Ce tip de pardoseală ar trebui să alegi pentru dormitorul tău?

Amenajări interioare
Dormitor

Pardoselile din PVC și pardoselile laminate sunt ușor de montat și sunt potrivite pentru orice idee de amenajare, datorită gamei largi de modele și finisaje. În plus, oferă un raport calitate-preț foarte bun.

Totuși, cum alegi materialul potrivit camerei tale, în funcție de funcționalitățile pe care i le dai încăperii? Urmează ghidul de mai jos!

Pardoseli PVC dormitor - Pardoseli pentru dormitor

Diferite pardoseli din PVC

Există două tipuri de pardoseli din PVC:
1. PVC-ul flexibil, din vinil, compus dintr-un miez moale și impermeabil, un decor și două straturi superioare de protecție.
2. PVC-ul rigid, compus dintr-un miez dur care este, de asemenea, impermeabil.

Flexibile sau rigide, pardoselile din PVC se disting și prin tehnica de montare:

 • Pardoseala flexibilă este ușor de montat datorită benzilor autoadezive. Tăierea se face cu ajutorul unui cutter.
 • Parsoseala rigidă din PVC vine, în general, sub formă de plăci care se montează cu ajutorul clemelor, fără să fie nevoie să adaugi și adeziv suplimentar. Iar aceasta este o veste extraordinară deoarece pardoselile din PVC au fost mult timp criticate pentru că lasă să pătrundă în încăpere vapori ai substanțelor toxice pe care adezivul le deține.

În ceea ce privește modelele și culorile, totul este permis pentru pardoseala din PVC. De la imitație de piatră, beton, gresie, pietricele, până la non-culorile alb sau negru, inclusiv toată cromatica de culori a curcubeului… astfel, ai o mulțime de opțiuni!

Nu în ultimul rând, PVC-ul este rezistent la umiditate și compatibil cu încălzirea prin pardoseală. Singura slăbiciune? Se poate topi la contactul cu jarul sau cenușa.

A picture containing wooden, indoor, floor, person Description automatically generated

Pardoseli laminate

La fel ca PVC-ul, pardoselile laminate vin la pachet cu o mulțime de beneficii.

A picture containing text, lumber, accessory, case Description automatically generated

 • Au o rezistență sporită la impact deoarece sunt alcătuite din mai multe straturi: stratul de contrabalansare de la bază (hârtia de protecție) asigură stabilitatea și susține placa fibrolemnoasă de înaltă densitate. Finisajul este asigurat de un strat decorativ din hârtie imprimată ce îi conferă aspectul final și oferă opțiuni nelimitate de design care imită lemnul, betonul, piatra etc., acoperită la rândul ei de o folie, al cărui scop este protejarea pardoselii împotriva umidității.
 • Ai nevoie doar de cleme ca să le montezi, deci sunt ideale pentru renovări.
 • Le poți întreține cu ușurință: în caz de uzură, lamelele pot fi înlocuite rapid. Te rugăm să reții însă că acestea nu pot fi polizate.
 • În general, sunt compatibile cu încălzirea prin pardoseală. Totuși, nu uita să ceri toate informațiile de la producător.
 • În cele din urmă, prețul lor este accesibil.

Iar dacă le adaugi un suport acustic, vor asigura o izolare fonică sporită, și confort ridicat ori de câte ori pășești pe ele.

A picture containing tool Description automatically generated

În ce situații este necesar să alegi una din variantele de pardoseli prezentate?

Pe lângă raportul excelent calitate-preț, pardoselile laminate și din PVC sunt atractive pentru că sunt ușor de montat și de utilizat.

 • Dacă dorești să înlocuiești suprafața pardoselii fără a fi nevoie să o îndepărtezi pe cea veche, PVC-ul și laminatul sunt ideale oricând ai în plan o renovare.
 • Dacă ești chiriaș și te-ai săturat să vezi încontinuu în dormitor acea mochetă decolorată, ai nevoie de doar câteva ore ca să montezi o pardoseală PVC sau laminată. Și asta, fără să modifici nimic în locuința proprietarului. De îndată ce te decizi să te muți, e foarte ușor să îndepărtezi lamelele căci acestea sunt detașabile.
 • PVC-ul este ideal și în baia privată a dormitorului tău pentru că este rezistent la umiditate și nu se va deforma. Poți lua în calcul și varianta laminată, însă doar dacă ai certitudinea că este rezistentă la contactul cu apa.

A picture containing floor, wall, indoor, room Description automatically generated

Pardoseala perfectă pentru fiecare dormitor

E de la sine înțeles că trebuie să alegi o pardoseală care să se potrivească funcționalității camerei, nu? Atunci, să fie pardoseală din PVC sau laminată? Pentru început, citește cu atenție etichetele materialelor ca să afli care este gradul lor de rezistență: trafic moderat (potrivit pentru dormitorul părinților); trafic normal (dormitorul copiilor) sau trafic intensiv (camera de joacă).

Cât despre modele și culori, ia în considerare vârsta ocupantului camerei:

 • Pentru camerele copiilor, evită culorile deschise, care își pot pierde strălucirea foarte ușor, deși avantajul acestor pardoseli este că se pot curăța rapid și sunt rezistente la șocuri și pete.
 • În dormitorul matrimonial, optează pentru o pardoseală laminată ce transmite o atmosferă caldă și autentică.
 • În dormitorul unui adolescent, pardoselile din PVC și laminate sunt ideale deoarece pot fi adaptate gustului la momentul respectiv și le poți schimba foarte ușor, nefiind foarte costisitoare, atunci când plănuiți o nouă amenajare.

Caută