Bucură-te de timpul petrecut în camera ta

Dormitor
Echipare

Dormitorul nu este o simplă încăpere pe care o alocăm doar odihnei, este mai mult decât atât. Se poate transforma oricând într-o zonă de relaxare creată special pentru a îți satisface pasiunile: lectura, muzica, sportul, arta sau jocurile creative. Totuși, ce tip de amenajare se potrivește dormitorului tău astfel încât să îți poți desfășura hobby-urile?

Urmărește ghidul amănunțit mai jos!

Dormitor zona de relaxare - Dormitorul pentru adulti

Camera muzicianului și a iubitorului de muzică

Indiferent că ești iubitor de muzică sau un artist în toată regula, izolarea fonică este cheia. Iar ca să o obții, trebuie să alegi cu atenție materialele necesare pe care urmează să le folosești în amenajarea camerei tale.

În ceea ce privește pardoseala, lemnul este o alegere optimă: va absorbi zgomotul ambiental cu succes. Dublează-i efectul printr-un suport acustic performant și nu uita să-ți alegi un covor asortat.

Plafonul trebuie, de asemenea, să fie izolat corespunzător astfel încât zgomotul să nu mai fie o sursă de perturbare. Îți recomandăm montarea plăcilor de gips-carton perforate pe structură metalică, pentru o absorbție acustică ridicată. Ai de ales dintr-o mulțime de dimensiuni disponibile, în funcție de necesitățile camerei tale.

Pentru pereți, fie ei exteriori sau de compartimentare, este important să alegi materialul termoizolator potrivit. Noi îți recomandăm vata minerală, cu proprietăți termice și fonice demonstrate, peste care să adaugi plăcile din gips-carton potrivite. Desigur, pentru un montaj corect, asigură-te că pereții sunt drepți și nu necesită recondiționare.

Pare surprinzător, dar chiar și draperiile din țesături grele contribuie la reducerea nivelului de decibeli, având atât efect decorativ, cât și eficacitate din punct de vedere fonic. Însă, trebuie să ai în vederea separarea dintre spațiul dedicat hobby-urilor tale și zona de dormit. Un simplu paravan pliabil poate fi o soluție simplă și convenabilă având un preț accesibil și în același timp este foarte ușor de montat. Nu-i așa? Parcă deja începi să te simți mai confortabil!

În cele din urmă, este esențial să organizezi încă de la începutul proiectului de amenajare un spațiu de depozitare suficient de încăpător pentru toate discurile, accesoriile muzicale și partiturile tale. Ca prim pas, află care este nivelul de confort acustic de care ai nevoie, cu ajutorul aplicației inovatoare dB station.

Camera muzicianului

Camera sportivului

Cine spune că nu poți avea o zonă dedicată sportului chiar și în dormitor? Totuși, pentru confortul dorit, trebuie să iei în considerare regulile esențiale de mai jos.

Ai nevoie o zonă dedicată depozitării echipamentului de antrenament și greutăților fitness pe care le folosești? Alege materialele de construcții adecvate necesităților tale care să reziste la șocuri mecanice și care să suporte greutăți atârnate. Placa din gips-carton Habito® de la Saint-Gobain Rigips este „Soluția”. Permite fixarea greutăților și corpurilor de suspendat direct de placă prin utilizarea holțșuruburilor, fără a mai fi necesare ancore speciale și în plus, oferă o rezistență mecanică de neegalat.

Orice sport ai practica, când vine vorba de pardoseli, se recomandă o suprafață moale și ușor de curățat: de exemplu, pardoselile laminate, cele din PVC sau din vinil, sunt cele mai potrivite, fiind rezistente la impact și foarte ușor de întreținut. Ocupă-te și de compușii organici volatili, ca să te asiguri că ai parte de un aer curat și sănătos. Un tavan fals realizat din plăci din gips-carton Activ’Air ® este rezolvarea: reduce cu până la 70% concentrația formaldehidei îmbunătățind calitatea aerului din interior. Dar… nu uita: trebuie oricum să aerisești camera de două ori pe zi!

Atelierul artistului

Îți place să desenezi, să pictezi, să sculptezi… Indiferent ce artă plastică preferi, va trebui să separi colțul dedicat activităților creative de zona de dormit.

Ce-i drept, acest lucru necesită o cameră cu o suprafață generoasă pentru ridicarea unui perete de compartimentare. La urma urmei, este dificil să obții confort în mai puțin de 20 m².

Îți adresezi cumva întrebarea: oare de ce să optez pentru un perete de compartimentare în loc să amenajez efectiv camera? Răspunsul e simplu: pentru a îți pune creativitatea la lucru într-o zonă dedicată exclusiv pasiunilor tale și pentru a te bucura de aer curat în zona de dormit. Ca întotdeauna, ca să găsești cea mai bună soluție, trebuie să gândești în ansamblu și să ai toate detaliile puse în ordine înainte de a începe amenajarea.

Un perete glisant/despărțitor din sticlă, fonoizolant, este eficient, deoarece permite intrarea luminii naturale și se obține confortul acustic dorit. Optează pentru sticla laminată cu folie PVB acustică, Stadip Silence 44.2 de la Saint-Gobain, și bucură-te de toate beneficiile ei.

La capitolul tavan și pardoseală, soluția este identică cu cea din camera muzicianului, despre care am povestit mai sus: realizarea unui tavan fals din plăci din gips-carton Activ’Air® pentru îmbunătățirea calității aerului și o pardoseală laminată sau PVC, care poate fi curățată cu ușurință. Nu în ultimul rând, ventilația este esențială!

A picture containing indoor, floor, wall, living Description automatically generated

 

Pentru ziduri mai rezistente

Camera de lectură

Fie că ai nevoie de spațiu pentru a-ți depozita cărțile sau preferi un colț mai liniștit decât living-ul pentru a citi în timpul zilei, noi avem soluțiile potrivite pentru tine.

Sigur, este posibil să amenajezi un colț de lectură confortabil în camera ta. Totuși, regula separării rămâne importantă și aici: delimitează zona de relaxare de cea de dormit.

Dacă ai suficient spațiu, alege o bibliotecă standard. Dacă nu dispui de prea mult spațiu, rafturile făcute la comandă pot fi o soluție. Ce părere ai despre rafturile suspendate de perete? Te ajută să eliberezi spațiul și sunt un mijloc de depozitare eficient, cu costuri reduse. Bineînțeles, în continuare ai nevoie de materiale de construcții rezistențe la impact și care pot suporta greutăţi atârnate. Plăcile revoluționare din gips-carton Habito® sunt ideale.

Ca să citești, cu siguranță ai nevoie de câteva clipe de liniște și relaxare. Apelează și de data aceasta la soluțiile moderne potrivite pentru un confort acustic ridicat. De reținut: alege izolarea fonică cu vata minerală și plăcile din gips-carton cu performanțe fonice dovedite.

A picture containing indoor, sofa, room, window Description automatically generated

Camera tehnică

Ai nevoie de un colț dedicat activității tale de blogging sau pasiunii pentru jocurile video, iar acesta să fie inclus în dormitor?

Trebuie să eviți cu orice preț „poluarea” camerei cu ecrane și dispozitive dedicate.

Așadar, sunt necesare soluții potrivite pentru separarea acestui spațiu de zona de dormit. Nu este obligatoriu să construiești un zid închis dacă există suficient spațiu la dispoziție. Însă, dacă nu ești limitat din acest punct de vedere, cel mai bine este să compartimentezi camera cu un material cu performanțe dovedite de izolare fonică.

Ca să salvezi cât mai mult din suprafața încăperii, montează o ușă glisantă în interiorul golului de ușă, iar de-a lungul peretelui așază un dulap generos. Astfel, vei masca întregul colț tehnic și nu vei pierde spațiul de depozitare.

Asigură toate conexiunile necesare în colțul nou creat: prize RJ45, Ethernet, router Wi-Fi pentru a amplifica semnalul și cât mai multe prize.

 

Caută