Camera copiilor, indiferent de vârstă

Amenajări interioare
Dormitor

Dormitorul copiilor este camera care va suferi cele mai multe schimbări de-a lungul anilor, deoarece nevoile sunt atât de diferite de la o vârstă la alta, de la amenajarea camerei pentru un bebeluș până la modificările camerei pentru adolescentul rebel. Venim în întâmpinarea acestor transformări cu o serie extinsă de sfaturi pentru optimizarea și amenajarea acestei încăperi, în funcție de vârsta ocupantului.

Camera copiilor - Camera copiilor

Camera bebelușului

Oricare ar fi scopul unei camere, dar cu atât mai mult când vine vorba de cea a unui bebeluș, calitatea aerului este esențială. Așadar, asigură o bună ventilație a dormitorului copilului aerisind zilnic câteva minute în fiecare zi. Mai mult decât atât, optează mereu pentru materiale care contribuie la calitatea aerului din interior prin reducerea concentraţiei compușilor organici volatili.

Vor urma nenumărate reprize de curățenie: fă-ți viața mai ușoară și alege finisaje ușor de întreținut. Pune pe lista de cumpărături pentru amenajare vopsele lavabile sau vopsele cu etichetă ecologică, fără substanțe nocive, ca să eviți poluarea aerului. Parchetul din lemn sau din PVC sunt și ele esențiale, mai ales atunci când bebelușul va face primii lui pași, asigurându-i permanent un confort termic și siguranță. Iar dacă dorești cu orice preț un covor care este mai călduros și mai confortabil decât o pardoseală simplă, optează pentru modele care sunt tratate împotriva petelor și a acarienilor de praf.

Reține că ergonomia este cuvântul cheie când proiectezi camera copilului deoarece trebuie să se adapteze unei persoane care va crește și va evolua foarte repede.

A picture containing indoor, wall, furniture Description automatically generated

Ca urmare, optează pentru piese de mobilier ajustabile ce vor putea fi adaptate odată cu vârsta copilului, iar asta te va scuti de cumpărături frecvente. Spațiile de depozitare sunt esențiale (comodă, dulap etc.), pentru că echipamentele, produsele și articolele pentru îngrijirea bebelușilor ocupă mult spațiu.

Vei petrece mult timp în camera copilului, așa că simplifică fiecare utilizare: păstrează la îndemână produsele pe care le folosești frecvent pentru a evita deplasările inutile și protejează-ți spatele reglând masa de înfășat la înălțimea potrivită.

Organizează minuțios camera în funcție de funcționalitățile fiecărei zone: există zona pentru dormit, zona pentru haine și zona dedicată învățării. Copilul va avea nevoie de repere întotdeauna, ca să se poată orienta rapid și să crească armonios – organizat.

Instalează capace pe prizele din camera copilului, ca să protejezi bebelușul curios de eventuale pericole.

Începând cu vârsta de 4 ani

Fie că sunt singuri sau cresc împreună frățiorii sau surioarele, la această vârstă copiii petrec din ce în ce mai mult timp în camerele lor și descoperă plăcerea de a se juca.

Calitatea aerului trebuie monitorizată în permanență deoarece aceștia se vor afla adesea în această cameră. Aici se joacă, dorm, îți petrec majoritatea timpului, deci este necesar să reîmprospătezi frecvent aerul ca să eviți apariția mucegaiului și daunele cauzate de umiditate.

Adaptează pardoselile astfel încât să facă față activităților lor de zi cu zi: încălțămintea, obiectele, jucăriile tip lego și nu numai. Când amenajezi camera copilului, optează pentru o pardoseală adecvată, rezistentă la trafic intensiv și care să fie foarte ușor de întreținut.

În același timp, pereții pot fi deteriorați de obiectele sau jucăriile aruncate atunci când copiii se joacă. Salvatoarele plăci din gips-carton (link 1) sunt concepute special pentru a rezista la astfel de șocuri. Iar pentru a evita picturile murale de neșters, acoperă o parte a peretelui cu vopsea stil tablă de scris, pe care copiii pot desena fără probleme. Este important ca micuții să aibă la îndemână un spațiu creativ.

Cum rămâne cu miile de jucării? Pentru mijloace de depozitare simple și ieftine, coșurile de plastic stivuibile și lavabile sunt cea mai bună soluție.

A staircase in a house Description automatically generated with medium confidence

Camera preadolescentului

Avem deja de-a face cu un copil care își afirmă gusturile și stilurile în ceea ce privește amenajarea și care are nevoie, în același timp, de intimitate.

Dacă, de exemplu, este pasionat de albastru, oferă-i opțiuni din această paletă cromatică. El va avea plăcerea de a alege, iar ochiul tău antrenat a făcut o selecție în prealabil.

Chiar dacă jucăriile nu dispar întru totul, acum este nevoie de loc și pentru activități mai serioase. Un spatiu de birou devine necesar odată cu introducerea temelor. Ca să fie practic și estetic, este ideal să îl orientezi spre o fereastră: reține că biroul va fi cea mai impunătoare piesă de mobilier, după pat.

Dacă tot a venit vorba despre pat, ce-ar fi să optezi pentru o variantă mansardată și să economisești spațiu? Îl poți glisa cu ușurință, ca să ascunzi sub el cutii de depozitare. Sau poate un pat rulat sau supraetajat, ca să-i permiți copilului tău să-și invite prietenii să doarmă împreună?

Găsește loc și pentru un dulap sau chiar un mini-dressing într-o nișă a camerei. Garderoba pre-adolescenților crește odată cu timpul și activitățile, mai ales dacă sunt pasionați de modă. Cărțile devin și ele o prezență constantă: nu le lăsa să invadeze spațiul, ci dedică-le un perete pentru a suspenda rafturi și fă loc pentru cărțile ce vor fi achiziționate.

A picture containing indoor, floor, window, room Description automatically generated

Și instalațiile electrice trebuie să se adapteze odată cu vârsta: sunt necesare suficiente prize pentru console și alte dispozitive electronice. Nu uita de nivelul decibelilor: sunt șanse mari ca preadolescentul tău să nu respecte un volum sonor rezonabil, așa că optează pentru plăci din gips-carton care să asigure confortul acustic al camerei.

Dă-le voie copiilor să aibă colțul lor de activități pentru jocuri în desfășurare, construcții, desene care urmează să fie terminate. Cei mici au nevoie de un spațiu care să le aparțină și unde să-și poată dezvolta imaginația.

Caută