Etapele tehnice ale creării unei bucătării

Amenajări interioare
Bucătărie
Echipamente

Ai nevoie să renovezi, să refaci și/sau să îți muți bucătăria? Acesta este un proiect de amploare care trebuie conceput până la ultimul detaliu înainte de începerea lucrărilor. Care sunt pașii tehnici de urmat pentru proiectarea unei noi bucătării? Toate sfaturile noastre sunt în articol.

A kitchen with white cabinets Description automatically generated with medium confidence

Creează o bucătărie într-o casă

Iată diferitele scenarii:

  • când vrei să decompartimentezi spațiul pentru a crea o bucătărie deschisă,
  • când vrei să amenajezi o bucătărie într-o extensie sau o verandă,
  • când dorești să muți bucătăria într-o altă cameră (camera de zi sau baia, de exemplu).

design bucatarie

Având în vedere acest tip de amenajare, este important să verifici existența mai multor puncte tehnice în cameră:

  • prize și ieșiri de apă,
  • alimentare electrică.

Ar trebui să muți intrarea și ieșirea apei? Electricitatea trebuie adusă la standarde? Aceste întrebări sunt importante înainte de a alege confiruația bucătăriei și a începe lucrul. Este recomandat să apelezi la un profesionist pentru ca acesta să poată estima fezabilitatea proiectului tău.

Instalațiile sanitare în bucătărie

Poți conecta bucătăria la instalația existentă, cea a băii, de exemplu. În funcție de configurația intrărilor și ieșirilor existente, profesionistul va vedea dacă este posibil să creeze o soluție pentru bucătărie.

Instalarea unei chiuvete și a unei mașini de spălat vase necesită lucrări de racordare.

Iată diferiții pași de montare a instalațiilor sanitare în bucătărie:

  • racordarea la alimentarea cu apă,
  • repararea chiuvetei, a robinetului și a aparatelor,
  • racordarea la rețeaua de evacuare a apelor uzate.

Acest sistem de drenaj trebuie să aibă o pantă de cel puțin 1% pentru a asigura un bun debit al apei. Evită să te ocupi singur de instalațiile sanitare și apelează în schimb la un profesionist asigurat.

instalatie sanitara

Standarde electrice de respectat într-o bucătărie

Pe partea de electricitate trebuie prevăzute mai multe branșamente în prealabil, pentru că bucătăria găzduiește tot mai multe electrocasnice.

Pe langa clasicul frigider, cuptor, plita electrica și mașina de spălat vase, mai contează și electrocasnicele mici, precum roboții de bucătărie, ceainicele sau chiar aparatele de cafea, care au nevoie de o priză electrică.

Pentru o funcționare corectă și o siguranță optimă,standardul NF C 15-100 stabilește regulile pentru instalațiile electrice din bucătărie:

  • o bucătărie mai mică de 4 m² trebuie să conțină cel puțin 3 prize electrice, iar o bucătărie mai mare de 4 m² trebuie să aibă cel puțin 6, dintre care cel puțin 4 sunt situate deasupra blatului de lucru. Reține că prizele situate deasupra blatului trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 8 centimetri .
  • Unele echipamente sunt conectate la un circuit electric special, protejat de un întrerupător corespunzător. De exemplu, plitele necesită un circuit conectat la un întrerupător de circuit de 32 A.
  • Prezența a cel puțin un punct de iluminat pe tavan este obligatorie în bucătărie.

Pentru lucrările electrice, din nou, se recomandă insistent apelarea unui electrician pentru o instalare sigură, efectuată în conformitate cu regulile art.

instalatie electrica bucatarie

Alege aspectul bucătăriei

Pentru a alege planul noii tale bucătării, trebuie mai întâi să stabilești locația acesteia. Ce formă va lua ea? Este important ca bucătăria ta să fie amenajată într-un aspect potrivit configurației camerei și nevoilor tale.

  • Bucătăria în formă de L rămâne cea mai comună configurație. Ocupă două laturi ale bucătăriei și permite o mișcare ușoară, cu posibilitatea de a crea o zonă de luat masa. Această configurație este ideală pentru o bucătărie deschisă spre living.
  • Bucătăria în formă de I este foarte comună în spații mici. Se potrivește pe o singură lungime de perete. Este deosebit de potrivit pentru interioare neaglomerate: compus din echipamente integrate, se va adapta cu ușurință în decorul casei.
  • Bucătăria în formă de U este potrivit atât pentru bucătării închise, cât și deschise. Ocupând două sau trei secțiuni ale peretelui, asigură depozitare maximă atunci când unghiurile sunt exploatate corespunzător.
  • Bucătăria în dublu I -numită bucătărie coridor – este organizată pe lungime, pe doi pereți paraleli. Optimizează volumul de stocare și îți permite să ai totul la îndemână.
  • Bucătăria cu insulă este un lux rezervat pentru bucătării spațioase. Insula poate găzdui zona de gătit sau o zonă de luat masa, după dorință.

bucatarie ambianta lemn

Reguli pentru amenajarea unei bucătării

Alegerea locului diferitelor elemente este următorul pas în proiectarea unei bucătării. Planul camerei este organizat în jurul triunghiului activităților:

  • zona de gătit (plite),
  • unitatea de spălare (chiuveta),
  • unitatea de depozitare (frigider).

Cea mai mare parte a activității din bucătărie este concentrată pe aceste trei domenii. Astfel, pentru a facilita deplasarea, este indicat să limitezi distanța dintre ele.

Alte reguli trebuie respectate la amenajarea unei noi bucatarii. Iată câteva:

  • Un flux bun între curățenie și murdărie este un aspect deloc de neglijat: coșul de gunoi și chiuveta sunt așezate în apropiere, pentru o circulație ușoară a vaselor.
  • Mobilierul de bucătărie la înălțimea potrivită: blatul este la înălțimea taliei, cuptorul este așezat ideal la nivelul ochilor, iar hota este instalată la aproximativ 60 cm deasupra plitelor.
  • Pentru amenajarea mobilierului și a electrocasnicelor, este momentul pentru câteva măsuri: un spațiu de minimum 70 cm în fața mobilierului, un spațiu de minimum 90 cm în fața mașinii de spălat vase, frigiderului și dulapurilor, pentru a facilita deschiderea acestora.

După ce ai studiat toate aceste aspecte tehnice, mai trebuie să stabilești stilul viitoarei tale bucătării, să alegi mobilierul, electrocasnicele și materialele.

Ai întrebări? Ai nevoie de sfaturi personalizate?
Nu ezita să apelezi la un profesionist!

 

Caută