Ce culori să alegi pentru camera ta?

Decor
Dormitor

Atmosfera unui dormitor ar trebui să invite la relaxare și liniște sau chiar să încurajeze somnul. Cât despre alegerea culorilor, aceasta este decisivă pentru a crea o atmosferă calmă, așadar iată un mic ghid cromatic pentru dormitoare.

Culoare dormitor - Zona de dormit

Vreau un cuib confortabil

Ești un fan al spiritului scandinav? Vrei să faci din camera ta un cuib confortabil? O cameră caldă unde e bine să visezi?

A picture containing indoor, wall, bed, room Description automatically generated

Alege pentru dormitor culori deschise, naturale. Dacă vrei să alegi și o vopsea, pariază pe tonuri deschise: alb crem, bej, taupe, aceste nuanțe învăluitoare vor aduce liniște în întreaga cameră. Dacă preferi tapetul, optează pentru aceeași paletă de tonuri, cu fundal uni sau cu modele foarte discrete. Declină aceleași nuanțe pentru lenjeria de pat din bumbac sau in, pentru perne și perdele.

Alege mobilierul din lemn, răchită sau ratan și nu ezita să mixezi speciile. Mizează cartea naturală cu câteva elemente decorative: lampă din lemn, pătură groasă de lână, așezată pe pat. O podea din lemn deschis va aduce căldură și va accentua latura naturală. Cu câteva covoare din materiale naturale, atmosfera va fi confortabilă până în vârful picioarelor.

Vreau o atmosferă naturală

Verdele liniștește și relaxează întotdeauna pentru că te duce cu gândul la calmul naturii. 

A picture containing indoor, wall, floor, room Description automatically generated

O culoare potrivită dormitorului, cu condiția să alegi nuanța potrivită și să o folosești cu moderație. Evită tonurile prea închise (sticlă, spanac) și verdele aprins (anason, papagal), în favoarea nuanțelor deschise și pastelate. Verde de apă sau verde migdale sunt deosebit de potrivite pentru o atmosferă relaxantă. Și reține: chiar dacă verdele promovează somnul, se dovedește a fi energizant în doze prea mari.

În dormitor, mulțumește-te cu câteva tușe din această culoare, pentru decor (perne, rame etc.) sau mobilier (noptiere, veioze etc.).

Pentru a-i accentua calitățile antistres, combină-l cu nuanțe moi, precum albastru pastel sau albastru deschis, sau natural, crem sau bej de exemplu.

Vreau să văd viața în roz

Elegant, armonios, calm: rozul conferă o notă rafinată în designul interior.

A picture containing indoor, wall, bathroom, sink Description automatically generated

În dormitor, creează o atmosferă delicată, care promovează visarea cu ochii deschiși și relaxarea. Cald și liniștitor în varianta sa pastelată sau pudrată, rozul aduce o senzație de calm și confort. Pentru a accentua efectul acestei culori, asociaz-o cu tonuri deschise, precum bej, crem sau alb. De asemenea, poți miza pe o combinație de roz deschis cu tonuri de gri și pastel pentru a da puțină relaxare, accentuând în același timp latura de cocon protector.

Pe de altă parte, evită nuanțele prea strălucitoare: roz candy, prune zahăr, fuchsia. Foarte energizante, aceste tonuri riscă să vină împotriva efectului calmant.

Folosește aceeași paletă și pentru pereți, lenjerie de pat, accesorii, perne sau perdele: dacă, pentru a avea vise dulci, ar fi suficient să vezi viața în roz?

Iubesc dulceața

Situat între purpuriu și albastru pe scara cromatică, violetul este foarte subtil.

A picture containing indoor, bed, floor, wall Description automatically generated

Uneori profund, alteori lejer, dă dormitorului o notă de romantism, uneori nuanțat cu melancolie.Violetul calmează: liliac, lavandă, numele nuanțelor sale sunt o invitație la o reverie dulce. Pentru o atmosferă mai senină, alege movul pastelat, deosebit de liniștitor. Totuși, folosește-l cu moderație pentru a îți păstra somnul. Un singur perete este suficient. Cei mai timizi vor folosi aceasta nuanță pentru piese de accent: perdele sau unele obiecte decorative.

Asociază-l cu culori neutre, precum albul, sau cu nuanțe deschise (nisip, crem, bej) pentru a-l evidenția.

Aspir la un paradis de liniște și zen!

Foarte prezent în mediul nostru, albastrul este o culoare familiară și liniștitoare.

A bed in a room Description automatically generated with medium confidence

Legat de seninătate și înțelepciune, deschide o varietate de orizonturi și te invită la evadare. Cyan, petrol sau turcoaz, toate nuanțele sale se îndreaptă spre eleganță. Accentuează partea șic a albastrului deschis asociindu-l cu gri sau maro. Pentru a evidenția albastrul închis, alege culori deschise, precum bej sau alb.

Atât modernă, cât și atemporală, această culoare este potrivită atât pentru dormitoarele copiilor, cât și adulților. Simbol al calmului, albastrul este perfect pentru a aduce o notă liniștitoare dormitorului.

Visez la nopți senine

Dacă am avea de ales o singură culoare, ar fi acesta. Chiar dacă albul nu este o culoare în sine, ci o sinteză.

A picture containing indoor, bed, wall, clothing Description automatically generated

Ar putea să fie o explicație? Simbol al echilibrului și al purității, albul este folosit în toate decorațiunile. De la baie la bucătărie sau living, îmbracă toate camerele casei cu simplitatea sa elegantă. Dormitorul – în special dormitorul pentru adulți – nu face excepție de la regulă: camera capătă astfel avantajul somnului imperturbabil și al viselor dulci garantate. Perfecțiunea pe care o recunoaștem în ea este o garanție a seninătății: cu alb, ne apropiem de divin.

Unii ar putea argumenta că plictiseala se naște din perfecțiune. Ignoră-i și întoarce-te între cearșafurile tale albastre, verzi, bej, roz, violet…

Albul nu se potrivește doar tuturor, ci se potrivește și cu orice!

 

Caută