Amenajarea unei băi pentru seniori
Înlocuirea căzii de baie cu o cabină de duș accesibilă este o garanție a confortului și siguranței zilnice. Această schimbare este, desigur, benefică pentru persoanele în vârstă și cele cu dizabilități și le oferă, de asemenea, o ergonomie apreciabilă. Mai mult decât atât, în funcție de natura lucrărilor, poți beneficia de anumite subvenții.
Înlocuirea căzii de baie cu un duș accesibil este o garanție de confort și siguranță în viața de zi cu zi. Această schimbare este, desigur, benefică pentru persoanele în vârstă sau cu handicap, dar oferă, de asemenea, o ergonomie apreciabilă pentru toată lumea. În plus, în funcție de natura lucrărilor, este posibil să fiți eligibil pentru anumite subvenții.
Renunță la cadă de baie pentru mai multă accesibilitate și siguranță
Dacă o cadă clasică nu îți mai este utilă, probabil că vei fi tentat să o înlocuiești cu o cabină de duș accesibilă (mai ales că aceasta va ocupa exact același spațiu de la sol, în locul căzii). Ca regulă generală, această etapă de amenajare a unei băi (sau a unei cabine de duș) pentru vârstnici sau pentru persoanele cu mobilitate redusă nu necesită lucrări majore: va fi nevoie doar de eventualele lucrări de hidroizolație, de îmbinare și de placare (a pardoselii și a pereților, dacă nu s-a montat gresie pe toată suprafața).
În plus, există soluții all-in-one ce includ cădița de duș, robinete, paravane din sticlă și placare a pereților, care îți permit să schimbi totul numaidecât.
În ceea ce privește cădița de duș, optează pentru cel mai plat model posibil pentru un acces facil. Alege modelul antiderapant, care este mult mai sigur – producătorii oferă modele care sunt tratate în acest scop. Dacă nu o poți monta încorporată sau amplasată direct pe podea din cauza constrângerilor tehnice (instalații sanitare expuse sau imposibilitatea de a decupa suficient în podea) îți rămân la dispoziție două posibilități: fie o suspenzi pe o platformă ușoară, fie montezi o pompă, care va fi folosită pentru evacuarea corespunzătoare a apei.
Dușul accesibil are o înălțime cuprinsă între 90-160 cm și o adâncime cuprinsă între 70-100 cm. Modelul de duș depinde de dimensiunea băii și de configurația acesteia, dar poate fi montat în orice poziție, chiar și într-un colț. Mai rămâne doar să hotărăști ce fel de cabină de duș preferi, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, dar și de dorințele tale.
” Înlocuirea unei căzi de baie cu o cabină de duș costă între 3.000 și 7.000 de euro, în funcție de sistemul ales.
Din portofoliul nostru
Cabină de duș ultraplată STRADA
Găsește confortul și liniștea datorită acestei cabine de duș ultraplate, antiderapante și rezistente.
Schimbarea sistemului de duș și a instalațiilor
Înainte de a înlocui cada de baie cu o cabină de duș, gândește-te bine la specificul acestor echipamente și la cum le poți adapta nevoilor tale.
- Ușa de duș: în funcție de dimensiunile băii tale, alege un model de ușă care să aibă o rază de deschidere suficient de mare. Optează pentru acea variantă care nu are balustrada de susținere în partea de jos, pentru a evita crearea unui obstacol și pentru a facilita intrarea în cabina de duș.
- Robinetul de amestec: un robinet de amestec termostatic oferă o siguranță suplimentară prin funcția de limitare a temperaturii apei, care îl împiedică să depășească 38°C – vei evita, astfel, orice risc de arsuri accidentale. Alege un model cu butoane de control ușor de utilizat pentru a simplifica operarea.
- Capul de duș: pentru un confort sporit, optează pentru un model cu hidromasaj, care oferă un debit de apă mai mult sau mai puțin puternic și jeturi de apă cu intensități diferite. Pentru a schimba funcția jeturilor de apă, unele modele au butoane ușor de utilizat.
- Coloana de duș: optează și aici pentru varianta termostatică. Oferă mult mai mult confort.
Vrei să îți amenajezi baia?
Descrie-ți proiectul pe scurt: te vom pune în legătură cu profesioniștii noștri aprobați.
Accesorizează-ți zona de duș cu elemente de siguranță
Odată ce au fost alese echipamentele și instalațiile de duș, următorul pas este alegerea accesoriilor. Siguranța zonei dedicate cabinei de duș poate fi îmbunătățită cu ajutorul unor accesorii suplimentare.
- Bara de sprijin sau bara de susținere: Aceasta este folosită pentru a te ține atunci când intri sau ieși din duș și pentru a te împiedica să te dezechilibrezi. De asemenea, este utilă atunci când dorești să te așezi. Indispensabilă pentru o mobilitate sigură.
- Scaunul de duș: permite menținerea independentă a igienei și asigură un confort sporit. Alege un model pliabil sau retractabil eliberând astfel spațiul atunci când stai în picioare.
- Suprafață antiderapantă: dacă nu ai echipat cabina de duș cu o cădiță antiderapantă, poți opta pentru aplicarea unui tratament eficient anti-alunecare.
Optează pentru accesorii decorative astfel încât zona de duș să rămână un mediu relaxant, în care să te simți bine. Unele dintre acestea au funcții multiple, de exemplu, pot dispune de spații de depozitare suplimentare. Astfel, o bară de sprijin poate fi prevăzută cu un raft pe care să așezi gelul de duș și șamponul.
Asigură o depozitare adecvată
Este recomandat să ai în vedere crearea unor zone de depozitare în timpul procesului de construcție sau renovare. Fie ele nișe sau rafturi pentru articolele de toaletă, zonele de depozitare sunt esențiale. Scopul unuei zone de duș accesibile este să evite pe cât posibil ca utilizatorul să fie nevoit se aplece. Pentru a realiza acest lucru, articolele de toaletă ar trebui să fie întotdeauna la îndemână.