Ce tip de baie ar trebui să integrezi în dormitorul tău?

Baie
Dormitor

Visezi la o baie în dormitorul tău, dar eziți între o cameră deschisă sau închisă? Mai jos, îți povestim despre cele două variante, astfel încât să poți face alegerea potrivită în funcție de nevoile, stilul de viață și gusturile tale.

 

Baia deschisă

Baia deschisă este un vis pentru mulți dintre noi, dar este soluția ideală pentru camerele de 1 persoană.

Dacă ești într-o relație, ți se potrivește doar dacă tu și partenerul tău aveți același program, vă treziți cam la aceeași oră și nu vă este frică de intimitatea împărtășită. Totuși, nu uita să instalezi o draperie între cele două spații, pe care o puteți închide dacă este necesar.

Într-o baie deschisă, alegerea materialelor și a echipamentelor este fundamentală: datorită configurației camerei, umiditatea va fi mai mare decât într-o baie închisă.

La fel ca în cazul oricărei încăperi umede, pereții despărțitori și contrapartițiile trebuie să fie hidrofuge. Planifică delimitarea celor două zone (baie și pat) cu finisaje diferite. Chiar dacă spațiul este complet deschis, este mai plăcut să accentuezi funcționalitățile diferite. Dacă alegi betonul cerat pentru partea de baie, va fi mai ușor să ai parchet laminat sau PVC montat în partea de dormitor, deoarece nu vei crea nicio (sau foarte puțină) diferență de nivel. În schimb, dacă optezi pentru placaje, va fi obligatoriu un prag pentru a „prinde din urmă” înălțimea.

Estetica unui dormitor cu o baie deschisă presupune și impresia vizuală a unui etaj pe același plan. Dacă te îndrăgostești de o cadă de sine stătătoare, ține minte că instalațiile și conexiunile trec prin podea. Prin urmare, este necesar să plănuiești instalarea acesteia pentru a îngloba instalațiile sanitare în pământ sau pentru a crea o platformă care ridică volumul căzii.

Ventilația trebuie să fie suficient de puternică pentru a lăsa aerul să circule de două ori mai rapid. Nu risca să dormi în cearșafuri care miros a umezeală: instalează un extractor de aer silențios, cu umiditate intermitentă controlată.

 

Cine spune baie, spune ventilație eficientă. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu o baie deschisă. Așa că nu uita să instalezi un extractor dacă nu ai făcut asta deja. Planifică un model ultra silențios, care nu-ți deranjează somnul.

Baia închisă

Ai un program diferit de cel al partenerului tău?

Vrei să păstrezi două spații foarte distincte? Atunci o baie închisă va fi mai potrivită. Pentru separare, alege între un compartiment hidrofug și un perete vitrat, care permite trecerea luminii naturale în cele două spații. Ușa care duce de la dormitor la baie poate fi batantă sau glisantă, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Chiar dacă optezi pentru o baie închisă, materialele hidrofuge sunt esențiale: alege gips-cartonul sau gresia. În plus, de această dată, ai și opțiunea de a adăuga izolația fonică în pereții despărțitori care separă baia de dormitor. Nu te priva de ea, pentru că va fi o sursă suplimentară de confort. Încă o dată, aerisirea este obligatorie ca să eviți umiditatea.

Având în vedere că este vorba despre un spațiu închis, dacă dorești, poți instala sanitare cu eficiență mai mare, deși mai zgomotoase.

În sfârșit, pentru a optimiza spațiul și circulația în cameră și pentru a nu pierde metri pătrați prețioși, alege o ușă glisantă. Vei putea astfel câștiga până la 1,5 m²!

Avantajele și dezavantajele unei băi deschise/închise

Baie deschisă

Baie închisă

Avantaje

·        Senzație de spațiu

·        Fără partiții de asamblat

·        Confortul utilizării zilnice

·        Multă libertate în ceea ce privește designul

·        Confidențialitate păstrată

·        Cele două funcții ale camerei sunt bine separate

·        Izolația fonică este posibilă

·        Risc mai mic de a avea probleme în cazul unei posibile revânzări

·        Fără apă pe podeaua dormitorului

Dezavantaje

·        Fără intimitate

·        Este necesară o ventilație mai eficientă, deoarece ai parte de două volume în loc de unul

·        Instalații sanitare neadecvate

·        Baia trebuie sa fie întotdeauna foarte curată și ordonată, deoarece se vede din zona de noapte

·        Obligația de a avea un sistem de încălzire modular: preferăm să dormim într-o cameră mai răcoroasă și să facem baie într-o cameră mai caldă

·        Baia este puțin mai mică decât în ​​varianta deschisă

·        Cost suplimentar al cadrului (partiții despărțitoare care urmează să fie asamblate)

·        Creează impresia unei camere mai mici

Reguli de circulație în ambele spații

Oricare ar fi decizia ta finală, ține cont de câteva reguli de bază în dormitor.

  • Un dormitor, pentru a fi recunoscut ca atare prin lege, trebuie să aibă o suprafață mai mare sau egală cu 9 m².
  • Alege dimensiunea patului în funcție de dimensiunea camerei, știind că ai nevoie de minimum 60 cm pe fiecare parte a patului și de 130 cm baza inferioară a patului.
  • Dacă există dulapuri lângă pat, lasă încă 50 cm pe laterale, pentru ca ușile mobilierului să se deschidă ușor.
  • Ai nevoie de cel puțin 55 cm în fața unui duș sau a unei căzi (cu excepția cele așezată pe o insulă) pentru a intra și a ieși ușor și de 70 cm în fața chiuvetei.
  • Planifică aproximativ 1 metru liniar de depozitare de persoană.
  • Lasă 80 cm liberi pentru a permite unei uși să se deschidă cu ușurință.

 

Deschisă sau închisă, o baie în dormitor este întotdeauna o valoare adăugată pentru casa ta.

 

Caută