Ce pardoseală ți se potrivește în bucătărie?
Nu te vom ține în suspans: într-o cameră cu umezeală crescută, așa cum este bucătăria, ai nevoie de o pardoseală impermeabilă și solidă, cu siguranță. Chiar dacă faianța a părut singura opțiune timp îndelungat, trebuie să știi că între timp au apărut o mulțime de alte materiale contemporane care fac față cu brio acestui spațiu. Urmărește în continuare o scurtă prezentare a diferitelor pardoseli din care ai de ales.
Care sunt criteriile de urmărit când alegi pardoseala din bucătărie?
- Stilul de amenajare
- Rezistența materialului
- Costul materialului
Este o suprafață care va suporta incidente constante și trafic îndelungat, așa că podeaua unei bucătării are nevoie de câteva calități esențiale. Trebuie să fie:
- Rezistentă la apă
- Durabilă: așa încât să facă față eventualelor incidente (pahare sparte, tigăi care cad de pe blatul de lucru etc.)
- Ușor de întreținut: bucătăria este o încăpere care se murdărește foarte repede. Cât de mulți stropi de grăsime, pete și murdărie o invadează constant?
- Antiderapantă: evită podelele pe care apa le-ar putea face alunecoase.
Dificultatea curățării, un criteriu pe care nu trebuie să îl subestimezi când alegi finisajul pardoselii din bucătărie.
Încă un detaliu important: din punct de vedere estetic, este recomandat să fixezi pardoseala și sub mobilierul fix, ca dulapurile de bucătărie. În acele zone, poți opta pentru gresie sau o podea din PVC mai puțin costisitoare decât în cele unde pardoseala este vizibilă.
Gresia, esențialul în bucătărie
Plăci de format mare, care imită betonul cerat.
Fără îndoială, gresia rămâne regina pardoselii într-o bucătărie pentru că bifează toate cerințele cheie: vine într-o gamă largă de finisaje și dimensiuni și este ușor de curățat și întreținut.
Există trei tipuri de plăci esențiale:
Gresia porțelanată
S-a impus ca un pariu sigur: are o gamă largă de modele, o capacitate ridicată de a imita alte materiale și un raport avantajos preț/performanță.
Plăcile de ciment
Au întotdeauna succes pentru că reprezintă soluția ideală dacă vrei să aduci un pic de culoare în bucătăriile în stil vintage sau rustic.
Plăcile din piatră naturală
Marmură, granit, calcar: poți opta fie pentru un pavaj din piatră naturală, fie pentru un material care să o imite ireproșabil. Indiferent de alegerea ta, o faianță de acest tip va veni la pachet cu eleganță, autenticitate, dar și durabilitate.
Putem monta parchet într-o bucătărie?
Parchetul din bucătărie: cald, dar pretențios…
Răspunsul este da, însă doar dacă alegi anumite tipuri de lemn, montaj și finisaj.
Optează pentru un lemn natural rezistent, de preferat o esență exotică, precum tecul sau merbaul sau o esență europeană dură, tratată contra umezelii, cum ar fi salcâmul, fagul sau molidul.
Montajul lipit de șapă este cea mai potrivită alegere: încorporează îmbinări prin sistemul click, pentru o stabilitate crescută și hidroizolația parchetului. În ceea ce privește finisajul, alege cu precădere lacul sau uleiul.
În funcție de tipul de lemn ales și de calitatea acestuia, prețul parchetului masiv pentru o bucătărie variază între 50 și 150 €/m².
Pardoseli PVC, vinil sau laminate pentru o bucătărie plăcută
Pardoseli din PVC, vinil sau laminate, pentru o bucătărie ușor de întreținut.
Pardoselile din PVC, vinil și materiale laminate sunt perfecte și pentru bucătărie: imită o mulțime de alte materiale, sunt ușor de întreținut economice și simplu de instalat.
Cu toate acestea, asigură-te că alegi o podea de calitate și rezistentă: bucătăria are nevoie de o pardoseală durabilă și solidă, cu o grosime de minimum 20 de milimetri.
După ce bifezi acest criteriu, lasă-ți gusturile să te ghideze în ceea ce privește amenajarea.
Un ultim sfat pentru alegerea podelei de bucătărie
Mix & Match al finisajelor care delimitează zonele
Dacă ai o bucătărie deschisă spre living, alege o pardoseală care să ia această coordonată în calcul. Desigur, poți opta pentru câte un finisaj diferit pentru fiecare zonă, cu condiția ca întregul să fie armonios. Totuși, evită proiectarea treptelor și diferențelor de nivel între bucătărie și sufragerie.
Te-ai hotărât să montezi parchet în living și gresie în bucătărie? Nu-ți face griji, există soluții de îmbinare între aceste două tipuri de pardoseli, ca să poți crea o juxtapunere estetică.
Oricum, sfatul nostru este să apelezi la un specialist pentru ambele montaje.
Podeaua bucătăriei: câteva surse de inspirație
Gresie, piatră, parchet, beton cerat: profesioniștii certificați La Maison Saint-Gobain îți pot răsfața podeaua bucătăriei! Iată câteva surse de inspirație ingenioase.
Bucătărie amenajată de Marius P în Créteil
Bucătărie amenajată de Jean-Guillaume B la Paris.
Bucătărie amenajată de Ilyas B.în Marcoussis
Bucătărie amenajată de Yannick F.în Champigny sur Marne
Bucătărie amenajată de Cosmin R. în Gagny
Bucătărie amenajată de Jean-Guillaume B la Paris
Bucătărieamenajată de Yacine E. în Croix
Bucătărie amenajată de Jorge P.în Matzenheim
Bucătărie amenajată de Marius P. în Créteil.
Bucătărie amenajată de Sergei B. la Paris
Bucătărie amenajată de Yacine E. în Croix
Bucătărie amenajată de Joao D. în Chaudon.