Este o bucătărie deschisă pentru tine?

Amenajări interioare
Bucătărie

Bucură-te de pasiunea ta pentru gătit fără a pierde vreun pic din conversația care are loc în sufragerie… visezi la asta? Conceptul de bucătărie deschisă este, desigur, atractiv, dar este și varianta câștigătoare pentru configurația interiorului tău și stilul tău de viață? Înainte de a începe, să aruncăm o privire la toate întrebările necesare!

Este o bucătărie deschisă pentru tine?

Avantajele bucătăriei deschise

Printr-o bucătărie deschisă – sau bucătărie americană – livingul sau sufrageria formează o singură cameră cu bucătăria. Poți avea în vedere delimitarea spațiilor, prin dezvoltarea unei insule de bucătărie sau a unui bar. În fine, este vorba despre o configurație care are, trebuie să recunoaștem, multe avantaje.

bucatarie deschisa

  • Gata cu separarea dintre bucătărie și sufragerie sau living, amenajarea unei bucătării deschise pune în valoare volumele… ceea ce dă o impresie reală de spațiu. De asemenea, cheia (și acest lucru nu este de neglijat), constă în mai multă luminozitate.
  • Îți place domeniul designului? Te vei putea bucura de el după pofta inimii, jucându-te cu materialele, culorile, stilurile… Poți crea o bucătărie deschisă pe măsura gusturilor și dorințelor tale, de care te poți bucura în orice moment, de pe canapeaua ta!
  • Un alt punct forte al bucătăriei americane: caracterul său practic. Insula centrală constituie, însă, un plan de lucru suplimentar, sub care poți încadra mult spațiu de depozitare. Ca să nu mai vorbim de absența unei uși, un atu incontestabil atunci când vine vorba de a aduce vesela la masă…
  • Nu în ultimul rând, bucătăria deschisă rimează cu convivialitatea, discuțiile cu oaspeții tăi fiind întotdeauna la îndemână. Ca urmare, vei putea (în sfârșit) să te bucuri de 100% din cinele tale cu prietenii!

Bucătăria deschisă: dezavantaje care nu trebuie trecute cu vederea

În ciuda numeroaselor sale avantaje, bucătăria deschisă nu este neapărat potrivită pentru toate spațiile sau pentru toate stilurile de viață. Atâtea puncte esențiale de reținut pentru a face alegerea corectă!

dezavantajele bucătăriei deschise

  • Inconvenientele care apar într-o bucătărie deschisă afectează și celelalte încăperi. În sufragerie, vei auzi zgomotele din bucătărie, în special cele ale electrocasnicelor. Ca să nu mai vorbim de mirosurile de la gătit, care se răspândesc rapid în sufragerie. O soluție pentru a contracara această problemă: investește într-o hotă performantă (dar și nu prea zgomotoasă!).
  • Acest tip de bucătărie nu este potrivit pentru toate spațiile, mai ales pentru cele mai mici. Este necesar un spațiu minim pentru a asigura o bună circulație (în jurul barului sau a insulei centrale, de exemplu) și pentru a garanta o utilizare ușoară a echipamentului.
  • Pe partea decorativă, bucătăria deschisă poate pune și câteva mici probleme. Pentru a evita problemele estetice, designul bucătăriei tale trebuie să se armonizeze cu cel al restului sufrageriei. Problema pardoselii este cea mai importantă, provocarea constând în găsirea unui finisaj care să nu creeze o ruptură cu restul încăperii, dar care să se adapteze la constrângerile legate de bucătărie (rezistență, întreținere).
  • Dacă ai copii mici, fii atent! Vor putea accesa mai ușor bucătăria (pentru că, prin definiție, nu vei putea închide ușa!) Și, prin urmare, vor fi expuși mai ușor la multiple riscuri. Pentru a le limita, nu ezita sa investesti în echipamente specifice, precum cuptoare cu ușa rece sau sistemele de închidere a sertarelor.
  • Nu se pune problema să lași vasele murdare să se adune în chiuvetă. Orice mizerie din bucătărie va fi vizibilă imediat ce intri în sufragerie.
  • În anumite configurații, lucrările care trebuie efectuate pentru instalarea unei bucătării deschise pot fi rapide: reducerea separărilor, deplasarea punctelor de apă sau a caloriferelor…
  • Ultimul punct de reținut: dacă designul bucătăriei tale deschise aduce hota și boilerul pe gaz în același spațiu, fii deosebit de atent. Conductele de evacuare a gazelor de ardere sunt guvernate de standarde drastice și nu este cazul să improvizezi. Soluția poate fi puțin tehnică și costisitoare: obține sfaturi profesioniste.

Ești convins că îți dorești o bucătărie americană? Alege-ți planul cu înțelepciune!

Te-ai hotărât, îți americanizezi bucătăria?

Primul pas esențial: verifică fezabilitatea proiectului cu ajutorul unui profesionist. Acest lucru te va împiedica să dobori un perete portant, de exemplu.

Apoi, depinde de tine să alegi tipul de plan care se va potrivi cel mai bine configurației bucătăriei și sufrageriei tale.

  • Planul în formă de L este unul dintre cele clasice. Este potrivit pentru bucătăriile de dimensiuni medii (10-15 m²) sau mari (peste 15 m²). Singura constrângere: planifică o întoarcere minimă de 1,20 m pentru a finaliza aspectul acestui plan.
  • Planul în formă de U este perfect potrivit pentru bucătăriile deschise. Asigură-te că spațiul central este suficient de mare pentru a facilita o bună circulație și a permite deschiderea aparatelor electrocasnice (cel puțin 1,50 m).
  • Planul I este potrivit pentru bucătării lungi, numite „pe coridor”. În ceea ce privește lățimea spațiului de bucătărie, permite-ți minimum 1,80 m, pentru a fi confortabil (60 până la 70 cm pentru blatul de lucru + 90 cm până la 1,20 m pentru deschiderea sertarelor și electrocasnicelor).
  • Planul G este o prelungire a unei bucătării deschise în formă de U, cu instalarea unui retur (care formează bara G-ului): poate fi un blat, o zonă de luat masa sau chiar o zonă de bar (care va fi mai înaltă decât blatul).

A kitchen with white cabinets Description automatically generated

Notă: instalarea unei insule centrale este posibilă în bucătăriile spațioase (peste 20 m²) cu plan în forma literei I sau L. Pentru a menține traseele de circulația fluide, lasă un spațiu minim de 90 cm pentru deschiderea unui sertar și 1,20 m pentru a traversa camera .

Gata, ai planul în minte? Vei putea să îți transformi munca în realitate! Nu uita de primul pas: definește-ți clar nevoile și fă un plan precis al lucrărilor.

Ai întrebări? Ai nevoie de sfaturi personalizate?
Nu ezita să contactezi un profesionist! 

 

Caută