Cum să asiguri iluminarea ideală în dormitorul tău

Dormitor
Electricitate

Alegerea iluminatului într-o cameră determină confortul vizual și intimitatea, dar și nivelul de oboseală atunci când acest loc este și spațiu de lucru. Există numeroase soluții, simple și rapid de implementat, cel mai adesea economice, care fac posibilă iluminarea încăperii și oferă, în același timp, cel mai bun confort în toate configurațiile.

Enlighten room - Lumina

Cinci greșeli de evitat pentru a-ți ilumina corect dormitorul

Succesul iluminării unei încăperi se datorează mai multor factori tehnici, precum și unei anumite armonii între diferitele surse de lumină și poziționarea acestora în încăpere. Pentru a obține un rezultat final satisfăcător, trebuie evitate cinci greșeli importante.

  • Iluminarea inferioară:
    dormitorul este un spațiu pe care adesea ni-l imaginăm în lumină slabă. Chiar dacă, într-adevăr, este necesar să ai în această încăpere zone de lumină difuză, și sursele de iluminat tradiționale sunt esențiale pentru că îți dau posibilitatea de a activa diferite puncte de lumină în funcție de zi și de nevoile momentului.
  • Iluminarea excesivă:
    sigur că dormitorul nu ar trebui să fie sub-iluminat, dar nici nu ar trebui să riști iluminarea excesivă. Dimpotrivă, este necesar să te gândești la diferitele perioade de utilizare a camerei, și deci și la momentele care necesită atmosfere mai blânde, în special favorabile somnului.
  • Iluminatul orbitor:
    dormitorul este spațiul în care poți oricând să te întinzi în pat și să citești, de exemplu. Prin urmare, plafoniera clasică trebuie evitată. Este mai bine să optezi pentru becurile cu sticlă mată, care emit o lumină difuză, mult mai confortabilă pentru citit.
  • Uiți de atmosferă:
    aceasta este un compendiu al celor trei greșeli anterioare. Dormitorul este unul dintre locurile din casă care necesită cele mai multe schimbări de atmosferă pe parcursul zilei. Cu atât mai mult dacă este o cameră care include și o zonă de lucru dotată cu birou.
  • Poziționezi incorect sursele de lumină:
    odată evitate cele patru erori anterioare, rămâne de reținut poziționarea corectă a surselor de lumină. Altfel, atmosfera va fi creată, dar nu și confortul vizual.

Cum să alegi iluminatul potrivit pentru dormitorul tău

Mai întâi, trebuie să ții cont de iluminatul natural al încăperii. Reține: el trebuie să fie privilegiat, mai ales dacă încăperea joacă și rol de spațiu de lucru. Diferitele surse de iluminat trebuie să țină cont și de amplasarea mobilierului: pat, birou, dressing, dulap, etc știind că biroul trebuie, pe cât posibil, să fie amplasat în fața sursei de lumină naturală.

A living room with a couch and a chandelier Description automatically generated with medium confidence

  • Pentru dormitorul ca loc de muncă: trebuie să instalezi surse de iluminat suficient de puternic și omogen. De exemplu, o lampă suspendată, chiar dacă aceasta înseamnă conectarea la un variator de lumină. Oricare ar fi forma ei, pentru a oferi un iluminat funcțional, această lampă suspendată trebuie, mai presus de toate, să poată difuza o lumină pe cât de plăcută, pe atât de puternică, în funcție de nevoile momentului. Acesta este rolul variatorului: permite nu doar reglarea fluxului luminos în funcție de activitate, ci și adaptarea la iluminarea naturală, care variază foarte mult în funcție de orele zilei și anotimpuri.
  • Pentru atmosferă: instalează una sau mai multe lumini reglabile, cum ar fi o lampă de podea, aplice etc.
  • Pentru un stil unic: furnizează lămpi de noptieră sau chiar lămpi de citit. Pentru un rezultat bun al lămpilor de noptieră, poziționează-le la nivelul ochilor, adică la aproximativ un metru de podea. Alege modele cu abajururi transparente.

În sfârșit, rămâne să iluminezi dressing-ul sau chiar interiorul unui dulap. Acesta este singurul tip de zonă în care iluminarea camerei trebuie să fie doar funcțională: instalează spoturi sau LED-uri, intensitatea acestora îți va oferi vizibilitate perfectă, chiar și în cele mai întunecate colțuri.

Trucuri, nișe și iluminare indirectă

Prezența sau crearea de nișe, cornișe, decalaje în același compartiment, reprezintă atât de multe oportunități de a instala sisteme de iluminat indirect. Este in primul rand o alegere de decor, dar este si o modalitate de a ilumina o camera intr-un mod original si intim. 

A picture containing floor, indoor, room, furniture Description automatically generated

Singura constrângere reală: iluminarea indirectă nu iartă niciun defect de suprafață. Înainte de a îți imaginezi acest tip de amenajare pentru a ilumina dormitorul, va fi necesar să „vânezi” pereți slab șlefuiți, gips-carton prost îmbinat, bannere care par a fi extra groase etc.

Dacă îți iei aceste măsuri de precauție, posibilitățile sunt multiple, mai ales că banalizarea benzilor LED a simplificat foarte mult realizarea iluminării indirecte. Cornișele și mulurile de tavan au devenit de mult timp ținta preferată pentru acest tip de iluminat, dar este posibil să mergem mult mai departe în ideile de decor.

Benzile LED pot fi amplasate în partea inferioară a pereților pentru a crea iluzia vizuală de lejeritate pentru piesele de mobilier, pentru a securiza un coridor de acces sau o scară, de exemplu. Poți găsi benzi LED la toate prețurile. Totuși, concentrează-te pe calitate, sinonimă cu durabilitatea.

Acest sfat se aplică atât pentru benzi, cât și pentru transformatorul care le alimentează, la 12 sau 24 volți.

Controlează iluminarea printr-un dimmer

A putea controla iluminatul are o serie de avantaje. Instalarea unui variator, a unui comutator cu două căi sau a comutatoarelor wireless oferă atât confort, cât și flexibilitate în controlul luminii unei încăperi.

  • Variatorul: poate fi instalat în două moduri, fie luând locul comutatorului existent, fie alegând modele mobile. Dimmer-ul are o gamă de deschidere foarte largă, ceea ce face posibilă trecerea, într-o fracțiune de secundă, de la iluminarea intensă la cea mai intimă atmosferă.
  • Comutatorul cu două căi: permite oprirea și pornirea unei surse de lumină de la două sau chiar trei întrerupătoare. Soluția este deosebit de practică într-un dormitor, de exemplu pentru a aprinde lumina la intrarea în cameră și a o stinge din pat. Singura constrângere: este necesar să existe trei fire electrice conductoare și, prin urmare, să faci o modificare în cazul unei rețele simple, cu două fire.
  • Comutatorul wireless: este echipat cu o baterie durabilă și controlează iluminarea datorită unui receptor conectat la firele electrice ale corpului de iluminat. De fapt, te ajută să nu mai fii nevoit să modifici o rețea cu două fire pentru a configura un comutator cu două căi. Fără muncă grea, poți realiza un sistem bidirecțional constând din comutatorul de bază conectat prin cablu și unul sau mai multe comutatoare fără fir. Această soluție fără fir este, de asemenea, destinată cazurilor în care vrei să creezi un punct de lumină fără să fii nevoit să tragi fire între acesta și comutatorul convențional, dar face și posibilă existența unui comutator a cărui locație se poate adapta la schimbările stilului camerei.

O instalație electrică nu poate fi improvizată, siguranța ta este în joc. Solicită efectuarea acestei lucrări de către un profesionist în construcții care trebuie să dețină o autorizație pentru „electricitate”. Dacă nu, este posibil ca asigurarea ta să nu acopere proiectul.

 

Caută