Care sunt parametri de care trebuie să ții cont pentru o baie accesibilă?

Baie accesibilă

Orice vârstă ai avea, baia trebuie să rămână o cameră plăcută, în care te poți relaxa. Pentru ca această încăpere să fie accesibilă în toate împrejurările, trebuie să-i adaptezi și amenajarea, și piesele sanitare.

Asigurați o baie accesibilă - Accesibilitate și siguranță în baie

Proiectarea unei băi accesibile pentru scaunul cu rotile

Mai presus de toate, nu ar trebui să existe obstacole în cameră, astfel încât o persoană într-un scaun cu rotile să se poată mișca fără probleme și să facă o întoarcere într-un spațiu deschis. Reorganizează baia pentru a facilita deplasarea persoanelor cu mobilitate redusă (PRM) și a optimiza deplasarea de la un echipament la altul.

Prin urmare, este necesar să te asiguri că:

  • Lățimea ușii este de minimum 90 cm, pentru a facilita accesul în baie.
  • Niciun obiect nu împiedică mișcarea în cameră.Podeaua trebuie să fie liberă, fără covor sau alt accesoriu deranjant.
  • Zona de întoarcere trebuie să măsoare 1,50 m în diametru pentru a permite accesul facil la diferitele echipamente.
  • În ceea ce privește dotarea, ideal este să ai un duș deschis, cu acces ușor. Dacă ușile sunt necesare, este mai bine să optezi pentru modele glisante sau pliante, care eliberează spațiu pe podea.

O persoană într-un scaun cu rotile sau care folosește un premergător se poate deplasa astfel fără piedici. În mod ideal, întreaga suprafață a podelei ar trebui acoperită cu un strat antiderapant pentru a evita orice risc de accident.

Diagram, engineering drawing

Description automatically generated

Dacă te-ai hotărât să înlocuiești cada cu un duș accesibil: începe prin a discuta cu meșterul tău despre fezabilitatea instalării unei cabine de duș. Dimensiunile sale minime trebuie să fie de 90 x 90 cm. Dacă, însă, cada de duș nu poate integra în spațiul existent, soluția este instalarea unei căzi ultraplate, cu grosimea de maximum 4 cm. Cere-i instalatorului să plaseze o rampă în fața căzii, pentru a crește accesibilitatea. Ia în considerare adăugarea de accesorii de siguranță (bară de sprijin, scaun de duș rabatabil etc.) și robinete termostatice, cu butoane de control ușor de utilizat.

Dacă te hotărăști să creezi o baie accesibilă, adaptează configurația încăperii imaginându-ți un cerc pe podea cu diametrul de1,50 m, delimitat de toaletă, chiuvetă și duș.

Cum să facilitezi accesul la toaletă pentru o persoană cu probleme de mișcare?

Pentru ca accesul la toaletă să nu se transforme într-o cursă de obstacole, mizează pe echipamente adaptate.

Chiuveta sau lavoarul

Pentru utilizarea sa ergonomică, partea superioară a acestui echipament trebuie instalată la minimum 75 cm și maximum 85 cm distanță de sol pentru a fi utilizat confortabil în poziție așezată.

Pentru dulapul de lavoar, gândește-te la modele care integrează suporturi pentru prosoape și rafturi de depozitare care nu aglomerează spațiul inutil. Este convenabil să ai articole de toaletă la îndemână. Necesarul: un fotoliu pe rotile, care se integrează sub chiuvetă. Pentru mai mult confort, alege o baterie cu mâner extins sau buton, modele ușor de manevrat sau un robinet electronic care va porni apa dacă pur și simplu îți miști mâinile în fața senzorului.

A bathroom with a glass shower

Description automatically generated with medium confidence

Alegerea unui lavoar cu sifon de dimensiuni reduse asigură suficient spațiu pentru picioare atunci când este utilizat în poziție așezată.

Toaletă

Pentru un bonus de confort, toaleta înălțată este foarte practică deoarece necesită mai puțin efort pentru a fi utilizată. Alege un scaun cât mai înalt (între 45 și 50 cm de la sol). Vei găsi cu ușurință înălțimea potrivită printre modelele de WC de sine stătătoare sau suspendate. Vrei confort suprem? Alege o toaletă japoneză, unde igiena personală este automatizată datorită jeturilor de apă. Pentru a facilita mișcarea și a securiza spațiul, sunt necesare bare de prindere, fixate în siguranță de perete.

Echipamente la înălțimea potrivită

Pe lângă înălțimea lavoarului (sau chiuvetei) și toaletei, despre care am vorbit mai sus, zonele de depozitare trebuie să fie accesibile și pentru persoanele care le folosesc așezate.

  • Unitățile de depozitare trebuie să fie fixate între 30 cm și 1,60 m distanță de sol, astfel încât conținutul lor să fie ușor accesibil.
  • Cârligele pentru haine și suporturile pentru prosoape trebuie să fie amplasate la o înălțime de 90 cm – 1,30 m.
  • Oglinzile vor fi mai practice dacă sunt înclinabile.
  • Comutatorul trebuie amplasat la o înălțime de minimum 90 cm și maximum 1,30 m față de sol. Pentru a crea un mediu mai confortabil, comutatoarele cu senzor de mișcare gestionează automat iluminarea atunci când intri și ieși din cameră.
Diagram

Description automatically generated with medium confidence

Nu uita să lași un spațiu de 90 cm pe o parte sau cealaltă a toaletei pentru a putea așeza scaunul cu rotile alături și a facilita astfel transferul.

Caută