Cum să cureți aerul din dormitor

Dormitor
Ventilare

Ne petrecem între 80 și 90% din timp în spații închise: acasă, la birou, la școală. Totuși, îți vine să crezi că, în medie, aerul din interior este de cinci ori mai poluat decât cel din ​​exterior? Pentru a lupta împotriva degradării calității aerului din clădiri și a impactului acestuia asupra sănătății ocupanților, o mulțime de materiale inovatoare au fost concepute în ultimii ani. Pune-le în echipă cu o serie de gesturi și sfaturi simple și o atmosferă sănătoasă îți va fi la îndemână.

Aer curat din cameră - Calitatea aerului și umiditatea: pentru un aer mai sănătos în casă

Acțiuni simple de curățare a aerului din dormitor

  • Aerisește zilnic: deschide geamurile (nu uita să oprești încălzirea în prealabil), cel puțin de două ori pe zi (dimineața și seara, timp de 10 minute). Este o măsură care te va ajuta să reduci nivelul umidității din interiorul casei și să previi apariția mucegaiului. Este, de asemenea, modalitatea cea mai simplă de a scăpa de acarienii de praf, care se dezvoltă în spații închise și căldură. Dar, mai presus de toate, aerisirea micșorează semnificativ concentrația de compuși organici volatili din locuințe, mai ales în camerele pe care le folosești pentru somn.
  • Evită produsele dăunătoare: nu folosi tămâie, hârtie armenească, lumânări parfumate și produse de curățare foarte abrazive. Toate acestea pot provoca alergii sau probleme respiratorii.
  • Crește plante verzi: contrar credinței generale, a avea plante verzi într-o cameră poate fi o soluție bună pentru reîmprospătarea aerului, cu condiția să le alegi pe cele potrivite. Printre cele mai eficiente plante depoluante se numără iedera, ficusul, aloe vera: sunt atât de multe specii care vor absorbi formaldehida prezentă în cameră.

A picture containing indoor, bed, wall, window Description automatically generated

  • Instalează un VMC, extractoare sau un VMR: dincolo de respectarea sfaturilor de mai sus, ca să asiguri o calitate optimă a aerului, este util să instalezi un VMC (dispozitiv de ventilație mecanică controlată), mai ales dacă locuința ta este bine izolată. Principala utilitate a unui VMC este că asigură o bună circulație a aerului între camere, ceea ce reduce nivelul umidității. În plus, dacă instalezi un extractor de aer intermitent cu umiditate controlată în băi, bucătării sau toaletele, umezeala va fi eliminată.

O altă soluție mai eficientă: un aparat VMR (ventilație mecanică distribuită), care evacuează aerul viciat din încăperile de serviciu și permite accesul aerului curat. Particularitatea VMR constă în tehnologia sa care forțează circulația aerului din sufragerie către camerele de serviciu.

Sistemul de ventilație este alcătuit din ventilatoare individuale, care pot funcționa intermitent sau continuu și pe care le poți monta în încăperile utilitare. Cât despre prizele de aer cu reglare automată, acestea sunt instalate în camerele de zi, deasupra ferestrelor. Nu este nevoie de o rețea de conducte, așa că VMR este uneori singura soluție în apartamente sau case mici. Totuși, este un sistem pe care îl poți pune în aplicare doar ca parte a unei renovări.

Împrospătarea aerului nu doar îndepărtează umiditatea, previne mucegaiul și alungă acarienii, dar mai ales diminuează concentrația de compuși organici volatili.

Tencuiala: un material performant

Ca să alegi materialele potrivite pentru construcție și decor, citește întotdeauna cu atenție detaliile de pe etichetele sanitare.

Acest gen de etichete este obligatoriu din anul 2013 și îți permite să îți deosebești „prietenii” (produsele din categoria A +) de inamici (produsele din categoria C). Mai exact, evaluează emisiile eliberate de aceste produse în aerul interior.

Fie că este vorba despre o construcție nouă sau de una renovată recent, ia în considerare căptușirea pereților cu gips-carton: această soluție absoarbe o mare parte din formaldehida responsabilă de poluarea aerului din interior. Prin intermediul unei componente integrate în gips în timpul fabricării, plăcile pot transforma formaldehida într-un compus inert, devenit total inofensiv.

În plus, plăcile din gips-carton reprezintă o soluție 100% reciclabilă și durabilă, care își păstrează eficiența timp de aproximativ 50 de ani.

A picture containing indoor, wall, floor, window Description automatically generated

Poluarea aerului din interior: deschide ferestrele

Chiar dacă decizi să instalezi plăci de gips-carton depoluant, nu renunța la obiceiul de a îți aerisi camera zilnic.

Plăcile de gips-carton special și ventilația regulată a încăperii îți vor permite să te bucuri de aer de calitate și în camera ta, și în restul casei. În ceea ce privește ferestrele, optează pentru modelele care rabatează, deci permit aerisirea fără deschidere largă.

Ia în considerare și instalarea grilajelor sau orificiilor de ventilație. Inspiră-te din trecut, când toate clădirile dispuneau de ventilație naturală (grilaje de ventilație așezate în bucătărie sau în baie etc.), așa că aerul circula fără probleme de-a lungul casei.

În construcțiile mai recente, ventilația naturală este asigurată de mici grilaje ale ferestrelor și, eventual, de un CMV cu un singur flux . Astăzi, casele noi, în special construcțiile BBC (clădiri cu consum redus), sunt etanșe, dar au un CMV cu dublu flux care împrospătează continuu aerul în timp ce elimină aerul folosit în exteriorul casei.

A picture containing indoor, living, wall, floor Description automatically generated

Dacă ai de gând să profiți de lucrările de renovare ca să îmbunătățești și pardoseala dormitorului tău, nu uita să nu blochezi spațiul de sub uși. Dă voie aerului să circule cu ușurință în toate încăperile.

 

Caută