Amenajează un birou în dormitorul tău

Amenajări interioare
Dormitor

Dormitor birou - Spatiu birou

Ai nevoie de un birou, dar nu ai o cameră separată pe care să i-o dedici? Amenajarea unui spațiu de birou într-un dormitor poate fi o soluție bună, cu condiția să nu invadeze zona de dormit. Iată câteva reguli și sfaturi pentru a combina cu succes munca și odihna în același loc.

Definește-ți nevoile

Modele cu blat din lemn masiv, melaminat sau din sticlă sprijinită pe picioare de tip grindă; comode de perete sau console, ca soluție „de economisire a spațiului”… În ceea ce privește birourile, oferta face posibilă satisfacerea tuturor utilizărilor (profesionale, ocazionale, de agrement) și constrângerilor legate de spațiul disponibil. Numeroasele materiale folosite (lemn natural sau vopsit, metal, sticlă etc.) oferă și posibilitatea de a armoniza biroul cu restul mobilierului dormitorului, pentru mai multă discreție.

Dacă lucrezi la un computer, asigură-te că îl utilizezi numai în timpul zilei. Dacă îl folosești seara sau înainte de a merge la culcare, lumina albastră de pe ecran poate să îți întârzie somnul și să îl perturbe somnul.

Un birou în scop profesional

Lucrezi regulat de acasă? În acest caz, vei avea nevoie de un blat cu dimensiuni confortabile, suficient de mare pentru a putea depozita acolo ecranul și tastatura unui computer, precum și dosarele, notițele, cărțile…

Un blat de 150 x 60 cm este ideal, dar necesită suficient spațiu în cameră. În cazul în care computerul tău este echipat cu o unitate centrală separată, asigură-te că biroul are cel puțin două cutii sub blatul mesei: una pentru a ascunde această cutie impunătoare, cealaltă pentru a-ți depozita echipamentele de birou și hârtiile.

Dacă ai o cameră mică, poți alege un birou de dimensiuni reduce. Pentru a compensa pierderea suprafeței de lucru, echipează-te, de preferință, cu un laptop, mai mic decât un computer convențional. Un alt avantaj: îl poți depozita cu ușurință atunci când nu îl mai folosești.

Dacă doar un colț de perete din camera ta este disponibil pentru a instala un birou acolo, optează pentru o piesă de mobilier de colț. Acest tip de mobilier include în general fie cutii, fie rafturi deasupra blatului (sau ambele). Nu le aglomera cu obiecte și asigură-te că sunt întotdeauna ordonate, pentru a păstra atmosfera senină a dormitorului tău, care ar trebui să te invite să te odihnești și să te relaxezi mai presus de toate.

 

Un birou pentru hobby-uri

Din nou, dacă dimensiunea camerei o permite, alege o platformă cu o suprafață confortabilă, pe măsura unui birou pentru uz profesional. Totuși, nu vei avea neapărat nevoie de sertare. Este ideal să lași partea inferioară a blatului descoperită dacă îți plac hobby-urile creative: vei avea o mai mare libertate de mișcare atunci când ești așezat. Dacă îți place să coși, de exemplu, alege un blat de sticlă: poți vedea pedala mașinii de cusut fără să fii nevoit să te apleci.
Așezate pe picioare asemănătoare cu stâlpii de susținere, unele modele de birouri au un raft care oferă suficient spațiu de depozitare ca să pui acolo cutii cu ață de cusut, perii etc.

Cu toate acestea, mobilierul destinate hobby-urilor creative pot fi foarte voluminoase, așa că este mai bine să optezi pentru instalarea unui birou lipit de perete, cu uși. Astfel, instrumentele tale și diversele materiale nu vor fi expuse permanent la vedere, ci vor rămâne la îndemână.

Amenajează un birou în dormitorul tău

Amenajează un birou în dormitorul tău

Amenajează un birou în dormitorul tău

Dacă ai puțin spațiu la dispoziție pentru a instala o zonă de birou în camera ta, creează un raft la comandă. Meșterul tău îți poate pune la dispoziție unul în dimensiunile și materialul (lemn, sticlă etc.) pe care ți le dorești.

Un birou de rezervă

În acest caz, în funcție de spațiul disponibil, vei avea de ales între un birou în stil scandinav, cu un design foarte rafinat, cu două sau trei sertare, un secreter, o consolă…

În ciuda dimensiunilor sale mici, biroul oferă mult spațiu de depozitare și, odată ce partea superioară este închisă, îți permite să ascunzi un laptop pentru a readuce dormitorul la funcția inițială. Așezat pe perete, biroul tip consolă are avantajul de a se integra complet în încăpere, dar nimic nu te împiedică să-l așezi la picioarele patului, pentru un decor îndrăzneț. Dacă această organizare a spațiului este preferata ta, ai grijă să alegi o consolă a cărei lungime să fie ceva mai mică decât lățimea patului, pentru a nu obstrucționa trecerea.

În cele din urmă, poți alege și un birou la comandă. Dacă nu vrei să te încurce, suspendă-l de perete și cere ca rafturile să fie instalate deasupra, pentru depozitare.

Vrei să mergi și mai departe? Să știi că este foarte posibil să îmbraci o secțiune întreagă a peretelui cu rafturi, să creezi o bibliotecă și să folosești unul dintre rafturile ei pe post de birou; pentru un confort optim, alege să fie suficient de adânc, ba chiar să depășească grosimea bibliotecii. Adăugă sertare personalizate ca să îți așezi computerul și să transformi noul birou într-o masă de toaletă oricând doriești.

Asigură-te însă că rafturile tale sunt întotdeauna ordonate, astfel încât camera ta să rămână un refugiu de liniște.

Dacă agăți biroul de perete, trebuie să începi prin a verifica dacă acesta rezistă la sarcini grele. Dacă este creat din materiale de zidărie, acest lucru nu va pune nicio problemă. Dar dacă peretele este din gips-carton, poate fi necesar să îl dublezi cu straturi de gips-carton cu o densitate mai mare.

Gândește-te la ergonomie

Amenajarea unei zone de birou într-un dormitor înseamnă și să ne gândim la ergonomia acesteia și la vârsta ocupantului. Astfel, indiferent dacă încăperea este destinată unui copil, unui adolescent sau unui adult, este imperativ să poziționezi bine biroul (dacă este posibil, lângă o fereastră, pentru a beneficia de un aport optim de lumină naturală) și să păstrezi un spațiu suficient în jurul mobilierului, așa încât utilizatorul să se deplaseze cu ușurință. Copilul va trebui să aibă și un birou cu blat mare și picioare telescopice.

Un adolescent va avea nevoie de spațiu pentru a-și face temele și pentru a-și lăsa echipamentele informatice (tabletă, computer etc.). Instalarea unui pat la mezanin îi va oferi un spațiu de birou confortabil dedesubt. Această soluție va avea, de asemenea, avantajul de a separa cele două spații (odihnă și muncă) și de a-i proteja calitatea somnului, în special prin îndepărtarea computerului în timpul somnului.

Dacă scaunul de birou trebuie să fie cât mai confortabil și să corespundă morfologiei tale, trebuie să fie și în armonie cu locul.

Clasic, contemporan, design… sunt multe modele pe piață.
Îți va fi ușor să-l găsești pe cel care va face legătura între stilul dormitorului și cel al biroului.

 

Caută