Ce pardoseală să alegi pentru baia ta?

Baie
Podele interioare și exterioare

Ești gata să începi renovarea băii? Îți vei pune, inevitabil, această întrebare: ce material să alegi pentru pardoseala ta? Baia este o cameră umedă, așa că podeaua trebuie să reziste cu brio la stropii de apă. Dar să nu te gândești că, dincolo de gresie, nu există nicio soluție și că parchetul nu este o opțiune. Când vine vorba de pardoseala băii, posibilitățile sunt nesfârșite, chiar dacă anumite materiale trebuie evitate. Te ghidăm noi.

Alegerea podelei pentru baie

O alegere deosebit de strategică

Baia este o cameră supusă umezelii și petelor. Ca urmare, materialul pe care îl alegi trebuie să bifeze anumite caracteristici cheie:

  • rezistența la apă,
  • rezistența la alunecare,
  • rezistența la pete și ușurința întreținerii (baia este una dintre cele mai murdare încăperi din casă).

Află detalii despre opțiunile disponibile

La fel ca finisajele de perete, multe pardosele pot fi luate în considerare pentru baia ta. Trebuie doar să îți iei unele măsuri de precauție. De exemplu, dacă dorești să instalezi o pardoseală încălzită, este important să alegi un material permisiv. Iată mai jos care sunt variantele.

Alege siguranța, cu gresia tradițională

Nu este nevoie să îți mai povestim ceva despre plăcile ceramice! Gresia este vedeta necondiționată a băilor și are o mare putere de atracție. Motivele? Este foarte rezistentă la șocuri, așa că o poți păstra mult mai mult decât alte tipuri de pardoseli. Este și ușor de întreținut, nu are nevoie de tratament special și este foarte igienică deoarece nu atrage acarieni.

Când alegi finisajul podelei, nu uita să verifici dacă materialul va fi antiderapant (pentru asta, ia în considerare standardul „rezistență la alunecare” pentru picioarele goale”, care variază de la A la C, pentru plăci mai puțin rezistente).

Trendul momentului? Gresia porțelanată! Compus din argilă și silice, este complet rezistentă la apă, pete și orice tip de impact. Gresia porțelanată oferă și multe posibilități decorative, disponibile în diferite culori și finisaje.

Atenție totuși, se știe că este un material foarte rece și deosebit de alunecos când este umed. De aici și necesitatea de a studia clasa de rezistență la alunecare a variantei pe care ai pus ochii.

Podele pentru baie: faianta clasică

Gresia pentru baie: un mare clasic.

Fii puțin îndrăzneț: alege parchetul

Parchetul își are locul și în baie! Dar ai grijă să respecți câteva condiții. Vei avea de ales între esențe de lemn exotic rezistente la apă și umiditate în mod natural: bambus, tec sau chiar iroko. Dar reține că există esențe europene de lemn care, după tratament, pot fi montate într-o baie. Este cazul pinului maritim, al fagului sau plopului. În orice caz, dacă alegi lemnul brut, acesta trebuie uns sau vitrificat.

Chiar dacă este bătut în cuie în mod tradițional, parchetul de baie va fi lipit și ar trebui să beneficieze de rosturi de tip “boat deck”. Într-adevăr, pentru a permite o etanșare bună, între fiecare două lamele de lemn se va pune o garnitură. Atenție, un parchet nou nu poate fi lipit direct pe o podea veche din PVC.

De asemenea, reține că există pardoseli laminate special concepute pentru camerele umede, care pot fi o alternativă economică la instalarea parchetului în baie.

 Podele pentru baie: gândiți-vă la parchet

Parchet în baie: optează pentru îmbinări de tip boat deck.

Din punct de vedere practic, nu uita de PVC

O soluție foarte ieftină și ușor de curățat, podelele din PVC (sau din vinil) au fost mult timp victimele unei imagini demodate. Dar în ultimii ani, PVC-ul a revenit! Imită parchetul, gresia, pietra sau chiar metalul: toate stilurile sunt posibile.

Pardoselile din PVC sau vinil sunt total utilizabile în încăperi umede și chiar pot fi antiderapante.

Instalarea este foarte simplă. PVC-ul vine sub formă de rulouri, care pot fi așezate și lipite direct de podea. Iar dacă acest pas este făcut corect, durata de viață a podelei tale va fi mult mai lungă.

Atenție, însă: podelele din PVC, sintetice, pot fi destul de nocive pentru sănătatea ta și nu respectă mediul pentru că modalitatea de producție consumă foarte multă energie, iar reciclarea este dificilă. Unii producători au făcut, totuși, progrese enorme pentru a depăși aceste defecte: nu uita să verifici clasa de emisivitate a viitoarei podele din vinil înainte de a o cumpăra.

Practic: podeaua PVC pentru baie

Podele PVC pentru baie: practice și economice.

Iarba de mare: o idee cu adevărat bună?

Cu siguranță vei ajunge și la iarba de mare în timpul căutărilor tale pentru pardoseala ideală. E o soluție 100% naturală și ecologică, care și-a câștigat cu greu succesul. Reține, totuși, că nu este recomandat de obicei pentru băi. Printre motive: facilitează proliferarea bacteriilor, prezintă un risc semnificativ de apariție a mucegaiului în cazul unei ventilații insuficiente, se pătează ușor, reține părul. Pe scurt, chiar dacă seduce prin latura sa estetică, nu este ușor de întreținut.

Dacă tot optezi pentru iarba de mare, reține:

  • că baia ta trebuie să fie foarte bine ventilată (fereastra, VMC, etc.) pentru ca iarba de mare să nu rețină umezeala;
  • că instalarea trebuie realizată foarte bine, așa încât să evite orice risc de infiltrații;
  • că fiecare cadă trebuie prevăzută cu un ecran protector care să limiteze stropirea frecventă;
  • că trebuie să te echipezi cu un aspirator puternic pentru a o curăța bine.

Sfatul nostru: dacă vrei să adaugi un plus de originalitate băii tale, o alternativă bună poate fi pluta. La fel ca iarba de mare, este complet ecologică și are câteva avantaje care te-ar putea convinge:

  • Vine în plăci care pot fi lipite sau atașate, ușor de instalat.
  • În ceea ce privește întreținerea, un aspirator este de obicei suficient. Pluta este, de asemenea, cunoscută ca fiind foarte rezistentă.
  • Garantează o performanță foarte bună în ceea ce privește izolația termică și fonică.
  • Este foarte rezistent la apa…un avantaj practic pentru baie!
  • Pe partea „decorativă”, beneficiezi de o gamă largă de culori, formate și finisaje pentru o amenajare contemporană.

Pardoseala baie din pluta, originala!

O podea de baie din plută, cochetă și originală.

Fă loc modernității cu betonul cerat

Ai mai auzit de beton, dar ești familiarizat cu betonul cerat? Este un beton compus din componente minerale dar și din pigmenți naturali. Va fi necesar să adaugi la sfârșitul turnării mai multe straturi de lac sau ceară pentru a îți proteja podeaua și a crea o adevărată barieră împotriva umidității. De asemenea, va dura mult timp pentru a pregăti în mod corespunzător podelele și a obține o tencuială uniformă, care va evita viitoarele fisuri.

Nu ești convins? Betonul cerat aduce multe avantaje într-o baie! În primul rând, se dovedește a fi mai puțin alunecos decât pardoselile ceramice și este foarte ușor de întreținut. Iar datorită adaosului de pigmenți naturali, îți poți exprima toată creativitatea: de la tonuri metalice la negru, prin tonuri deschise, posibilitățile sunt nesfârșite.

Beton cerat: o podea modernă pentru baie

Pardoseală din beton cerat, marele trend al momentului.

Caută