Creează-ți o zonă de relaxare în dormitorul tău
Pasiunile nu depind de vârstă, iar atât timp cât este o pasiune care nu cere foarte multe, este posibil să te bucuri de ea chiar în camera ta. Totuși, pentru asta, trebuie să regândești aspectul general al dormitorului și să alegi materialele potrivite.
Fă muzică fără a deranja pe nimeni
Dacă tu cânți la un instrument, va trebui să asiguri suficient spațiu pentru pasiunea ta astfel încât să te simțiți confortabil, să îți poți exersa pasiunea și să cânți confortabil. Totul depinde de dimensiunea instrumentului tău și de mobilierul de care ai nevoie (suport pentru muzică, scaun pentru pian, scaun pentru tobe etc.). Un pian necesită mai mult spațiu pe sol decât un sintetizator, un violoncel are mai multă amplitudine decât o chitară. Toate acestea vor avea un impact și asupra alegerii materialelor tale, în ceea ce privește atât performanța sonoră, cât și rezistența mecanică (soliditatea podelei, de exemplu).
Dacă sala de repetiții se află tot în camera ta, este obligatoriu să ții cont de izolarea fonică a încăperii pentru a nu îi deranja nici pe ceilalți locatari, nici pe vecini. Fie pentru tavane, fie pentru pereți despărțitori sau ziduri exterioare, există plăci de gips-carton care izolează fonic: montate pe un cadru metalic și asociate cu o izolație din vată de sticlă, îți vor garanta o izolație optimă.
Pentru pereți, ai și opțiunea de a folosi garnituri duble, cu performanțe sonore ridicate, dar cu condiția să alegi produse cu performanțe termo-acustice dovedite. În sfârșit, există o soluție ultra-subțire (de doar 20 mm grosime): ea constă în combinarea unui suport acustic cu o placă de gips-carton izolatoare fonic. O soluție mai puțin eficientă decât celelalte 2 procese, este un prim pas spre bunăstare și este ideală pentru renovare atunci când suprafața încăperii este modestă.
Pentru pardoseală, indiferent de finisajul ales, principala necesitate este să folosești un material izolator fonic de înaltă performanță. În timp ce covorul a fost mult timp cel mai eficient material în ceea ce privește izolația fonică, majoritatea materialelor tradiționale pentru podea au făcut progrese mari în acest domeniu. Astfel, lemnul, PVC-ul și gresia pot fi o soluție perfectă. Ceea ce contează cu adevărat este performanța stratului de bază, deci nu ai de ce să te limitezi! În cele din urmă, reține că performanța sonoră a camerei va depinde de aspectul acesteia și de tratamentul general al izolației fonice.
Joacă-te în camera unui copil
Copiii petrec mult timp jucându-se în dormitoare.
Prin urmare, ei trebuie să aibă un spațiu suficient de mare pentru diversele lor activități, cum ar fi lectura sau jocurile și activitățile creative, cum ar fi desenul și pictura. În camera unui copil, este de preferat să instalezi parchet laminat, care va rezista la trafic intens. Parchetul solid gros poate fi, de asemenea, o soluție bună, deoarece poate fi re-șlefuit dacă este necesar.
De asemenea, poți opta pentru o pardoseală flexibilă din PVC, care te împiedică să te rănești în cazul unui accident. Astfel, copiii se pot juca fără griji la sol și vei evita orice risc de accident.
Așa încât diferența dintre timpul de joacă și cel de dormit să fie evident pentru cei mici, este esențial să amenajezi camera corespunzător și să delimitezi diferitele spații. Pentru asta, amenajează o zonă pentru fiecare activitate: o zonă de joacă pentru jucării și animale de pluș, un birou pentru lectură, teme sau desen, un covoraș pentru joaca pe podea a copiilor mici etc.
Astfel, zona de dormit nu va fi deranjată de aceste activități. În dormitorul unui adolescent, aplică aceeași abordare. De asemenea, poți amenaja o zonă de lounge pentru fanii consolelor video. Apoi, va fi necesar să asiguri conexiunea corespunzătoare, prize și puncte electrice suficiente, precum și o canapea sau o banchetă confortabilă.
Echipează-ți adolescenții cu căști pentru jocurile video, astfel încât să protejezi fonic restul casei, și optează pentru izolația fonică a pereților despărțitori.
Creează un colț de lectură confortabil
Devorezi cărți la kilometru? Dormitorul este locul ideal pentru a te bucura de pasiunea ta pentru lectură.
Într-un dormitor pentru adulți, definește, așadar, o zonă de relaxare instalând, de exemplu, un șezlong cu perne sau, dacă nu ai suficient spațiu, un fotoliu confortabil. Adaugă o măsuță laterală pentru a-ți păstra cartea aproape, precum și un suport pentru picioare și o pătură pentru un confort optim. Și, mai presus de toate, nu uita de biblioteca bine dimensionată, în care vei depozita cărțile. În camera unui copil, așază perne de podea, poate chiar un puof, astfel încât el să poată citi în liniște. Izolația fonică a încăperii este, de asemenea, de luată în considerare, pe cât posibil: acest moment de relaxare nu trebuie să fie deranjat de zgomotele externe sau sunetele provenite din alte încăperi ale casei.
Pentru a face încăperea cât mai practică posibil, așază la îndemână nișele, rafturile, orice spații de depozitare. Cu toate acestea, asigură-te că alegi piese de mobilier sau materiale de înaltă rezistență care pot susține greutatea cărților. În cele din urmă, plasează un corp de iluminat potrivit pentru a putea citi în toate împrejurările: lampă de masă sau de podea pentru ziua, lampă de lectură pentru seara.
Amenajează un spațiu pentru sport
Unele sporturi pot fi practicate în interior, cum ar fi aerobicul, antrenamentul cu greutăți, bicicletele eliptice, yoga și alte exerciții de relaxare.
Pentru a nu aglomera livingul, un colț dedicat activităților sportive așezat în dormitor este o soluție bună, dar doar dacă ai suficient spațiu disponibil. Cât despre iubitorii de muzică sau muzicieni, va fi necesară amenajarea unui spațiu suficient de mare pentru a găzdui toate echipamentele utile, ținând cont, în același timp, de spațiul necesar realizării unor mișcări ample, fără riscul de ciocnire a unei piese de mobilier.
Acest spațiu pentru sport trebuie proiectat folosind materiale adecvate. Pe perete, folosește gips-carton rezistent la șocuri și la sarcini grele, pentru a agăța echipamentul necesar (bară de tracțiuni, mașină de fixat pe perete etc.). Pe sol, aplică un strat flexibil care va absorbi impactul obiectelor care cad. Pentru mai mult confort, amenajază și o zonă de duș. Pentru a evacua orice miros neplăcut, nu uita să aerisești camera timp de cel puțin zece minute după ce faci exercițiile fizice.
Reînnoiește aerul din camera ta de două ori pe zi, timp de zece minute, de preferință înainte de ora 10 a.m. sau după ora 21.00.