Cum să amenajezi o bucătărie mică?
La fel ca baia, bucătăria suferă adesea de lipsa de spațiu. Totuși, această încăpere în care, de obicei, petrecem mult timp merită să fie funcțională și practică în fiecare zi. Amenajarea unei bucătării mici trebuie, așadar, bine gândită pentru a optimiza cât mai inteligent suprafața disponibilă. Pentru a vă ajuta să faceți alegerile corecte, experții noștri te vor ghida oferindu-vă idei și sfaturi utile.
Te-ai săturat să te plimbi peste tot în bucătărie? Rămâi fără spațiu pentru a îți depozita ustensilele? Nu mai poți să te bucuri de plăcerea de a găti? Este timpul să acționezi… De la planificare la amenajare, află cum să îți optimizezi mica bucătărie.
Optează pentru aparate electrocasnice multifuncționale și echipamente compacte
Electrocasnicele ocupă un loc important în bucătărie. Facilitatori ai vieții noastre de zi cu zi, aceste dispozitive sunt, totuși, foarte adesea foarte voluminoase, ceea ce nu este ideal, mai ales în spații mici. Deci, în loc să faci concesii și să renunți la astfel de echipamente, poți alege, în schimb, modele multifuncționale. Există în special cuptoare cu microunde (sau cuptoare combinate), mașini de spălat/uscători sau chiar roboți multifuncționali care sunt capabili să facă aproape orice, scutindu-te astfel de achiziționarea multor ustensile.
Evident, vei opta pentru dispozitive compacte și încorporate astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu. Același lucru este valabil și pentru chiuvetă: alege o variantă mini, dar suficient de adâncă și căreia îi poți adăuga un suport pentru vase.
Iar dacă trebuie să te limitezi, iată esențialul unei bucătării funcționale: plită cu 2 arzătoare, chiuvetă, blat, frigider și cuptor combinat.
Planificarea unei bucătării mici: profită la maximum de spațiul vertical
Într-o încăpere mică, oricare ar fi ea, fiecare metru pătrat trebuie exploatat. De asemenea, din moment ce spațiul de podea este limitat, este imperativ să optimizezi spațiul pe care îl ai pe verticală, mai ales că blaturile aglomerate nu vor face decât să accentueze senzația de spațiu îngust din bucătărie.
O bucătărie nu are niciodată prea mult spațiu de depozitare, iar acest lucru este cu atât mai adevărat când este mică. Ca să rezolvi această problemă, nu eziti să înmulțești rafturile și alte depozite în înălțime. Acest truc nu numai că îți permite să îți mărești suprafața de depozitare, dar oferă și iluzia unui tavan mai înalt și, prin urmare, a unei încăperi mai spațioase. Spațiul inferior poate găzdui și sertare în locul plintelor tradiționale.
Optează pentru rafturi deschise
Într-o bucătărie, între oale, tigăi și toate accesoriile noastre, avem nevoie de un anumit spațiu de depozitare. Totuși, nu reduce totul la dulapuri, cel puțin în partea superioară a încăperii: pariază pe rafturi și nișe deschise în spații restrânse: această preferință estetică eliberează spațiul vizual. De fapt, depozitarea închisă tinde să restrângă zona și să dea o senzație de izolare. În plus, cu aceste zone deschise, găsești dintr-o privire ceea ce cauți!
Dacă, totuși, preferi dulapurile închise, idealul este să le alegi într-o culoare deschisă și să le alternezi cu una sau două nișe care vor evita un „efect de bloc”.
Rafturile permit depozitarea fără a supraîncărca spațiul.
Dulapurile de pe toată înălțimea peretelui, asociate cu nișele, optimizează spațiul fără a aglomera bucătăria.
Nișa deschisă, lejeră și rezistentă la praf.
Gândește-te la piese personalizate
În unele cazuri, pe lângă faptul că este mică, bucătăria are o arhitectură complexă care îi îngreunează designul interior. Într-o astfel de situație, mobila pe măsură este soluția. Realizându-ți mobilierul la comandă, ești asigurat că te vei bucura de un spațiu folosit la maxim, fără zone risipite. În plus, această alegere oferă adesea o amenajare foarte estetică, unică și perfect funcțională. Desigur, mobilierul personalizat este mai scump, dar rămâne o valoare adăugată pentru casa ta.
Decompartimentează spațiile
Pentru a oferi mai mult spațiu bucătăriei, tot mai mulți proprietari decid să o deschidă spre sufragerie și să creeze o amenajare „în stil american”. Acest truc este destul de simplu de implementat atunci când vine vorba despre o simplă partiție care trebuie demolată. În prezența unui perete portant, este obligatorie intervenția unui profesionist pentru a realiza o diagnoză preliminară și lucrarea este, de asemenea, mult mai costisitoare (instalarea unei grinzi IPN).
Dacă dorești să o menții o linie între bucătărie și restul casei, barul este o opțiune bună de economisire a spațiului, deoarece poate găzdui depozitarea și blatul de lucru pe o parte, servind în același timp drept zonă de luat masa a casei de cealaltă parte. Pentru o separare reală, este posibil și trucul separatorului vitrat. Oferă un stil elegant, permite deschiderea vizuală a spațiului, nu lasă mirosurile de la gătit să se răspândească și filtrează zgomotele.
Bucătăria rămâne separată de despărțitor din sticlă, cu un cadru din lemn.
Bucătărie mică, deschisă spre sufragerie: o cameră dublă.
O insulă, două funcții…
În orice caz, când vine vorba de deschiderea bucătăriei sau de montajul unui separator din sticlă, reține că încăperea trebuie să fie estetică și bine organizată, pentru a nu da o impresie de dezordine imediat ce ajungi acasă.
Mizează pe culori deschise
Aspectul nu este singurul lucru căruia trebuie să-i acorzi atenție într-o bucătărie. Într-adevăr, decorul trebuie să facă, de asemenea, obiectul unei analize atente. Culoarea pereților este foarte importantă. Trebuie să știi că o cromatică închisă va strâmta mai mult spațiu. În schimb, culorile deschise vor reflecta lumina și vor crea o senzație de volum.
Chiar dacă vopseaua albă este un pariu sigur, nimic nu te împiedică să fii mai original și să alegi nuanțe în tonuri de albastru, verde sau galben. Culorile pot fi folosite și pentru a defini vizual spațiul atunci când bucătăria este deschisă spre living.
Luminează decorul
Îți place designul și ești tentat să îți demonstrezi pasiunea în fiecare încăpere a casei? Pentru bucătăriile cu suprafață mică, mai bine ar fi să mergi încet și să te concentrezi pe câteva mici tușe originale, altfel riști să mănânci un spațiu util pentru gătit.
Investește într-un splashback de designer și un material frumos pentru blat, care va semna personalitatea bucătăriei tale mici, fără a o aglomera. Sfatul în plus: un splashback din sticlă, care, prin efectul optic, va aduce profunzime bucătăriei tale mici. Combinația de rafturi deschise și veselă stilată este, de asemenea, o opțiune, dar ar trebui rezervată celor mai ordonați dintre noi pentru un efect stilistic reușit.
Splashback-ul strălucitor aduce profunzime blatului de lucru…
Fiecare spațiu din această bucătărie este folosit ca mini-raft.
Un splashback elegant poate adăuga personalitate unei bucătării, chiar și uneia mici!
Îndrăznește să folosești insula centrală modulară
Într-o bucătărie mică, blaturile de lucru sunt rareori ordonate. Dacă adevărata insulă de bucătărie înflorește pe suprafețe mari, o insulă centrală modulară, pe roți, poate fi o soluție foarte practică și în spații mici! Estetic, acest element detașabil îți permite să îl utilizezi fără constrângeri. Așa că îl poți pune deoparte când nu mai ai nevoie de el. În plus, poți folosi insula modulară și ca masă de sufragerie odată ce bucătăria este terminată. O altă variantă: planul de lucru – masa de sufragerie retractabilă, care știe să fie discretă atunci când nu este folosită.