Cum să-ți izolezi corect camera de frig?

Dormitor
Izolație

Dormitorul ar trebui să fie un cocon în care să te simți protejat de agresiunile externe și, mai ales, de frig iarna și cald vara. Pentru a păstra căldura maximă sau, dimpotrivă, răcoarea în orele cele mai călduroase, performanța în ceea ce privește termoizolația pereților și a pardoselii, precum și calitatea ferestrelor, sunt parametri esențiali de care trebuie să ținem cont. Miza? O temperatură plăcută, economii semnificative de energie și o factură mai mică la încălzire!

Termoizolarea dormitorului - Solutii pentru a izola corect dormitorul dumneavoastra

Soluții de izolare termică pentru pereți

Dacă izolația termică este deficitară, vei observa o rată de 25% a pierderii căldurii prin pereții exteriori. Înainte de a întreprinde orice lucrare de izolație a pereților unei încăperi, este necesar să determini care sunt pereții reci, adică cei care sunt în contact direct cu exteriorul. Ei sunt cei care ar trebui izolați cu prioritate. Alegerea materialului izolant trebuie făcută nu doar prin respectarea reglementărilor termice în vigoare, ci și luând în considerare spațiul disponibil.

A picture containing indoor Description automatically generated

Dacă rezistența termică (R) indicată pe izolație trebuie să fie cât mai mare, ia în considerare că o căptușeală izolatoare excesiv de solidă constituie o pierdere a spațiului de locuit, mai ales în dormitoarele mici. Conductivitatea termică a materialului izolator poate fi, de asemenea, un criteriu de selecție important. Cu cât aceasta este mai mică, cu atât performanța izolației este mai bună.

Pentru a găsi cel mai bun compromis performanță / grosime, cere sfatul meșterului tău.
În cazul în care peretele de izolat este neregulat, este indicat să-l căptușești cu un contra-despărțitor format dintr-un cadru metalic, un panou semirigid din vată de sticlă și un parament din gips-carton. Este o soluție care îți permite să încorporezi circuite electrice pentru alimentarea prizelor și întrerupătoarelor.

Ca parte a unui perete obișnuit, poți utiliza căptușeli lipite, rapid și ușor de instalat. În ceea ce privește performanța, acestea sunt foarte similare căptușelilor pe un cadru metalic. Acestea constau dintr-o placă de gips-carton lipită de o izolație din polistiren expandat (EPS) 100% reciclabil.

Profită de căptușeala peretelui pentru a adăuga prizele și întrerupătoarele necesare.

Soluții de izolație termică pentru podea

Dacă podeaua dormitorului tău este așezată direct pe o placă de beton la parterul locuinței, vei beneficia de izolația acesteia pentru a evita pierderile de energie și a câștiga confort. Din nou, trebuie să te gândești la grosimea izolației, la grosimea pardoselii alese (parchet, gresie etc.) și la posibilul impact al acestora asupra înălțimii tavanului.

A picture containing indoor Description automatically generated

Pentru podelele joase din zidărie, există diferite tipuri de montaj, în funcție de material și de amplasament.

În clădirile noi, este ușor să anticipezi integrarea izolației într-o placă fără a reduce înălțimea tavanului. Pentru a face acest lucru, în timpul construcției, trebuie prevăzută o rezervă care să permită montarea plăcilor de polistiren extrudat (XPS), direct pe podeaua de zidărie. Aranjată astfel, izolația este apoi acoperită cu o șapă pe care este instalat finisajul final (plăci, parchet etc.).

În ceea ce privește renovarea, izolația se poate realiza și cu o șapă uscată, pe bază de gips-carton de înaltă densitate, așezată pe un pat granular de nivelare. Unii meșteri optează pentru granule de beton celular care nu asigură doar nivelare, ci și izolație termică. Dacă placa de podea este accesibilă de dedesubt (spațiu târât, subsol etc.), puteți avea izolație sub placă. Vei avea apoi de ales între panourile XPS și panourile din lână de rocă, pe care meșterul tău le va fixa mecanic sub placă.

Pentru podelele intermediare, dacă tehnica șapei nu este posibilă, ai întotdeauna posibilitatea de a utiliza complexe de izolație, precum Isosol d’Isover. Acesta constă dintr-o bandă elastică, care înconjoară perimetrului încăperii, și plăci așezate direct pe podeaua din lemn. Peste ele se așază vata de sticlă cu rezistență mecanică ridicată. Chiar dacă acest complex este destinat izolației fonice a pardoselilor intermediare din lemn, asigură și tratarea pierderilor de căldură printr-o singură operațiune: vata de sticlă este atât izolator termic, cât și fonic.

Dacă grinzile sunt accesibile, meșterul tău le va îmbrăca într-un strat de vată de sticlă echivalent cu grinzile, pe care va fixa gips-cartonul care va forma noul tavan. Pe de altă parte, dacă nu ai grinzi vizibile sau dacă podeaua ta intermediară este creată din zidărie, cea mai simplă soluție va fi să îți faci un tavan fals. Acesta din urmă este format dintr-un cadru metalic (fixat mecanic de zidărie), vată de sticlă și gips-carton. Atenție: înainte de a te îndrepta către această soluție, verifică dacă înălțimea finală a camerei va rămâne confortabilă pentru utilizare odată ce lucrarea a fost efectuată.

Izolația unei podele necesită tăierea bazei ușilor (calibrare) pentru a beneficia de o ventilație perfectă în casă.

Alege fereastra potrivită

Pentru o izolație eficientă, camera ta trebuie să fie dotată cu o fereastră care să îndeplinească criteriile impuse de reglementările termice în vigoare: cadru, geam dublu sau triplu. Pentru a face alegerea potrivită din multitudinea de produse disponibile, nu-ți pierde timpul comparând diferitele cifre anunțate de producători. Solicită direct sfatul unui profesionist pentru a găsi cea mai buna soluție.

În ceea ce privește materialele, iată câteva informații importante.

A picture containing window, indoor, building, white Description automatically generated

PVC

Are un raport excelent performanță/preț și este 99% reciclabil; în plus, întreținerea acestuia nu este câtuși de puțin solicitantă.

A picture containing window, tree, indoor, building Description automatically generated

Lemn

Lemnul, cald, bun izolant și rezistent la impact, necesită întreținere regulată.
A picture containing logo Description automatically generated

Aluminiu

Aluminiul combină estetica, ușurința de întreținere și o gamă largă de finisaje.

Pentru ca o fereastră să fie eficientă termic este important ca aceasta să respecte standardele de performanță definită de reglementările termice, în clădirile noi și în renovare.

 

Caută