Cum să instalezi pardoselile uscate Rigidur

Camera de zi

Ai nevoie de următoarele:

  • Plăci Rigidur
  • Umplutură ușoară de egalizare Rigidur (sau perlit)
  • Adeziv pentru pardoseală Rigidur Nature Line
  • Bandă marginală elastică
  • Șuruburi Rigidur H 3,9 x 22 mm
  • Chit de rosturi Vario

Le-ai procurat? Perfect! Iată ce ai de făcut:

1 Pe perimetrul încăperii, așezi banda marginală din material elastic, slab compresibil, care împiedică transmiterea sunetului din pardoseală în construcțiile înconjurătoare.

Cum să instalezi pardoselile uscate Rigidur - Pasul 1

2Folosești umplutura uscată de nivelare Rigidur pentru nivelarea neregularităților sau pentru ridicarea nivelului pardoselii. Umplutura Rigidur este potrivită pentru egalizarea grosimii de 10-60 mm.

Cum să instalezi pardoselile uscate Rigidur - Pasul 2

3 Pe suportul pregătit, stabil și nivelat, aplici pe uscat primul strat de plăci Rigidur H, cu fața în jos (mai netedă, fără marcaj). Urmărești cu atenție ca plăcile să fie sprijinite pe toată suprafața lor. Vei decala cu cel puțin 200 mm rosturile transversale ale plăcilor învecinate.

După aplicarea primului strat de plăci, vei putea umbla cu atenție pe pardoseală, doar în scopul montajului podelei.

Cum să instalezi pardoselile uscate Rigidur - Pasul 3

4 Poți tăia plăcile Rigidur la dimensiuni și forme necesare, crestând de câteva ori fața plăcii, apoi rupând placa deasupra unei muchii așezate dedesubt.

Poți obține tăieri mai exacte cu un ferăstrău manual, fin, eventual cu un fierăstrău electric.

Cum să instalezi pardoselile uscate Rigidur - Pasul 4

5Aplici, în fâșii, adezivul pentru pardoseala Rigidur Nature Line pe primul strat de plăci așezate. Distanța între fâșiile individuale de adeziv este cca 100 mm.

Ai grijă să nu lipești muchiile de contact ale plăcilor.

Cum să instalezi pardoselile uscate Rigidur - Pasul 5

6 Imediat după aplicarea adezivului, așezi al doilea strat de plăci Rigidur, de data aceasta cu fața în sus. Rosturile dintre plăcile celor două straturi trebuie să fie decalate cu cel puțin 200 mm, atât pe direcția, transversală cât și pe direcția longitudinală.

Cum să instalezi pardoselile uscate Rigidur - Pasul 6

7 Înainte de solidificarea adezivului, fixezi straturile de plăci, cu ajutorul șuruburilor Rigidur H 3,9 x 22 mm, la distanța între ele de maxim 250 mm.

Aplici șuruburile în fiecare placă, pe trei rânduri, pe direcția muchiei mai lungi a plăcii și la mijlocul lățimii.

Cum să instalezi pardoselile uscate Rigidur - Pasul 7

8 După aplicarea întregii suprafețe de placă Rigidur, tai surplusul de bandă de margine, pe tot conturul încăperii.

Cum să instalezi pardoselile uscate Rigidur - Pasul 8

9 După întărirea adezivului, chituiești capetele șuruburilor și îmbinările (rosturile) plăcilor, folosind chitul de rosturi Rigidur (eventual Vario) iar, după uscare, șlefuiești chitul.

Vei putea folosi pardoselile uscate imediat după întărirea adezivului și vei putea umbla pe ele după cca. 12-24 de ore, în funcție de condițiile concrete ale construcției.

Cum să instalezi pardoselile uscate Rigidur - Pasul 9

10 Pentru lipirea placajelor, vei folosi adezivi recomandați de producător pentru utilizare în cazul suporturilor cu liant pe bază de ipsos. Pentru a obține aderența perfectă a placajelor de suport, îți recomandăm impregnarea suprafeței cu Ri-Kombigrund Weber GR100, diluat corespunzător.

11 Savurezi o limonadă rece și admiri o treabă bine făcută. De tine.

Placarea podelelor

Pentru solicitările normale (inclusiv la sarcina scaunelor cu rotile) nu este necesară placarea suprafeței pardoselilor Rigidur. Modul de placare a pardoselilor nu implică probleme la folosirea podelelor laminate, PVC, plută, mochete etc. În cazul placajelor ceramice însă, formatul maxim nu ar trebui să depăşească dimensiunea 300 x 300 mm.

Pentru lipirea placajelor, vei folosi adezivi recomandați de producător pentru utilizare în cazul suporturilor cu liant pe bază de ipsos. Pentru a obține aderența perfectă a placajelor de suport, îți recomandăm impregnarea suprafeței cu Ri-Kombigrund, diluat corespunzător.

Observații:

  • Dacă prin stratul de umplutură uscată vei duce tubulatura de instalații, aceasta trebuie să fie acoperită cu umplutură de de cel puțin 20 mm grosime.
  • Dacă folosești polistiren ca strat suport pentru pardoseli uscate Rigidur, ar trebui să fie polistirenul XPS cu grosimea de până la 80 mm. Pardoseala Rigidur este aşezată liber pe suportul din polistiren.

Și gata! Ai învățat cum să instalezi pardoselile uscate Rigidur în 11 pași.

Caută