De ce instalații electrice ai nevoie pentru dormitorul tău?

Dormitor
Electricitate

Până recent, realizarea circuitului electric al unei încăperi consta în principal în instalarea de prize și montajul corpurilor de iluminat. Odată cu proliferarea dispozitivelor multimedia (smartphone-uri, tablete etc.), au apărut noi nevoi. Înainte de a începe, trebuie să iei în considerare doi parametri: funcționalitatea și estetica.

Instalatie electrica in dormitor - Zona de dormit

Determină numărul de puncte de iluminat și de prize

Mai presus de toate, o bună instalație electrică trebuie gândită în ansamblu pentru a integra cablurile în pereți și tavane false și astfel să limiteze cât mai mult cablajul electric care va rămâne vizibil.

Pentru un dormitor, acesta trebuie să îndeplinească și o serie de nevoi. Pentru ce soluții de iluminat optezi: plafoniere, lumini de citit, lumini de perete, becuri cu halogen? De câte prize ai nevoie? Dorești să instalezi prize USB de perete pentru a îți încărca echipamentele multimedia (telefon, tabletă etc.)? Pentru a răspunde la aceste întrebări, fă o trecere în revistă a tuturor echipamentelor tale: dacă știi de ce număr de prize ai nevoie, amenajarea ulterioară va deveni mai simplă.

Gândește-te și la conexiuni specifice: prize de comunicare (RJ45) pentru TV, telefon și computere. Și adaugă circuite specifice pentru echipamentele consumatoare de energie, cum ar fi încălzitoarele electrice.

Fii sigur că poți actualiza întotdeauna instalația electrică în funcție de utilizările și nevoile tale. Cu toate acestea, este întotdeauna mai bine să planifici încă de la început mai multe puncte de alimentare decât este necesar, pentru a evita completările majore, neatractive.

Planifică locurile întrerupătoarelor și prizelor

Dormitorul este un spațiu polivalent, așa că iluminatul trebuie realizat corespunzător. Dacă o plafonieră este perfect potrivită pentru a ilumina camera în ansamblu, trebuie să te asiguri, de asemenea, că diversifici sursele de lumină și asiguri iluminarea localizată: lumina orientabilă pe un birou, pentru lucru, lampa de noptieră sau lampa de lectură în jurul patului. Aceste puncte de lumină secundare (în general, de putere scăzută) vor fi mai numeroase dacă încăperea este mare.

A bedroom with a large window Description automatically generated with medium confidence

Deși este important să definești clar locul punctelor de lumină, este la fel de important, în timpul instalării electrice a încăperii, să determini poziția întrerupătoarelor necesare controlului acestora.

Pentru comenzile principale, gândește-te mai întâi la funcționalitate și la confort: poziționează comutatoarele la intrarea în cameră și lângă pat. Pentru comenzile secundare, mizează pe simplitate: instalează întrerupătoare simple și evită multiplicarea cutiilor.

Ar trebui studiată și poziția prizelor dintr-o cameră. Nu uita să amplasezi prizele de service lângă pat (radio cu ceas, încărcător de telefon, lampă de noptieră) și lângă locația biroului (calculator, imprimantă, lumină etc.).

Pentru priza TV, ia în considerare poziția cea mai potrivită pentru o vizionare confortabilă din pat. Dacă alegi un ecran suspendat pe perete, asigură-te că instalezi priza la înălțimea corectă, astfel încât firul de alimentare să dispară. Dacă preferi să o așezi pe o piesă de mobilier, asigură-te că ascunzi priza în spatele mobilierului. În cele din urmă, poziționează prizele de rețea în apropierea spațiului de birou.

Pentru a maximiza posibilitățile de amenajare și a evita dezamăgirile în cazul unor echipamente suplimentare sau mutarea elementelor încăperii, adaugă prize (de rezervă) în partea de jos a pereților.

Respectă regulile de siguranță

În construcțiile noi, instalația electrică a încăperii trebuie să îndeplinească cerințele standardului NF C 15-100.

Acesta are ca scop garantarea siguranței oamenilor și a bunei funcționări a dispozitivelor electrice. Este actualizat regulat pentru a ține cont de evoluțiile tehnologice și pentru a se adapta nevoilor utilizatorilor (echipamente multimedia, de exemplu). Standardul NF C 15-100 definește, încăpere cu încăpere, numărul minim de prize pentru ca instalația electrică să fie eficientă.

A picture containing indoor Description automatically generated

Astfel, camera trebuie să aibă următoarele elemente:

  • Puncte de iluminat
    Camera ta trebuie să aibă, cel puțin un punct de iluminat, situat pe tavan și echipat cu o bază și o priză care încorporează un dispozitiv de conectare a luminii (DCL).
  • Dispozitive de control
    Fiecare punct de iluminat trebuie să aibă cel puțin un circuit de comandă, care poate fi acționat de un întrerupător. Acesta trebuie sa fie accesibil și instalat la o înăltime cuprinsă între 0,90 m și 1,30 m față de sol.
  • Prize nespecializate
    Camera ta trebuie să fie dotată cu minimum 3 prize nespecializate (prize de serviciu) de 16 A, distribuite la marginea încăperii și instalate la o înălțime mai mică de 1,30 m față de sol. Asigură o priză suplimentară necontrolată, de 16 A, în imediata apropiere a întrerupătorului care controlează iluminatul principal la intrarea în dormitor.
  • Prize de comunicație
    Pentru a profita de o rețea multimedia (televiziune, Internet etc.), în apropierea unei prize de 16 A se poate instala o priză RJ45. În cazul în care distribuția se face prin rețea coaxială (televizor), priza trebuie instalată în apropierea uneia de 16 A și a unei RJ45. În ambele cazuri, prizele de comunicație trebuie instalate la o înălțime mai mică de 1,30 m față de sol. Dacă proiectarea și implementarea unei rețele electrice este treaba unui electrician profesionist, pentru a beneficia de o instalație electrică adaptată nevoilor tale, tot ce trebuie să faci este să îți definești din timp cerințele… O sarcină simplă și rapidă.

Chiar dacă standardul NF C 15-100 stabilește un număr minim de echipamente pentru construcții noi și renovări grele, îl poți folosi ca bază și pentru mici lucrări de dezvoltare.

 

Caută