Ce plăci ceramice pentru pereți să alegi pentru dormitorul tău? 

Dormitor
Pereți și tavane

Chiar dacă sunt foarte potrivită pentru camerele cu umezeală ridicată, plăcile ceramice pentru pereți au, de asemenea, un loc important și în dormitor. Ușor de instalat și întreținut, acoperă pereții băii unui dormitor matrimonial și oferă posibilități originale de design interior. De exemplu, montate pe jumătatea peretelui, într-o zonă de birou foarte decorativă sau acoperind pereții din spatele unei mese de toaletă, acest finisaj se adaptează tuturor utilizărilor și gusturilor. Ai de ales între faianță, gresie porțelanată, mozaic, piatră naturală, faianță cu aspect de beton, o actualizare a faianței clasice.

A picture containing indoor, wall, window, floor Description automatically generated

Plăcile ceramice: fă alegerea potrivită

Atunci când alegi un finisaj ceramic pentru un dormitor, trebuie să iei în considerare mai multe criterii.

  • Rezistența la impact: anumite suprafețe verticale, cum ar fi holurile sau încăperile înguste, sunt deosebit de expuse. Alegerea plăcilor trebuie să țină cont de acest lucru.
  • Estetica: plăcile vin în diverse forme și culori și oferă multe opțiuni de design. Alege textura și culoarea după gustul tău și volumul spațiului de placat. Mărimea și forma plăcilor vor avea, de asemenea, un impact care va trebui să fie luat în considerare.
  • Instalare: este o activitate meticuloasă. În funcție de tipul de material ceramic, procedeul de instalare variază semnificativ.
  • Întreținere: depinde de materialul plăcilor. Există diferențe notabile între materialele poroase și cele neporoase. Pentru fiecare tip de plăci, asigură-te că utilizezi produsul potrivit înainte de a începe. Evită un dezastru.
  • Costul:  poate varia foarte mult în funcție de tipul de ceramică aleasă. În timp ce gresia poate fi ieftină, sticla topită este adesea destul de scumpă, iar piatra naturală poate costa și mai mult.

Plăcile ceramice decorative numite azulejos sunt considerate o artă vie în Portugalia și sudul Spaniei. Așezate deasupra patului, creează o tăblie în stil mediteraneean.

Faianța, pentru un decor foarte stilat

Obținută prin arderea unei paste la o temperatură de peste 1000°C, apoi acoperită cu email, faianța este o „ceramică fină” și destul de fragilă. Recomandată pentru instalarea pe perete, acest strat foarte estetic facilitează crearea de frize și decorațiuni cu cel mai bun efect.
Plăcile în stil metro, albe și strălucitoare, pătrate sau colorate… faianța este disponibilă într-o gamă largă de formate și culori, pentru o amenajare care îmbină finețea și originalitatea. Netede, impermeabile și ușoare, plăcile de faianță sunt ușor de întreținut și instalat. Prețurile variază de la model la model, de la foarte ieftin la high end.

A picture containing indoor, room, bathroom Description automatically generated

Gresia porțelanată, de la podea până la tavan

Fabricată din „ceramică dură”, gresia porțelanată înseamnă plăci deosebit de rezistente la impact. Poate fi amplasată pe perete, pe podea și pe blaturi: pe scurt, permite placarea tuturor suprafețelor aceleiași încăperi.
Creează atmosfera de hammam în baie (link), un “colț” de frumusețe în dormitor sau separă două spații fără a instala un paravan. Dacă îl montezi pe o secțiune a peretelui dormitorului, poți crea o zonă de birou cu o atmosferă șic și modernă. Plăcile de porțelan sunt mai grele decât faianța, așa că, înainte de a le monta, este necesar să verifici dacă suprafețele sunt suficient de rezistente pentru a suporta greutatea plăcilor.

A bathtub in a room Description automatically generated with low confidence

Pasta de sticlă, pentru o atmosferă răcoritoare

Plăcile din pastă de sticlă sunt disponibile în toate culorile și finisajele: netede sau marmorate, imitând cuprul, transparente. Plăcile sunt pre-lipite pe foi de 30 x 30 cm, așa că sunt simplu și rapid de instalat: pot acoperi pereți întregi sau pot fi folosite ca decor (frize). Este un material extrem de rezistent: îl vei găsi îmbrăcând cele mai rafinate piscine. În baie, numeroasele sale culori dau frâu liber imaginației tale. Imaginează-ți că poți crea un adevărat univers prin câteva frize și apoi așezând câteva plăci în aceleași tonuri pe pereții dormitorului. Evadare garantată.

Practice și estetice, plăcile din sticlă topită pot fi și ecologice. Unele sunt realizate din sticlă reciclată în proporție de peste 70%.

A picture containing text, indoor, bathroom, window Description automatically generated

Piatra naturală, sobrietate și eleganță

Obținute din roci magmatice sau calcaroase poroase natural, plăcile de piatră naturală oferă o estetică rustică și autentică.

Gama de culori disponibile este largă, variind de la alb murdar la gri și verde-gri la violet (pentru piatră albastră, granit și bazalt). În plus, aceste materiale nobile au adesea o suprafață texturată. Tratate în timpul fabricației cu produse hidrofuge și rezistente la pete, plăcile din piatră naturală pot fi întreținute cu produse specifice. Dacă acest tip de faianță este relativ scump, randamentul estetic este incomparabil.

Un mix de sobrietate și naturalețe, piatra îmbracă încăperile cu delicatețe și caracter. Aspectul său brut și mineral este deosebit de potrivit pentru o baie. Totuși, plăcile din piatră naturală sunt foarte grele, așa că soliditatea pereților este o condiție sine qua non pentru alegerea acestui tip de finisaj.

Alege plăci dreptunghiulare din lemn artificial pentru a crea un panou ușor de întreținut. Atmosfera caldă este garantată.

Plăcile de ciment, efectul altui timp

Foarte la modă, plăcile de ciment revin.

Astfel, îi poți cere meseriașului să realizeze o friză și, de ce nu, să placheze pereții până la jumătatea înălțimii, ca în interioarele din Peninsula Iberică. Efectul azulejos garantat! Dar poți avea și o tăblie personalizată de plăci de ciment.

Unii producători oferă plăci de ciment „autentice”, realizate cu tehnici moderne, dar modelate cu materialele de altădată. Aceste plăci sunt destul de scumpe, așa că poți să-i ceri artizanului tău să-ți găsească plăci de ciment recondiționate. În sfârșit, o altă soluție: cere-i meșterul tău imitații de plăci de ciment, pe care au fost imprimate un model din fabrică. Rezultatul este destul de surprinzător din punct de vedere al asemănării. În plus, vei avea de ales dintr-o gamă largă de modele, suficiente pentru a crea o podea personalizată, retro și trendy în același timp.

În cele din urmă, moda se schimbă. Pentru a nu te plictisi repede, alege modele în culorile tale preferate.

A room with a bed and a chair Description automatically generated with low confidence

Rezistenţă Estetică Ușurința instalării Ușurința întreținerii Cost
Faianță ★ ☆☆ ★★★ ★★★ ★★★ ★★★
Gresie ★★★ ★ ☆☆ ★★ ☆ ★★★ ★★ ☆
Sticlă topită ★★ ☆ ★★★ ★★ ☆ ★★ ☆ ★★ ☆
Piatră naturală ★★ ☆ ★★ ☆ ★ ☆☆ ★★ ☆ ★ ☆☆
Plăci de ciment ★★ ☆ ★★★ ★★ ☆ ★ ☆☆ ★ ☆☆
Ghid de selecție

Pentru a evita problemele structurale legate de o suprasolicitare a pereților de la etajele superioare, rezervă piatra naturală pentru încăperile situate la parter.

 

Caută