Extinderea cadrului din lemn

Extensie
Renovare casa

Ce spui de o nouă cameră de relaxare dedicată atât tinerilor, cât și oaspeților în vârstă din casa ta? Sau poate de un birou? Un dormitor în plus? Până la urmă, nu avem niciodată prea multe camere suplimentare! Și nu vorbim despre o zonă cu utilizare ocazională, așa cum este o verandă, ci despre un adevărat spațiu de locuit care îți extinde casa chiar și cu doar câțiva m².

Printre diferitele soluții de extindere, prelungirea cadrului din lemn devine o practică obișnuită: este o variantă durabilă, economică, simplă și estetică, de-a dreptul seducătoare. În plus, o poți implementa rapid și se potrivește oricărui stil arhitectural. Te simți inspirat? Descoperă avantajele principale și află ce trebuie să ai în vedere înainte de a mări limitele cuibului tău pentru un bonus de confort.

Prelungirea cadrului din lemn

Prelungirea cadrului tău din lemn și fațada lui

Încă din prima fază a construcției, trebuie să ai în vedere un detaliu esențial: o extensie a cadrului din lemn a casei tale nu implică automat și placarea cu lemn a fațadei. Într-adevăr, cadrul din lemn implică o construcție cu o structură din lemn umplută cu un strat de izolație. Ca să rezumăm, este vorba despre aproximativ același principiu ca acela al unei case din cherestea. După asamblarea structurii, poți opta fie pentru un finisaj placat cu lemn, fie pentru un alt material (tencuială minerală permeabilă la vapori de apă, cărămidă, piatră, PVC, ciment compozit sau chiar un perete ecologic).

Prelungirea cadrului din lemn: uneori în lemn, dar nu întotdeauna

 

Extensia cadrului din lemn nu implică neapărat și o fațadă din lemn.

Astfel, datorită stilului său versatil, extensia din lemn se poate armoniza cu restul clădirii tale printr-un finisaj comun sau poate să reprezinte un contrast arhitectural prin nota de modernitate. De dragul esteticii, acoperișul este adesea plat, dar poate imita și forma originală a construcției.

Vrei și mai multă singularitate? De ce să nu optezi pentru o terasă verde așezată pe acoperiș? Efectul naturii este garantat! Dacă îl folosești la scară largă pentru extensii, lemnul va aduce o adevărată valoare adăugată casei tale și îi va conferi un stil atipic.

Nu uita să-ți iei o măsură de precauție, totuși: consultă Planul Local de Urbanism (PLU) al municipiului tău pentru a verifica ce paramente sunt autorizate sau interzise. Apoi, trebuie doar să alegi care este finisajul pe care ți-l dorești pentru extensia casei tale și ce fațadă i se potrivește.

Notă: dacă alegi un parament greu, cum ar fi granitul (sau dacă PLU-ul te obligă să optezi pentru acest material), dimensionează cu atenție cadrul din lemn, așa încât să te asiguri că poate suporta greutatea finală. Ia în considerare un parament de dimensiuni mari sau un cadru consolidat și reține că acest lucru poate crește costurile de construcție. Dacă bugetul pe care l-ai plănuit este depășit, va merita să apelezi la un alt material.

În acest caz, s-ar putea să merite să apelați la un alt material, cum ar fi placajele din lemn de cedru, mai necostisitoare și mai rezistente la greutăți mari.

Elevație sau extensie laterală: inima ta va avea suficient loc pentru a dansa!

Dacă vrei să mărești spațiul de locuit al casei tale, va trebui să începi cu o întrebare simplă: ce formă să dai prelungirii ramei din lemn? Există două opțiuni principale:

  • Înălțarea (de exemplu, printr-o mansardă) pentru a crea o podea.
  • Extinderea laterală a casei tale pentru a crea o încăpere nouă: mai precis, vei câștiga teren „ciupind” din suprafața grădinii tale.

Rama din lemn, potrivita pentru toate proiectele de extindere

 

În cazul extensiei laterale, aceasta trebuie întotdeauna separată de cadrul principal. Prin urmare, este necesar să asiguri o fundație, patru pereți și un acoperiș separate de cele ale casei tale actuale. Având în vedere că legăturile realizate pe acoperiș sunt deosebit de dificile, o terasă așezată pe acoperiș este adesea opțiunea câștigătoare. Ca să nu mai vorbim de contrastul care se naște alături de construcția deja existentă și care oferă o notă de modernitate!

Totuși, nu uita să consulți regulile de urbanism: unele municipalități, de exemplu, cer ca terasele de pe acoperiș să fie ecologizate.

Ce proces constructiv să alegi pentru extensia din lemn?

Ai două opțiuni: asamblarea pe șantier sau în truse prefabricate, gata de asamblat (prefabricate).

Primul proces este mai lung, dar te ajută să faci față mai ușor evenimentelor neprevăzute. Poți, astfel, să optezi pentru tăierea suplimentară a lemnului, dacă este nevoie să-l adaptezi constrângerilor arhitecturale. Al doilea proces este mai rapid și mai simplu, dar nu face posibilă compensarea eventualelor neprevăzute. Structura din lemn este asamblată în atelier și livrată pe șantier gata pregătită. Așadar, asamblarea extensiei cadrului din lemn printr-un kit de prefabricate lasă un spațiu de manevră minimal. În plus, posibilitățile arhitecturale ale extinderii tale se limitează astfel la variantele standard, din catalog.

Extensie rama din lemn, in kit sau pe masura?

 

Extensie din lemn personalizată

Dacă ar fi să ne amintim 5 avantaje ale prelungirii unui cadru din lemn…

1. O soluție personalizabilă

Unul dintre punctele forte ale extensiei cadrului din lemn este adaptabilitatea ei la nevoile, dorințele și bugetul tău.

Este o metodă de construcție modulară care poate găzdui aproape orice încăpere sau utilizare și care poate fi instalată pe orice tip de teren.

Fie că îți dorești o extensie care se camuflează în stilul casei tale sau, dimpotrivă, una care nu îi seamănă, ci creează un contrast, fie că visezi la o atmosferă de cabană elvețiană, una urbană sau de litoral, la un acoperiș plat sau unul înclinat, la un acoperiș verde… există o variantă pentru toate gusturile!

Extensie cadru din lemn, pentru un stil foarte nordic

 

O extensie de lemn relaxantă, cu un stil scandinav pronunțat.

2. Un material foarte rezistent și ecologic

Un alt avantaj: proprietățile materialului său. Lemnul are, într-adevăr, o mulțime de beneficii și este gata să concureze cu betonul, blocurile de beton sau oțelul:

  • Este mai ușor, deci înseamnă o fundație mai puțin adâncă (și mai puțin costisitoare), un aspect ideal dacă dorești să construiești o casă înaltă.
  • Este solid: lemnul rezistă bine la intemperii. Este recomandat chiar și în anumite zone seismice datorită flexibilității lui. În plus, contrar credinței populare, rezistă foarte bine la foc (arderea sa este lentă).
  • Este un material bio și regenerabil: este natural și ajută la reducerea amprentei de carbon a casei tale prin absorbția CO2. În plus, producția sa consumă mai puțină energie decât cea a altor materiale de construcție. Prin comparație, lemnul este cel care consumă cei mai puțin combustibili fosili neregenerabili: de 4 ori mai puțini decât betonul și de până la 60 de ori mai puțini decât oțelul.

3. Un campion al performanței termice

Extensia cadrului din lemn este un candidat foarte bun pentru eticheta BBC (Low Consumption Building)! Motivele sunt clare:

  • Structura din lemn limitează senzația de pereți reci și reduce punțile termice (comparativ cu betonul);
  • Straturile de izolație care umplu cadrul dau proporție confortului termic;
  • Această metodă de construcție face ușoară etanșeizarea aerului.

Rama din lemn, o solutie de constructie ecologica

 

Cadru din lemn și geam de înaltă performanță pentru o extensie bine izolată

Notă: lemnul rămâne un material care „respiră”. De asemenea, nu blochează prospețimea aerului sau căldura, ci le lasă să circule mult timp (inerția sa termică este scăzută). Pentru un confort optim și o eficiență energetică ridicată, este recomandat să integrezi în cadrul tău izolație de înaltă densitate, cum ar fi vata bazaltică, minerală sau de celuloză.

4. Construcție rapidă

Spre deosebire de o extensie de zidărie, o prelungire a cadrului din lemn nu implică un parcurs dificil. Pașii sunt simpli și durează relativ puțin:

  • După finalizarea proiectului, elementele cadrului sunt fabricate în atelier.
  • Se efectuează un studiu de sol, apoi se pun fundațiile: poate fi vorba despre o placă de beton (cea mai comună opțiune), fundații cu micropiloți înșurubați sau știfturi de beton fixați pe plăci din lemn.
  • Structura se realizează în 4-5 zile. Pentru asta, există mai multe tehnici odată ce cadrul format din piese verticale (montanți) și orizontale (bare transversale) este finalizat:
    • Panourile care alcătuiesc pereții pot integra izolația direct: în acest caz, este suficientă așezarea acestora, apoi a cadrului, a acoperișului, fixarea tâmplăriei (ferestre și uși) și a paramentelor interioare și exterioare;

sau

    • Construcția trebuie protejată prin montarea unui paravan de ploaie, pereții, acoperișul și tâmplăria trebuie fixate, apoi este rândul izolației și a paramentelor.
  • Peretele de legătură este conectat cu restul casei. Tot ce a mai rămas este designul interior!

Atenție, chiar dacă poate părea simplu, acest gen de lucrare nu lasă loc pentru improvizații! Unele elemente sunt dificil de implementat și trebuie anticipate, precum racordul la apă sau electricitate a noii încăperi, izolația și hidroizolația (ventilația VMC, coșul de fum etc.), sau spargerea unui perete al casei. Prin urmare, este recomandabil să ceri ajutorul unui specialist de încredere dacă plănuiești să începi un proiect de extindere.

5. Un câștig de capital în caz de revânzare

Dacă hotărăști să îți vinzi proprietatea la un moment dat, o extensie de cadru din lemn poate face diferența. La nivel estetic, dacă ai ales un stil care contrastează cu cel al locuinței tale obișnuite, extensia va aduce, fără îndoială, un farmec evident. Dar mai presus de toate, datorită m² suplimentari, îți vei putea îmbunătăți spațiul de locuit, iar prețul de vânzare va crește. Pune la socoteală și „valoarea verde” a prelungirii cadrului tău din lemn, un sinonim al performanței termice ridicate dacă este realizată corect.

Nu uita să bifezi căsuța „Formalități administrative”!

Cine spune „extinderea spațiului de locuit” se referă, de asemenea, la „cererea autorizației de construire”. Nu uita să contactezi departamentul de urbanism al municipiului tău pentru a respecta normele în vigoare.

Cine spune extindere spune autorizație de lucru

 

Cine spune extindere spune autorizație de lucru…

Pentru informații:

  • Dacă zona ta este acoperită de un PLU, adică dacă se află în mediul urban, trebuie să soliciți o autorizație de construire atunci când extensia ta este mai mare de 40 m²  sau când depășește 20 m² și aduce suprafața totală de locuit a casei tale la mai mult de 150 m² .
  • Dacă municipalitatea ta nu este acoperită de un PLU (de multe ori, asta se întâmplă în zonele rurale), autorizația de construire este obligatorie atunci când suprafața podelei depășește 20 m² .

Există multe alte standarde urbanistice de respectat atunci când dorești să construiești o extensie (posibila intervenție a unui arhitect, respectarea RT 2012 etc.). Cea mai sigură modalitate de a le respecta este să obții informații în prealabil de la serviciile de urbanism ale municipiului tău, astfel încât să fii pregătit pentru tot ce implică lucrarea de extensie.

 

 

Caută