Cum să montezi plafonul fals cu prindere directă

Construcție
Plafon fals

Ai nevoie de următoarele:

  • Plăci din gips-carton Rigips®
  • Chit de rosturi Super Rigips® și bandă de armare
  • Profile metalice Rigiprofil® CD și UD
  • Accesorii: bride multiple, șuruburi autofiletante 212 și 421,
    dibluri din plastic și de oțel, bandă de etanșare

Le-ai procurat? Perfect! Iată ce ai de făcut:

1Trasezi pe perete poziția plafonului fals. La marcarea nivelului construcției, trebuie să ții seama și de grosimea placării.

Cum să montezi direct plafonul fals - Pasul 1

2 Cu ajutorul sforii de trasare (sau cu ajutorul profilului), marchezi linia de contur a plafonului fals.

Cum să montezi direct plafonul fals - Pasul 2

3Fixezi profilele Rigiprofil® UD pe conturul încăperii. Înainte de așezare, vei aplica pe acestea banda de etanșare Rigips®. Fixezi profilele Rigiprofil® UD în zidărie cu ajutorul diblurilor din plastic, eventual cu alte mijloace de fixare adecvate, în funcție de tipul pereților perimetrului.

Distanța dintre dibluri trebuie să fie de maximum 800 mm, iar distanța primei îmbinări față de colțul încăperii, de maximum 200 mm.

Cum să montezi direct plafonul fals - Pasul 3

4Marchezi poziția bridelor multiple. Aceste bride multiple sunt amplasate în așa fel încât distanța dintre ele pe direcția profilelor de montaj Rigiprofil® CD să fie de maximum 1.000 mm.

Profilele de montaj Rigiprofil® CD vor păstra între ele o distanță de maximum 500 mm. Distanța dintre profilul marginal și perete este de maximum 500 mm, iar distanța dintre piesele de suspendare marginale și perete pe direcția inversă (perpendiculară) este de maximum 1.000 mm. Astfel apare o “rețea” de piese de suspendare de 0,5 x 1 m.

Cum să montezi direct plafonul fals - Pasul 4

5Fixezi bridele de plafonul de susținere cu un diblu de oțel DN6 în plafonul din beton, ori cu două șuruburi pentru lemn în elementele de susținere din lemn ale plafonului. Nu este admisă folosirea diblurilor din plastic la ancorarea plafoanelor false de plafonul de susținere. În cazul altor plafoane, este necesară asigurarea ancorării pieselor de susținere cu alte mijloace de fixare adecvate.

În cazul în care ai pretenții mai mari referitoare la izolația fonică a plafoanelor, îți recomandăm să lipești banda de etanșare pe piesele de prindere directă.

Capacitatea de susţinere a pieselor de suspendare trebuie să fie de minimum 40 kg.

Cum să montezi direct plafonul fals - Pasul 5

6Introduci profilele Rigiprofil® CD în profilele Rigiprofil® UD și, cu ajutorul perechii de șuruburi autoperforante pentru tablă tip 421 3,5 x 9,5, fixezi profilele de bride. Poți îmbina profilele Rigiprofil® CD cu ajutorul pieselor de îmbinare pentru profile CD.

Îmbinările profilelor Rigiprofil® CD trebuie să fie decalate cu cel puțin o lățime de placă (1.200 mm).

Cum să montezi direct plafonul fals - Pasul 6

7Fixezi plăcile din gips-carton Rigips® cu grosimea de 12,5 mm. Fixezi plăcile de profilele Rigiprofil® CD și UD cu ajutorul șuruburilor autofiletante tip 212 la 170 mm.

Plăcile se orientează întotdeauna cu lungimea lor perpendiculară pe profilele Rigiprofil® CD.

Îmbinarea muchiilor transversale trebuie să fie situată pe profilul de montaj CD. Trebuie să decalezi rosturile transversale ale plăcilor învecinate cu minimum 500 mm, astfel încât să eviți formarea rosturilor în cruce.

Cum să montezi direct plafonul fals - Pasul 7

8Acoperi cu chit Super Rigips® capetele șuruburilor și rosturile dintre plăcile din gips-carton.

Pentru detalii, vezi capitolul 1 al revistei “Bine Făcut de Tine” – Gama de produse Rigips® și aplicațiile acestora.

Cum să montezi direct plafonul fals - Pasul 8

9Savurezi o limonadă rece și admiri o treabă bine făcută. De tine.

Cum să montezi direct plafonul fals

Observații:

  • În cazul în care peretele despărțitor din gips-carton se îmbină cu plafonul din gips-carton, poți executa îmbinarea peretelui așa cum este indicat în schema de mai sus.
  • Cu ajutorul șuruburilor tip 212, ancorezi profilul superior Rigiprofil® UW al peretelui de profilele de montaj Rigiprofil® CD.
  • În partea inferioară a profilului Rigiprofil® UW vei lipi banda de etanșare.
  • Este posibilă ancorarea alternativă a peretelui în plafonul de susținere, iar plafonul să fie încheiat la îmbinarea cu peretele despărțitor.

Și gata! Ai învățat cum să montezi plafonul fals cu prindere directă în 9 pași.

Caută