Dormitorul, un loc uneori atipic
Adevărul este că, uneori, configurația casei tale și posibilitățile restrictive de amenajare te obligă să îți așezi dormitorul într-un colț neașteptat. Indiferent dacă asta ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că de multe ori aceste spații sunt pline de ingeniozitate.
Dormitorul deschis într-o mansardă
Prin dimensiunea sa adeseori XXL, un dormitor deschis, amenajat într-o mansardă, nu lasă pe nimeni indiferent. Totuși, ca să păstrezi puțină intimitate în acest spațiu atipic și în restul mansardei, este important să creezi compartimentări fie instalând pereți despărțitori detașabili sau parțiali, fie jucându-te cu transparența materialelor de separare. Ce zici de sticlă, de exemplu?
Importanţa delimitării spaţiilor
În timp ce, în anii 1970, tendința în designul interior era de a îmbrățișa compartimentările – bucătăria, livingul și dormitorul erau întotdeauna separate printr-o ușă, astăzi moda gravitează mai degrabă în jurul camerelor deschise: bucătăria este adeseori în stil american, deschisă către living, iar cada se află în mijlocul dormitorului.
Deschiderile acestea dau o senzatie de spatiu generos si pot în același timp, să facă încăperile să-și piardă funcționalitatea. În plus, în astfel de configurații poate fi adeseori complicat să păstrezi intimitatea spațiului.
Cum să menții atât acest spațiu deschis, cât și dorința ocazională de izolare, mai ales în momentele când „tribul” tău este cam neliniștit?
Pentru a evita încăperile „catch-all” și senzația de a nu mai ști unde te afli, îți recomandăm să apelezi la pereții despărțitori parțiali și la compartimentările glisante: fiecare dintre ele permit închiderea temporară a unei încăperi în funcție de nevoile și de dorințele tale.
De asemenea, plasele de camuflaj de tip militar sunt o altă variantă a despărțitoarelor detașabile în încăperile cu tavane înalte. Te ajută să separi două încăperi oricum îți dorești: tot ce trebuie să faci este să le instalezi pe tija culisantă, apoi să le deschizi sau închizi după bunul plac. De asemenea, ca să delimitezi spațiile fără compartimentare, spalierele din lemn sau sfoară sunt o altă tendință decorativă.
Ba mai mult, uneori este suficient să iei puțină distanță și să instalezi o platformă pentru a structura diferitele spații ale aceluiași volum. Este folositoare și dacă îți dorești să o folosești ca suport pentru o cadă sau un pat, și dacă ai nevoie de un spațiu de depozitare suplimentar: poți ascunde sub sau în interiorul ei o multitudine de sertare și trape.
Jocul transparențelor
Chiar dacă, pe lângă dormitorul atipic, în mansardă se află și o bucătărie și o baie, este esențial să creezi limite între încăperi și să îți păstrezi intimitatea. Un simplu paravan de sticlă tip „atelier de artist” poate permite separarea fără a diminua lumina naturală.
Este o soluție de partiție amovibilă care se instalează rapid.
De reținut că unii pereți despărțitori de acest gen sunt compuși din sticlă securizată, care izolează fonic, așa că nu doar te separă de celelalte camere, dar te și protejează de zgomotul exterior. O versiune alternativă: geamuri opace controlate, care permit gestionarea gradului de luminozitate și intimitate – dacă este necesar, sticla poate trece de la nivelul transparent la cel translucid.
Cărămizile de sticlă sunt o altă soluție eficientă: sunt ideale ca să creezi o separare între zona de duș și zona de dormit, de exemplu, și au avantajul de a permite accesul luminii, dar și de a-ți proteja intimitatea, în același timp.
Alte posibilități: paravanele mate de duș (tratate cu acid) sau ochelarii cu lentile aurii sau bronz, care îți protejează ochii.
O partiție de sticlă detașabilă păstrează senzația de spațialitate, dar creează și un colțișor doar pentru tine.
Camera souplex, un caz special
Termenul „souplex” desemnează o locuință (casă sau apartament) situată pe două etaje, dintre care unul se află la subsol. Este ca un duplex invers.
Apartamentele Souplex sunt tot mai frecvente în orașele mari, unde metrii pătrați destinați spațiilor de locuit sunt puțini și scumpi. De cele mai multe ori, în acest tip de locuință camerele de noapte sunt amenajate la nivelul inferior, iar asta te obligă să apelezi la ajutorul unui arhitect ca să transformi coordonatele subsolului.
În souplex, principalul scop este de a obține cât mai multă lumină naturală (link la articolul 51 „Gestionarea luminii naturale în dormitor”) pentru a combate efectul de „dormitor orb”. Chiar dacă, de multe ori, îl folosim doar pentru somn, dormitorul trebuie să rămână o cameră plăcută.
Ideal este să instalezi țevi de lumină de pe acoperiș pentru a ilumina încăperile îndepărtate sau fără ferestre. Aceste luminatoare îți oferă o reflexie de 98% a luminii, cu condiția ca distanța dintre acoperiș și tavanul încăperii să nu depășească 6 metri.
Iar dacă plănuiești o lucrare majoră de renovare a souplex-ului tău, ia în calcul și podelele din sticlă care îți permit să te bucuri din subsol de luminozitatea camerei de deasupra.
Pentru confort maxim într-un souplex, trebuie să iei în considerare calitatea aerului și ventilația, așa că ocupă-te cu atenție de izolația termică si de reducerea umidității aerului prin montarea unei șape de beton. Nu uita nici de izolația pereților: un sistem de extragere a aerului poate fi soluția perfectă pentru tine.
Pentru o cameră situată la subsolul clădirii, extractorul ajută la evacuarea condensului și a umidității, dar nu igienizează sau protejează clădirea pe termen lung.