Amenajează un dormitor pentru doi copii

Amenajări interioare
Dormitor

A împărți o cameră, un loc de intimitate prin excelență, nu este ușor. Amenajarea unui dormitor pentru doi (sau mai mulți) copii este, așadar, o provocare, așa că ți-am pregătit o serie de sfaturi pentru a nu uita nimic și a face din acest proiect un succes.

Cameră pentru doi copii

Delimitarea celor 2 spații

Când familia crește și devine necesară amenajarea unei camere pentru doi copii, provocarea constă în crearea a două spații distincte. Atâta timp cât copiii sunt mici, soluția unui pat supraetajat este esențială. Zona de odihnă este comună, bine delimitată și economisește spațiu. Reține, totuși, că patul supraetajat nu este recomandat copiilor sub 6 ani, din motive de siguranță: patul extensibil care glisează sub celălalt pat este o alternativă bună. O altă soluție, care presupune o muncă substanțială, este să ai câte un pat la mezanin pentru fiecare copil, care va avea astfel propriul spațiu personal dedesubt.

Așază un raft de perete pentru fiecare persoană, lângă patul său, ca noptieră. Oferă câte o lampă fiecărui copil, cu un bec LED de intensitate scăzută: astfel, cel care vrea să citească nu îl va deranja pe cel care vrea să doarmă.

Pentru depozitare, ia în calcul piesele de mobilier joase, create pentru bucătărie, bibliotecile și, bineînțeles, dressing-urile. Dacă le așezi la perete, îți vor permite să ascunzi numeroasele jucării și să oferi fiecărui copil spațiu să-și depoziteze lucrurile și hainele.

Pentru pardoseală, alege materiale rezistente la pete și impact, dar și ușor de curățat. Pardoseala laminată sau un finisaj frumos din PVC sunt opțiuni bune. Dacă preferi covorul, o soluție propice calmului și relaxării, optează pentru un model cu un tratament de suprafață împotriva petelor și acarienilor.

Mezaninul, ideal pentru un dormitor cu doua spatii bine delimitate

Două dormitoare într-o cameră…

Ia în considerare și amenajarea unei zone de relaxare pentru fiecare copil, cu un pouf sau o pernă mare de podea. Rafturile de deasupra, pentru expunerea colecțiilor de cărți sau jucăriile preferate ale momentului, vor fi, de asemenea, binevenite.

Comodele și dulapurile trebuie fixate pe perete pentru a evita riscul accidentelor casnice.

În sfârșit, și acesta este un punct la care nu ne gândim suficient, fii atent la calitatea aerului și la ventilația încăperii ! Doi copii înseamnă de două ori mai mult dioxid de carbon pe timp de noapte și umiditate din transpirație. Aerisirea zilnică a încăperii și utilizarea materialelor care absorb compușii organici volatili (COV) vor ajuta la menținerea unei atmosfere sănătoase.

O cameră mixtă, fată și băiat

Un scenariu mai complex, dar care nu devine o misiune imposibilă: să aduci împreună o prințesă și un ninja! În acest tip de situație poți opta pentru soluția unui pat supraetajat, dar poți alege și paturi twin.

Paturi twin, alegerea simplității pentru o cameră cu doi copii

Paturi twin, alegerea simplității pentru o cameră cu doi copii.

Dacă spațiul îți permite, sprijină spătarul fiecărui pat de o bibliotecă deschisă, care va acționa ca o separare. De asemenea, va găzdui cărți, veioze de noptieră, cutii de jocuri… Această amenajare are și avantajul de a dedica doar o zonă a camerei funcției de odihnă.

Dacă această alternativa nu este compatibilă cu dimensiunea dormitorului, paturile twin pot fi amplasate fiecare pe o parte a camerei, astfel încât să delimiteze două zone distincte, una pentru fetiță, cealaltă pentru băiețel. Poziționarea elementelor de mobilier simetric (în oglindă) va armoniza întregul. Culorile, materialele și stilul mobilierului vor fi alese pentru a identifica spațiul surorii și pe cel al fratelui.

Pentru decor, ia ca punct de plecare o culoare sau un tapet „puternic”.  Această nuanță va fi aplicată pe un singur perete, mai degrabă dedicat unei activități comune (colțul bibliotecii, de exemplu).

Pentru pardoseală, alege un material cu o bună rezistență la uzură. Poți aseza apoi câte un covor în culori diferite la picioarele fiecărui pat. Din nou, calitatea aerului din cameră ar trebui monitorizată îndeaproape. Ventilația și materialele special alese vor face diferența.

Camerele mixte rezistă cel mai bine schimbărilor de amenajare.

Mai mult de 2 copii în aceeași cameră

În acest caz, camera trebuie gândită și proiectată ca un cămin, rămânând în același timp primitoare. Paturile supraetajate sunt esențiale, deoarece au avantajul de a găzdui două persoane pe aceeași suprafață ocupată. Sub paturile inferioare, glisează coșuri mari de depozitare: câte una pentru fiecare ocupant, în care își poate depozita lenjeria de pat. Planifică pentru fiecare un raft la înălțimea patului.

Pentru mai multă intimitate, poți instala o bară de perdea pe marginea superioară a paturilor. Dacă ai loc, împarte spațiul dintre paturi prin rafturi.

Cameră, pentru a găzdui o mulțime de copii

Mansarda transformată într-un cămin de familie…

Pentru depozitare, uită de dulapuri, dar privește imaginea de ansamblu ca un dressing sau un dulap dacă ai mai puțin spațiu. Alege un model înalt, care merge de la podea la tavan, pentru a optimiza fiecare centimetru pătrat. Și optează pentru uși glisante, cu oglindă: practice, vor da profunzime încăperii.

Cine spune mulți copii spune obligația de a folosi materiale cu rezistență sporită. Pentru pardoseală, este ideal un finisaj special pentru trafic intens, iar pentru pereți se recomandă cu insistență placajele rezistente la impact și vopseaua lavabilă sau pânza de sticlă.

 

Caută