Cum să ridici pereți despărțitori

Construcție
Pereți despărțitori

Ai nevoie de următoarele:

  • Plăci din gips-carton Rigips®
  • Chit de rosturi Super Rigips® și bandă de armare
  • Profile metalice Rigiprofil® CW și UW pentru pereți de compartimentare
  • Accesorii: șuruburi autofiletante 212, dibluri din plastic, bandă de etanșare
  • Vată minerală

Le-ai procurat? Perfect! Iată ce ai de făcut:

1Desenezi pe pardoseală traseul peretelui. Ulterior, cu o sfoară de trasare sau cu ajutorul profilului, marchezi traseul peretelui. Nu uita de eventualele deschideri pentru uși. Apoi, cu ajutorul nivelei și al riglei, marchezi liniile de contur ale peretelui despărțitor pe pardoseală și pe plafon.

Atenție: delimitezi nivelul construcției și, de aceea, trebuie să ții cont de grosimea placării.

Cum să ridici pereți despărțitori - Pasul 1

2 Pe profilele metalice UW și CW care intră în contact cu elemente masive ale construcției, aplici banda de etanșare adezivă Rigips®.

Cum să ridici pereți despărțitori - Pasul 2

3Fixezi profilele de ghidare UW de pardoseală și de plafon. Profilele UW se fixează cu ajutorul diblurilor din plastic (în cazul planșeului din beton), eventual cu alte mijloace de fixare adecvate, în funcție de tipul suportului.

Distanța dintre dibluri este de maximum 800 mm. Distanța dintre dibluri și colțurile pereților va fi de maximum 200 mm.

Cum să ridici pereți despărțitori - Pasul 3

4Fixezi profilele CW de pereți, cu ajutorul diblurilor din plastic, la aceeași distanță, după cum am indicat la punctul anterior.

Cum să ridici pereți despărțitori - Pasul 4

5Introduci profilele CW (montanți) în profilele de ghidare UW. Capătul inferior al profilului CW se va sprijini de profilul inferior UW.

Alegi distanța dintre profile în funcție de lățimea plăcilor din gips-carton: 600 mm. Profilul CW trebuie să fie cu cca 10-15 mm mai scurt decât distanța dintre profilul UW inferior și cel superior.

Așezi profilele CW cu deschiderea pe sensul montării, astfel încât să se înceapă fixarea plăcilor pe partea mai stabilă a profilelor. Nu vei fixa profilele CW cu șuruburi de profilele UW, ci vor rămâne introduse liber în profilele UW.

Cum să ridici pereți despărțitori - Pasul 5

6Plachezi prima față a peretelui despărțitor cu plăci din gips-carton Rigips®. La placarea cu plăcile din gips-carton cu lățimea de 1200 mm și grosimea de 12,5 mm, vei începe placarea primei fețe a peretelui cu placa pe întreaga lățime a acesteia. Așezi plăcile din gips-carton pe înălțime (cu muchia mai lungă pe direcția profilelor verticale).

Plăcile se fixează doar de profilele CW verticale, cu ajutorul șuruburilor autofiletante tip 212. Distanța dintre șuruburi este de 250 mm.

La placare vei folosi, pe cât posibil, plăci de gips-carton întregi. Poți utiliza bucăți mai mici de placă doar dacă înălțimea bucății este de minimum 400 mm, dar nu vei folosi 2 sau mai multe bucăți mai mici învecinate una deasupra celeilalte.

La placare este necesar să se asigure că rosturile transversale (orizontale) ale plăcilor învecinate sunt alternate la cel puțin 400 mm, evitând astfel formarea rosturilor încrucișate. Pentru pardoseală, îți recomandăm să lași un rost cu lățimea de cca 10 mm, care ulterior va fi umplut cu chit de rosturi.

Cum să ridici pereți despărțitori - Pasul 6

7 După placarea primei fețe, poziționezi eventuala tubulatură pentru instalații – pentru instalația electrică există orificii pe profilele CW. Apoi introduci izolația din fibre minerale pe toată suprafața, fără a lăsa spații libere. Alegi saltele izolatoare de tip rulou sau placă.

Cum să ridici pereți despărțitori - Pasul 7

8Finalizezi placarea peretelui despărțitor cu fixarea plăcilor pe cealaltă față. La montarea plăcilor cu lățimea de 1200 mm, începi cu jumătatea lățimii de placă, astfel încât în dreptul rostului primei fețe, pe cealaltă față a peretelui, să se afle suprafața întreagă a plăcii.

Cum să ridici pereți despărțitori - Pasul 8

9Umpli cu chit rosturile dintre plăcile din gips-carton. Ai grijă să acoperi și capetele șuruburilor cu chit.

Această operațiune este prezentată în detaliu în capitolul 1 al revistei “Bine Făcut de Tine”: Gama de produse Rigips® și aplicațiile acestora.

Cum să ridici pereți despărțitori - Pasul 9

10Savurezi o limonadă rece și admiri o treabă bine făcută. De tine.

Cum să ridici pereți despărțitori - Așezarea corectă a plăcilor

Iată așezarea corectă a plăcilor

Observații:

  • În vederea îmbunătățirii caracteristicilor pereților despărțitori, îți recomandăm dubla placare. Astfel, se mărește înălțimea admisă a peretelui și se îmbunătățesc calitățile de izolare fonică sau rezistența la foc. De asemenea, se mărește capacitatea portantă a peretelui despărțitor la suspendarea sarcinilor. Valorile exacte ale calităților individuale pot fi consultate în documentația firmei Rigips SAINT-GOBAIN.
  • Pentru dubla placare, îți recomandăm să folosești exclusiv plăcile cu lățimea de 1200 mm.
  • Rosturile stratului suport se chituiesc cu un singur strat de chit de rosturi, fără aplicarea benzii de armare.
  • Rosturile verticale dintre placarea inferioară și cea superioară trebuie alternate cu 1 profil CW, iar eventualele rosturi orizontale dintre placarea inferioară și cea superioară trebuie să fie decalate.

Și gata! Ai învățat cum să ridici pereți despărțitori în 10 pași.

 

Caută