Cum să renovezi o baie umedă?

Amenajări interioare
Baie

Chiar dacă este o cameră dedicată relaxării, baia se poate transforma într-un adevărat coșmar atunci când este invadată de umiditate. Pete de mucegai pe pereți, vopsea decojită, dificultate în uscarea prosoapelor, podea constant umedă, miros caracteristic… Neplăcerile cauzate de prea multă umiditate sunt numeroase și pot dăuna nu numai confortului, ci și sănătății și vieții celor dragi. Ce măsuri poți lua pentru a reduce umiditatea ambientală din baia ta? Ce modificări trebuie să planifici? Ai toate detaliile în articol.

Cum să renovați o baie umedă

Umiditatea în baie: cum să o rezolvi?

Înainte de a te gândi să îți renovezi baia pentru a eradica definitiv umiditatea din cameră, reține că există câteva obiceiuri de zi cu zi care pot schimba regulile jocului. Consultă aceste sfaturi pentru a face aerul din baie mai sănătos.

 

Aerisește baia în mod regulat

Aerisirea băii este ușoară când vremea este frumoasă și caldă afară. Este ceva mai puțin antrenant în toiul iernii, când temperaturile sunt mai puțin blânde, dar acest gest care poate părea banal este foarte important pentru a evacua umiditatea încăperii, chiar dacă ai deja instalat un sistem de ventilație. Totuși, acest sfat este aplicabil doar dacă baia ta are cel puțin o fereastră!

Verifică și: prezența grilelor de aerisire integrate în tâmplărie, curățarea periodică și relieful ușii băii tale, care va permite și o reînnoire continuă a aerului.

Baia umeda: aerisiti pentru a evacua umezeala

Aerisește regulat, trebuie să fie primul reflex pe care îl ai într-o baie umedă.

Asigură mentenanța ventilației

Odată ce sistemul de ventilație este instalat, mulți uită sau neglijează întreținerea echipamentului. Dar dacă grilele de admisie a aerului din CMV-ul tău (ventilație mecanică controlată) sunt înfundate cu praf, evacuarea aerului viciat nu se va mai face corect. Prin urmare, ar trebui să le verifici regulat și să le cureți de praf atunci când este necesar.

Evită să îți usuci rufele în baie

Baia este, prin definiție, o cameră umedă: prin urmare, nu este nevoie să adaugi umiditate prin uscarea rufelor aici. Dacă ai posibilitatea, optează pentru exterior sau folosirea unui uscător de rufe.

Renovarea unei băi umede: ce lucrări sunt necesare?

În ciuda respectării bunelor practici pentru eliminarea umidității din baie, uneori se întâmplă ca atmosfera umedă să se mențină în încăpere. În acest caz, trebuie să iei în considerare lucrările de renovare. Descoperă lista de lucrări recomandate în general pentru a depăși problemele de umiditate din baia ta.

 

În primul rând, verifică instalațiile

Poate părea evident, dar înainte de a lua în considerare renovări mai mari, este mai întâi necesar să urmărești orice scurgeri de apă din echipamentul tău.

Rosturi de faianță deteriorate, fisuri în cabina de duș, robinete defecte: chiar și minime, aceste scurgeri pot crea infiltrații de apă în pereți, determinând exces de umiditate greu de evacuat în baie.

Instalarea unui extractor de aer sau o ventilație mecanică controlată

Într-o încăpere umedă, precum baia sau bucătăria, vaporii de apă generați de activitatea ta sunt foarte importanți. Când faci duș și nu aerisești corespunzător, vaporii vor ajunge să se odihnească pe pereții pereților și ferestrelor și să formeze condens.

Dacă baia ta nu are geam și are vedere la un perete exterior, o soluție simplă și eficientă este instalarea unui extractor de aer, care să asigure reînnoirea aerului și evacuarea umidității în încăpere.

Dacă baia ta nu este orientată spre exterior, instalează un aparat de Ventilație Mecanică Controlată (numită și CMV).

CMV, esential pentru evacuarea umiditatii

VMC, soluția pentru reînnoirea permanentă a aerului.

Izolația pereților reci și schimbarea ferestrelor

Dacă, în ciuda unui VMC eficient, observi în continuare condens pe pereții și ferestrele tale, explicația este simplă: sunt „reci” și merită izolați. Izolația, prin înlăturarea efectului de perete rece, va limita foarte mult fenomenul de condensare și va permite CMV-ului să își îndeplinească corect rolul. Geamul dublu, cu izolație termică foarte bună, ajută și la prevenirea acestui fenomen. Cireașa de pe tort, izolația băii îți va permite să economisești energie în timp ce te bucuri de un confort sporit. Instalarea unui uscător de prosoape care va usca puțin aerul poate completa dispozitivul.

Izolați pereții și ferestrele pentru a preveni condensul

Instalează ferestre de înaltă performanță pentru a preveni condensul.

Bune practici pentru renovarea camerelor umede

Baia, ca și bucătăria, este o cameră umedă în care este important să alegi materialele potrivite. Ca parte a renovării tale, asigură-te că alegi o vopsea specială pentru cameră umedă, precum și plăci de gips-carton impermeabile pentru pardoseli.

 

Caută