din sticlă.

Menține-ți picioarele calde

Când vine vorba de încălzire, într-o baie zen, nimic nu se compară cu încălzirea prin pardoseală: imaginează-ți ce plăcut este să pășești direct pe o podea caldă când ieși din duș. Poate fi însoțită de un uscător de prosoape ca să te bucuri în orice moment de prosoape calde (confortul suprem!). Însă, să nu uităm: rămânem mereu minimaliști!

Alege piese de mobilier cu design simplist

Mai puțin înseamnă mai mult! Când vine vorba de decorațiuni și mobilier, nu trebuie să exagerezi: spațiul tău zen trebuie să fie aerisit. Nu supraîncărca încăperea cu o multitudine de mobilier și accesorii, dar ai grijă să asiguri suficient spațiu de depozitare pentru a ascunde toate articolele de toaletă, prosoapele, periuțele de dinți. Dacă visezi la o cadă freestanding, de tip insulă, pentru a te relaxa, alege un model simplu, cu linii organice și fără picioare. Bineînțeles, poți opta pentru o cabină de duș în stil italian (sau o cadă de duș extraplată dacă limitările tehnice ale băii tale nu permit acest lucru) va aduce puritatea care caracterizează atât de bine stilul Zen.

Baie zen: echipamente rafinate

O cadă freestanding simplă și o cabină de duș transparentă pentru o baie zen rafinată.

Îți mai poți permite câteva elemente decorative pentru a adăuga o ultimă notă de zen, precum un mic taburet din lemn pentru a-ți bea ceaiul când ieși din cadă, câteva perne, coșuri de răchită și… lumânări, bineînțeles!

Oxigenarea cu plante verzi

Cireașa de pe tort a unei băii zen este, desigur, vegetația, ideală pentru a-ți reîncărca bateriile, pentru a crea un interior mai viu, plin de viață și pentru a purifica aerul la interior. Iată câteva plante ce se adaptează la umezeală: bambusul (evident!), Ginkgo Biloba, filodendron, ficus… posibilitățile sunt infinite. Dacă ești mai îndrăzneț, în schimb, poți crea o mini-junglă reală care să te invite la evadare cu ajutorul unui „paravan” sau chiar al unui perete plin cu plante.

Baie zen: plante

O baie oxigenată pentru o relaxare garantată.

Toate aceste sfaturi te inspiră să-ți transformi baia într-o zonă de wellness? Pentru liniștea ta sufletească, nu ezita să apelezi la un profesionist care să te ajute să îți proiectezi baia zen mult visată. Mai ales că poți găsi meșterul potrivit chiar aici!

Caută