Ce plan de lucru să aleg? 

Bucătărie
Echipamente

Durabil, rezistent la pete și șocuri, ușor de întreținut… Sunt doar câteva dintre caracteristicile pe care cu siguranță le cauți în materialele bucătăriei tale, mai ales ale blatului de lucru. Astăzi, îți stau la dispoziție o mulțime de soluții pentru a combina aspectele practice și estetice: să fie lemn, oțel inoxidabil, piatră, beton sau altele? Pentru a te ajuta să alegi, iată o scurtă prezentare generală a principalelor materiale disponibile pentru blaturile de bucătărie.

Ce plan de lucru să alegi

Opțiunea 1: blatul din piatră naturală

Fie că este vorba de granit, marmură, cuarț sau ardezie, fii sigur de efectul decorativ al pietrei naturale pe blatul tău, mai ales că se adaptează perfect utilizărilor în bucătărie: are o durată mare de viață și o bună rezistență la șocuri și căldură.

Ai grijă, însă, pentru că șocurile termice violente îți pot deteriora blatul de piatra.

Anumite tipuri de piatră naturală, cum ar fi marmura sau ardezia, sunt, de asemenea, mai susceptibile la zgârieturi. În fine, dacă optezi pentru un tip de calcar (marmură, de exemplu), să știi că lichidele acide, precum sucul de lămâie sau oțetul, îi vor dăuna. Recomandarea noastră este să începi cu un blat din granit, care nu conține calcar.

Blat imitatie piatra de Burgundia

Partea caldă a unui blat din piatră de Burgundia reconstituită.

Blat din granit negru

Granit negru, un pariu sigur pentru o bucătărie de designer.

Blat de lucru din marmura reconstituita

Dacă nu ai buget pentru piatra naturală, un blat din piatră reconstituită este o alternativă atractivă. Este o opțiune potrivită și dacă îți dorești marmură sau ardezie, dar nu vrei să riști să le strici cu lichide cu aciditate ridicată.

Opțiunea 2: blatul de lucru din sticlă

Cu reflexele sale de lumină și efectul transparent, sticla securizată aduce eleganță camerei taleSticla este ușor de întreținut, iar petele, grăsimile și acizii nu lasă urme de neîndepărtat. Un alt avantaj al sticlei este că poate rezista destul de bine detergenților și altor produse de curățat bucătărie.

un blat de sticla Blatul din sticlă securizată, estetic și practic.

Reține, totuși, că un blat din sticlă este foarte ușor de zgâriat. Prin urmare, ia-ți măsuri de precauție atunci când manipulezi oala sub presiune, tigăile și oalele. Pentru un efect decorativ garantat, optează pentru sticla colorată! Poți alege între un finisaj lucios sau mat.

Opțiunea 3: blatul de lucru din lemn

Natural și autentic, lemnul masiv face o cameră mai caldă.Contrar convingerii populare, nu este apanajul stilului rustic. Se potrivește la fel de bine și în bucătăriile moderne. În plus, se combină ușor cu alte materiale. Imaginează-ți un blat din lemn și mobilier alb, pentru o amenajare foarte estetică și scandinavă.

Blat din lemn deschis

Blatul atemporal din stejar uleiat.

Blat subțire din lemn de culoare deschisă

Aspectul scandinav al unui blat din lemn deschis la culoare.

Blat din lemn de culoare închisă

Blatul din lemn de culoare închisă, pentru o bucătărie cu caracter.

Blat din lemn de burl

Blatul din lemn de burl, atât de șic.

Lemnul este robust, așa că nu se teme de șocuri. Cu toate acestea, necesită întreținere regulată. Pentru a-și păstra punctele forte în timp, este nevoie să îl tratezi cu ulei de in: poți, de exemplu, să-l ungi la fiecare 6 luni. În ceea ce privește utilizarea sa, ține cont de faptul că lemnului îi dăunează caldura, motiv pentru care este indicat sa nu pui vasele fierbinți direct pe blatul tău de lemn.

În sfârșit, reține că alegerea tipurilor de lemn (stejar, fag, mesteacăn, bambus etc.) este decisivă pentru longevitatea blatului tău.

Opțiunea 4: blatul laminat

Laminatul este materialul preferat pentru blaturile de bucătărie. Trebuie spus că bogăția sa de culori, modele și efecte, precum și prețul său atractiv, reprezintă avantaje majore. Este potrivit pentru toate stilurile de bucătărie.

Blat laminat imitatie piatra oxidata

Blatul imită piatra oxidată, pentru un aspect industrial.

Blat laminat cu aspect de marmură

Blatul din imitație de marmură, cochet fără dezavantajele calcarului.

Blat laminat cu aspect de lemn

Blatul din imitație de lemn se potrivește oricărui stil.

În plus, blatul laminat este rezistent la apă, șocuri, pete și produse de curățare. Apropo de asta, este suficient să îl ștergi cu un burete ca să-l cureți. Pe scurt: raportul calitate-preț este excelent! Utilizează întotdeauna un tocător, deoarece laminatul este sensibil la căldură și la zgârieturi. Este disponibil în mai multe grosimi.

Opțiunea 5: blatul de lucru din oțel inoxidabil

Un amestec inteligent de oțel, crom și nichel, oțelul inoxidabil te face să te simți ca și cum ai fi într-o bucătărie grozavă de restaurant.Deosebit de rezistent la apă și căldură, se potrivește perfect pe post de blat de lucru.

Blat de lucru din oțel inoxidabil Oțel inoxidabil, pentru un blat profesional.

Cu toate acestea, este mai dificil de întreținut decât alt material. Într-adevăr, se zgârie ușor și se poate deforma după un șoc. Asigură-te că folosești întotdeauna suporturi pentru vase și plăci de tăiat pe blatul de lucru din oțel inoxidabil.
Chiar dacă zgârieturile apar rapid, ține cont de faptul că blatul tău va căpăta un aspect vintage în timp.

Opțiunea 6: blatul de beton cerat 

Mare tendință decorativă în ultimii ani, betonul cerat își găsește locul și pe blaturile de lucru, pentru a aduce o notă industrială bucătăriilorPentru o rezistență optimă, optează pentru betonul turnat.

Blat de lucru din imitație de beton cerat Blat laminat care imită betonul cerat.

Blatul din beton cerat este destul de ușor de întreținut. Cu toate acestea, nu-i plac temperaturile ridicate și lamele de cuțit.

Deși există truse disponibile în magazinele de bricolaj, este indicat să apelezi la un profesionist pentru realizarea blatului tău de beton cerat.

Opțiunea 7: blatul ceramic 

Datorită formatelor de „placă mare”, care limitează numărul de rosturi, ceramica se bucură de un oarecare succes în bucătărie. Cu aspectul său mat și modern, acest material se adaptează tuturor atmosferelor.

În plus, are avantajul de a fi ultra-rezistent și igienic. Nu este afectat de zgârieturi sau temperaturi ridicate. Chiar dacă prețul său este foarte mare, se remarcă datorită durabilității.

Blat ceramic

Ceramica de format mare pentru un blat fără demarcații.

Te vei convinge, blatul ceramic este bun până la capăt!

Opțiunea 8: blatul din rășină

Robustețea a făcut din el un element de bază în bucătărie: blatul din rășină este apreciat atât pentru estetică, cât și pentru durabilitate.
Într-adevăr, chiar dacă acest material neporos nu are etanșare vizibilă, oferă o rezistență excelentă la pete și zgârieturi și nu are probleme cu temperaturile de până la 180°.În plus, rășina este ideală pentru utilizarea intensivă și este un material reparabil.

Blat și splashback din rășină

Rășina albă, pentru un blat ultra design.

Blat cu chiuveta din rasina integrata

Blat și chiuvetă integrată din rășină: alegerea continuității.

Blat din rasina cu scurgere si chiuveta integrata

Rășină în tonuri pastelate pentru o bucătărie foarte confortabilă.

Realizat la comandă, blatul din rășină poate fi asortat și cu un un dulap din rășină. Astfel, te vei bucura de atingerea catifelată a rășinii până la chiuvetă și de o linie continuă între chiuvetă și blatul tău de lucru. Efect de design garantat!

Opțiunea 9: blatul compact 

Încă puțin cunoscut, blatul compact are multe avantaje!Chiar dacă nu este altceva decât un blat laminat mai subțire și mai dens, acesta oferă totuși o rezistență mai bună la zgârieturi, șocuri și căldură decât un laminat standard.

Blat compact cu aspect de piatră

Un blat compact cu aspect de piatră, foarte fin.

Blat compact gri

Frumos contrast pentru acest blat și extensia sa.

Blat compact imitatie granit

Negrul granitului, evidențiat de o îmbunătățire a lemnului ușor.

Pe lângă tehnica sa de fabricație, care îl face un material ultrarezistent, blatul compact impresionează prin finețea și designul foarte stilat.

Imită perfect piatra naturală și lemnul, motiv pentru care se găsește de obicei în tonuri de gri sau crem.

În timp ce unii îl plasează direct pe mobilierul de bucătărie, ca pe un blat tradițional, alții preferă să îl instaleze pe o extensie pentru a-l evidenția: acest lucru îi conferă un efect aerisit.

Opțiunea 10: blatul din plăci de gresie

Deși apare din ce în ce mai rar în bucătăriile noastre, blatul de gresie este apreciat pentru rezistența și pentru designul său unic.

Chiar dacă nu este ideal în ceea ce privește întreținerea – prezența rosturilor poroase favorizează apariția petelor – blatul de gresie oferă avantajul personalizării.

La acest preț trebuie să îl adaugi și pe cel al gresiei, al rosturilor și al manoperei, pentru că necesită intervenția unui profesionist.

Blat de gresie Blatul de gresie, perfect pentru bucătăriile rustice.

 

Caută