Cum să gândești amenajarea bucătăriei?
Ești pe cale să îți amenajezi bucătăria sau vrei sa o renovezi pe cea veche? De la estetică, la funcționalitate și ergonomie, există, în general, multe așteptări pentru această cameră. Mai ales că, din motive întemeiate, ne petrecem o mare parte din zi acolo, așa că a devenit un adevărat spațiu de locuit: bucătăria este locul a cărei amenajare merită mai mare atenţie.
Dincolo de materialele și culorile din care să alegi, o întrebare este crucială: ce stil de design să îi dai bucătăriei tale? Configurația acestui spațiu trebuie să răspundă la multiple probleme: circulația fluidelor, amplasarea mobilierului și a electrocasnicelor sau chiar ușurința în utilizare. Care dintre tipurile posibile de bucătărie se potrivește cel mai bine nevoilor tale: cea în formă de U, L, G sau I? Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei configurații? Îți spunem mai multe în articol.
Ce amenajare a bucătăriei se potrivește cel mai bine nevoilor tale?
Când vine vorba de amenajarea sau renovarea bucătăriei, ar trebui să-ți pui întrebările potrivite înainte de începerea proiectului, pentru a nu avea regrete după aceea. Iată câteva lucruri la care să te gândești ca să obții o cameră care ți se potrivește?
Care sunt nevoile tale?
În primul rând, este esențial să-ți definești nevoile nu doar în ceea ce privește depozitarea, accesoriile și electrocasnicele, ci și în ceea ce privește atmosfera pe care vrei să o obții. În funcție de obiceiurile tale (de exemplu, dacă ești obișnuit să gătești sau nu), vei începe să-ți imaginezi un anumit aspect al bucătăriei, mai degrabă decât altul. Dacă îți place primești oaspeți, de exemplu, o bucătărie deschisă în G este alegerea potrivită: este un spațiu mult mai convivial. Dacă vrei ca bucătaria să se potrivească perfect cu restul casei într-un stil minimalist, atunci bucătăria în formă de I va fi mai potrivită.
Cât spațiu ai la dispoziție?
Indiferent dacă plănuiești un proiect nou sau de renovare, este foarte important să iei în considerare dimensiunile camerei.
Este necesar să identifici deschiderile, sursele de apă, electricitate sau gaz, suprafața spațiului, posibilitățile de creare a unui compartiment despărțitor etc…
Totul trebuie gandit pentru ca viitoarea ta bucătărie să se adapteze cel mai bine încăperii.
Reține că, dacă nu ai un buget flexibil pentru lucrări (crearea unor noi scurgeri, de exemplu), este mai bine să folosești scurgerile existente pentru a îți proiecta bucătăria.
Vrei o bucătărie deschisă sau închisă?
În funcție de dorințele tale, amenajarea bucătăriei tale nu va fi aceeași. În plus, unele configurații corespund doar bucătăriei deschise și altele doar celei închise. În apartamente, de exemplu, bucătăriile închise sunt adesea așezate pe lungime. În acest caz specific, o configurație în formă de G sau instalarea unei insule centrale nu este posibilă.
În ceea ce privește planul în formă de L, acesta este potrivit pentru bucătăriile de dimensiuni medii, adică între 10 și 15 m² . Planul în formă de U se potrivește în bucătăriile închise, dar încăperea trebuie să fie suficient de largă, astfel încât să fie posibile trecerile între zone (minimum 1,20 m).
Dacă vrei să îți deschizi bucătăria către restul casei, dar să blochezi mirosurile, optează pentru separatorul din sticlă: pe lângă faptul că este un adevărat atu decorativ, îți va permite să aduci lumina în bucătărie.
Bine de știut: atunci când alegi locul viitoarei bucătării, nu uita să respecți și triunghiul de activitate recomandat de designerii de bucătărie. Acest concept, care are scopul de a-ți face spațiul mai ergonomic, recomandă aranjarea depozitarea, sursele de foc și cele de apă într-un traseu care formează un triunghi.
Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei amenajări?
Ai deja o idee despre amenajarea bucătăriei care ți se potrivește cel mai bine? Pentru a te convinge mai bine, iată un inventar al avantajelor și dezavantajelor fiecăreia dintre diferitele locuri posibile.
Planul bucătăriei în formă de U
Din punct de vedere al avantajelor, se poate observa că amenajarea bucătăriei în formă de U permite o circulație perfect fluidă. În plus, această configurație respectă triunghiul de activitate și astfel oferă zilnic o ergonomie apreciabilă. În sfârșit, reține că bucătăria în formă de U adăpostește un număr mare de spații de depozitare și o suprafață mare pentru blaturi.
Dezavantajul major de reținut se referă la numeroasele unghiuri care pot duce la o pierdere de spațiu dacă nu sunt exploatate corespunzător.
Planul bucătăriei în formă de L
Foarte des întâlnit, planul de bucătărie în formă de L are multe avantaje. Ergonomic, se adaptează la fel de bine la spații închise sau deschise, spațioase sau mai restrânse. În plus, această configurație beneficiază de numeroase spații de depozitare, precum și de un spațiu satisfăcător al blatului.
Dezavantajul acestui aspect este identic cu cel al bucătăriei în formă de U: unghiurile nu sunt întotdeauna frunctificate.
Planul bucătăriei în G
Modernă și prietenoasă, bucătăria în formă de G este regina bucătăriilor deschise! Datorită blatului său suplimentar, oferă multe posibilități. Îi poți integra o masă, un bar sau chiar un blat suplimentar. Această extensie poate servi și pe post de delimitare a unui alt spațiu.
La fel ca în toate bucătăriile deschise, însă, există problema răspândirii mirosurilor de la gătit în restul casei.Pe de altă parte, trebuie să ști că acest tip de configurație necesită o suprafață mare.
Planul bucătăriei din I
Așezată pe o singură secțiune de perete, bucătăria în formă de I se adaptează la fel de bine unei bucătării deschise și uneia închise.
Dacă această configurație este foarte interesantă din punct de vedere al bugetului, bucătăria în formă de I se adaptează tuturor stilurilor: design, minimalist, rustic…
Singurul dezavantaj al acestei locații: este adesea criticată pentru lipsa de ușurință în utilizare.
Dar dacă ești sedus de insula centrală, știi că aceasta va aduce o dimensiune cu totul nouă bucătăriei tale în formă de I, dându-i o senzație caldă și primitoare.
De la chicinetă la bucătăria ultra-designer, planul de bucătărie în formă de I are un viitor strălucit în continuare!