Instalează o cabină de duș

Amenajări interioare
Baie
Echipamente
Instalații sanitare

Cu siguranță ți-a trecut prin minte: faimoasa cabină de duș, iubita revistelor de design interior! Foarte la modă, conceptul de cabină de duș devine tot mai popular. Complet sau parțial deschisă, din gresie sau nu, rotundă, pătrată sau dreptunghiulară, cabina de duș seduce prin acces și confort. Intenționezi să instalezi unul? Avantajele și dezavantajele cabinei de duș, cerințele tehnice, alegerea materialelor, prețul de instalare și opțiunile posibile, ba chiar și exemple de proiecte realizate de meșterii noștri certificați: le găsești pe toate în articolul de mai jos.

Instalați o cabină de duș

Ce este o cabină de duș?

Inițial, era un duș fără cadă.

Astăzi, când vorbim despre o cabină, vorbim despre un duș:

  • Deschis sau semideschis;
  • Mai degrabă lată, dar se poate adapta și spațiilor mici;
  • Fără cadă sau cu cadă extraplată (fără treaptă).

Adesea complet acoperită cu faianță, de la pereți până la pardoseală, acest tip de duș trebuie montat respectând anumite precauții. Vom reveni la ele puțin mai jos.

Cabine de duș: câteva proiecte

Meșterii noștri au finalizat o mulțime de proiecte de succes! Descoperă câteva dintre realizările instalatorilor noștri certificați…

Duș italian de Mathieu B., instalator autorizat în Nantes

Duș italian instalat de Mathieu B., instalator autorizat în Nantes

Duș italian de Alexandre L., instalator înregistrat pe Bossay

Duș italian instalat de Alexandre L., instalator înregistrat în Bossay

Duș italian de Florian G., instalator autorizat în Nantes

Duș italian instalat de Florian G., instalator autorizat în Nantes

Duș italian de Adriano M., instalator autorizat în 91

Duș italian instalat de Adriano M., instalator autorizat în 91

Duș italian de David A., instalator autorizat în Nantes

Duș italian instalat de David A., instalator autorizat în Nantes

Duș italian de Aubin M., instalator autorizat din Lyon

Duș italian instalat de Aubin M., instalator autorizat din Lyon

Avantajele și dezavantajele cabinei de duș

Pe de-o parte, este accesibilă și sigură, oferă un confort deosebit și o senzație de spațiu. De cealaltă parte, dacă este prost proiectată, poate deveni dificil de utilizat zilnic.

Examinează argumentele pro și contra pentru a îți face o idee și a decide dacă începi instalarea.

 

Cabina de duș, cheia unei băi pe cât de estetică, pe atât de practică.

 

Dușuri cabină: o senzație de spațiu

Cabină de duș: o senzație de spațiu inclusă

  • Cabina de duș este atât de populară mai ales pentru că se îmbină perfect cu decorul. Elimină complet demarcația, nu întotdeauna cea mai fericită, între podeaua dușului și cea a restului băii. Este soluția de continuitate prin excelență, mai ales atunci când plăcile sunt alese din aceeași gamă.
  • Toate echipamentele pe care am prefera să nu le vedem – receptor, sifon și scurgeri – sunt complet ascunse. Rezultatul? Un duș mai estetic și o baie cu o senzație contemporană, care pare mai mare.
  • Ai o minte creativă? Lasă-ți inspirația să curgă liber! Materiale solide sau flexibile, monocrom sau multicolor, mat sau strălucitor, joacă-te cu relieful unei plăci de pietriș sau mozaic: posibilitățile sunt nesfârșite dacă vrei să-ți imaginezi atmosfera care ți se potrivește.
  • Baia ta este mică? Asta nu este o problemă: cabina de duș se adaptează foarte ușor tuturor spațiilor, chiar și celor mai înghesuite. Asimetric, triunghiular, XXL sau, dimpotrivă, mini: poate fi proiectat la comandă, în funcție de spațiul disponibil și de configurația specifică a băii tale.
  • În ceea ce privește confortul și siguranța, cabina de duș are și argumente serioase. În general mai mare decât un duș standard, oferă spațiu maxim pentru deplasare. Se potrivește perfect persoanelor cu mobilitate redusă sau persoanelor în vârstă, iar podelele sale antiderapante sunt special concepute pentru a preveni accidentele grave.
  • În ceea ce privește întreținerea, este complicat să fie mai simplu de atât. Cabina are suprafețe plate, deci nu este nevoie să te apleci pentru a îi curăța colțurile. Cheia: timpul și energia economisită.

… cu câteva rezerve de care să ții cont

Oricât de atractivă este, cabina de duș necesită rigoare în proiectare și instalare pentru a fi complet funcțională. Ca să te ajutăm în acest proiect, am creat un ghid de la A la Z.

  • Cabina de duș este deschisă prin definiție, așa că nu vei scăpa de stropii de apă. Este un fenomen de care trebuie să ții cont, mai ales dacă baia ta este mică și dacă are o configurație care nu a fost bine gândită. Bunurile tale riscă să fie udate la fiecare duș. Dacă te afli în această situație, situația este simplă: doteaz-o cu un paravan de duș potrivită, care mizează pe transparență, pentru a nu rupe conceptul de cabină de duș: cu balamale, pivotantă sau uși glisante, există o gamă largă de modele.
  • Fii atent, de asemenea, la riscul de scurgere: dacă panta nu este bine delimitată sau dacă debitul de evacuare este insuficient, apa nu curge suficient de repede și baia se poate inunda… „trebuie să faci o cabină de duș în conformitate cu regulile tehnicii, montată de către un instalator competent.
  • Din punct de vedere financiar, evaluează-ți cu atenție bugetul în prealabil. O cabină de duș reprezintă o investiție mai mare decât cea a unui duș standard, deoarece implementarea lui este complexă, iar lucrările la instalațiile sanitare sunt mai costisitoare.

Puncte tehnice de verificat înainte de a instala o cabină de duș

Cabină de duș: aveți grijă de pante și scurgeri  Cabina de duș: ai grijă la pante și scurgeri

Instalarea unei cabine de duș în baie nu este întotdeauna fezabilă.

Este un proiect care necesită posibilitatea de a fi conectat la o scurgere a apei, cu o pantă între sifonul de duș și racordul la scurgere care să permită scurgerea satisfăcătoare a apei și o adâncime suficientă încât să înglobeze cada la același nivel cu podeaua băii.

Pentru a adăposti sifonul și scurgerea, este necesar, în general, un spațiu de 10 cm pentru a îndeplini standardele de scurgere a apei. Totuși, când renovezi o baie, nu este întotdeauna posibil să cobori podeaua pentru a crea acest spațiu.

Din fericire, există receptoare extra-plate, adăpostite la adâncimi mai mici (5 până la 6 cm), care fac posibilă limitarea reculului la câțiva centimetri: puriștii îți vor spune că dușul tău nu mai este italian, dar spiritul este acolo.

Înainte de a lua în considerare instalarea unei cabine de duș, asigură-te că următoarele aspecte sunt posibile:

  • crearea șapei (la aproximativ 10 cm adâncime), pentru a poziționa cădița de duș și sistemul de scurgere;
  • Conectează-te la coloana de scurgere a casei prin încorporarea tuturor instalațiilor sanitare în pământ.

După această întrebare de fezabilitate, iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont atunci când îți instalezi dușul. 

  • Hidroizolația unei cabine de duș nu poate rezista niciunui defect sau vei risca scurgeri și alte daune destul de neplăcute. Panourile hidrofuge sau un covoraș impermeabil sunt soluții potrivite.
  • Atenție și la scurgeri: debitul acestora trebuie să fie suficient de mare pentru a preveni revărsările.
  • Atenție la definirea corectă a pantelor solului și a scurgerii, pentru a permite drenarea optimă a apei. Profesioniștii recomandă, în general, să planifici o pantă de 1% pe sol și de 2 sau 3% pentru evacuare, plus 1 cm de diferență de înălțime la fiecare curbă pe care o face țeava inainte de a ajunge la evacuarea generală.
  • Ultimul punct: pardoseala ta trebuie să respecte standardele de alunecare, pentru un duș sigur, în care nu aluneci.

Puncte tehnice, așadar, care necesită expertiza unui profesionist, capabil să te consilieze și să îți garanteze o instalare cu zero defecte. Pentru a nu fi dezamăgit, bazează-te pe un meșter calificat și asigurat, care îți va oferi un deviz detaliat asociat unui plan și o vedere în secțiune a conductelor.

Instalarea unei cabine de duș: alegerea materialelor

Din punct de vedere estetic, cabina de duș oferă o gamă largă de posibilități. Fie că este vorba despre pardoseală sau pereți: ocolește materialele nepotrivite pentru acest tip de echipamente.

Pentru confortul picioarelor: o serie de materiale adaptate dușului

Indiferent dacă optezi pentru ca placarea unei căzi de duș sau nu, nu vei fi constrâns: gresie cu plăci mici sau mari, mozaic, materiale naturale, ai o mulțime de opțiuni și alegerea promite a fi dificilă!

Gresie, reflexul pentru podeaua cabinei de duș

Gresie, un pariu sigur

Dacă îți imaginezi o cabină de duș, există șanse mari să te gândești la plăci ceramice. Adesea, te gândești la gresie porțelanată sau gresie cu plăci mari, pentru că ambele au un design foarte estetic și sunt ușor de întreținut. Gresia porțelanată este și rezistentă la impact, la pete și la apă. Dacă nu ești convins, mai există alternativa faianței și a pietrei naturale.

Dincolo de stil, amintește-ți: ceea ce este important este siguranța. Alege un material de clasă C (în standardul PEI), cu proprietăți antiderapante.

O cabină de duș tot în mozaic, atât de șic!

Mozaicul: totul este finețe

Iată un material care are toate calitățile!

Mozaicul este, pe bună dreptate, recomandat adesea pentru instalarea unei cabine de duș.

Pe lângă latura decorativă, este sigur (sunt șanse mici de alunecare), mai ușor de întreținut decât pare (deși este necesar să ai grijă regulată de numeroasele rosturi pentru a evita mucegaiul) și nu atât de complicat de montat (mai ales dacă este lipit de plasa de bază).

Poate fi așezat chiar și pe un perete rotunjit. Gresie, sticlă, piatră: vei avea o mul’ime de opțiuni.

O pardoseală de cabină de duș din beton cerat pentru o notă industrială

Betonul și aspectul său brut

Betonul cerat este un finisaj foarte modern, popular pentru aspectul său brut.

Hidrofug (cu condiția să aplici un material de umplere a porilor și protecție a suprafeței), acest mortar decorativ poate fi folosit atât pentru podele, cât și pe pereții cabinei tale de duș.

Toate culorile sunt posibile.

Înainte de a pune dușul în funcțiune, asigură-te că meșterul tău va aplica un produs anti-alunecare.

Dușul italian din tadelakt, original și plin de stil

Tadelakt, atingerea mediteraneeană

Tencuiala de var tipic hammam-urilor și băilor din riadele marocane, tadelakt-ul este complet impermeabil și poate fi folosit pentru instalarea unei cabine de duș.

Foarte cald, este și ușor de întreținut (folosești un amestec de apă și săpun negru și iată dușul tău foarte curat).

Bonus: este ecologic.

Un duș de marmură... atât de italian!

Piatra naturală, de-a dreptul chic!

Piatră albastră, granit, marmură, fiecare variantă impresionează prin eleganță și este din ce în ce mai solicitată pentru amenajarea băilor. Atenție, totuși: este un material greu. Dacă baia ta este la etaj, va trebui să te asiguri că podeaua poate suporta greutatea pietrei (dacă o pui pe pereți, pereții vor trebui să fie întăriți).

Notă: chiar dacă acest material pare robust, este adesea fragil și necesită întreținere specială cu produse fără detergent. Alege o piatră care nu este alunecoasă și asigură caneluri în podea sau tratament anti-alunecare. O posibilă alternativă din aceeași familie este terrazzo, un finisaj compus din fragmente de marmură și pietre naturale, asamblate cu o bază de ciment.

Ce finisaj să alegi pentru pereții unei cabine de duș?

De cele mai multe ori, materialele folosite pentru podeaua dușului pot fi folosite și pentru pereți. Betonul, piatra sau gresia vor permite chiar, dacă dorești, să aduci unitate între pardoseală și pereți. Vrei să te joci cu contrastele? Iată câteva opțiuni.

Cabina de dus cu faianta, rege al imitatiei!

Plăcile ceramice: varietate în creștere

Am vorbit puțin mai devreme despre gresie, mai ales despre gresie porțelanată. Diverse dimensiuni de gresie, culori, decoruri și aspect: există o mulțime de variante.

Dacă alegi ceramica pentru pereții tăi, vei vedea că ai și mai multe posibilități.

Nu este nevoie să te mai limitezi la plăci antiderapante.

Trebuie doar să te asiguri că plăcile tale sunt rezistente la umiditate… și la produsele de uz casnic.

Cabină de duș: când faianta rimează cu strălucire

Faianță, pentru un pic de distracție!

Nerecomandată pe pardoseală deoarece este prea fragilă, faianța este atemporală și își îndeplinește perfect funcțiile estetice și practice pe pereți.

La nivel decorativ, este de multe ori emailată, ceea ce îi aduce dușului tău un strop de strălucire și un pic de spirit vintage plăcut!

Panouri de perete, ideale pentru a îmbrăca o cabină de duș

Panouri de perete

Și-au făcut apariția în urmă cu câțiva ani. Panourile de perete sunt disponibile în diferite materiale (sticlă, beton, rășină, laminat de înaltă presiune, regele imitației…). Sunt ușor de instalat, sunt impermeabile și nu necesită garnituri. Din punct de vedere vizual, sunt elegante și contemporane. Este ideal pentru instalarea unei cabine de duș! Două lucruri de reținut dacă vrei să-ți faci viața mai ușoară: aplică pe panourile tale un tratament anticalcar pentru a evita urmele albe și texturile puternice, care sunt foarte frumoase, dar foarte complicat de curățat. Aceste panouri sunt folosite în principal în lucrări de renovare, dar nimic nu împiedică instalarea lor ca prim pas.

Dincolo de alegerea materialelor, personalizarea unei cabine de duș merge până la gurile de scurgere: cu grilă pătrată sau rotundă, tip clasic sau „canal pentru un plus de design”, ai o mulțime de alegeri.

Acoperire de perete Wedi Top

Cadă de duș Smart Quiz

Panou textura beton

A picture containing diagram Description automatically generated

SANIFLOOR + 3 pompe de ridicare

Acoperire de perete Wedi Top

Prețul cabinei de duș: la ce buget ar trebui să te aștepți?

Nu vom evita adevărul, trebuie să știi că o cabină de duș costă mai mult decât un duș convențional. Într-adevăr, spre deosebire de dușul „tradițional” care poate fi instalat cu ușurință, cabina de duș necesită, după cum am văzut mai sus, efectuarea unor lucrări specifice, uneori destul de substanțiale, în ceea ce privește instalațiile sanitare și finisajele, lucrări care necesită intervenția unor profesioniști calificați pentru a obține un rezultat de calitate (înclinarea optimă a căzii de duș, hidroizolație, finisaj…). Această manopera are un cost, care trebuie luat în calcul.

Un buget variabil, în funcție de tipul de cabină de duș

Primul element care va determina bugetul este tipul de instalație aleasă. Îți stau la dispoziție două soluții, care depind și de configurația băii tale (și mai ales de spațiul disponibil pentru a găzdui scurgerile de la podea).

Cădița de duș extraplată pentru un duș aproape italian

Poziția scurgerii

Principalul avantaj? Acest echipament este gata de instalat: deci nu trebuie să creezi o pantă pentru scurgerea apei, deoarece este deja planificată.

Prin urmare, este cea mai ieftină soluție. Poti opta ca o cadă de duș să fie placată sau nu. Asigură-te că sunt furnizate și picioarele, precum și scurgerea; altfel va trebui să le adaugi la buget: nu te zgârci la calitate pentru că, odată instalate, trebuie să spargi totul ca să obții acces la aceste elemente.

Șapa hidrofugă pentru un duș italian personalizat

Crearea unei șape hidrofuge

Acest lucru va fi esențial în unele cazuri, dacă dorești, de exemplu, să creezi un duș cu dimensiuni specifice (pe comandă) sau o formă anume (cabină de colț, duș circular etc.).

În acest caz, lucrul este mai important este instalarea unei pante de 2 cm de înclinare esențială pentru a evita trecerea peste limite.

Un alt punct de decizie: sistemul de evacuare. Din nou, sunt disponibile două opțiuni.

  • Un sifon clasic: cea mai ieftină soluție
  • Un canal sau jgheab: mai estetic și mai eficient pentru evacuarea apei, dar și mai scump

În cazul unei schimbări a sistemului de evacuare va fi, desigur necesară, adăugarea prețului manoperei, care include demontarea și montarea piesei noi.

Oricare ar fi soluția aleasă, să știi că montarea unei cabine de duș într-o construcție nouă este adesea mai puțin costisitoare decât în ​​contextul unei renovări de baie pentru că integrarea în pardoseală este deja planificată.

După cum ai văzut mai sus, poate fi necesar să ridici podeaua băii sau dimpotrivă să o cobori, astfel încât dușul să se afle la același nivel. Dacă evacuarile și branșamentele pe colector au fost încastrate pentru un rezervor deasupra solului, va fi necesar să asiguri prelevarea tuturor acestor conducte de la colector, pentru a respecta pantele minime de debit.

Fiecare configurație este diferită, așadar cel mai înțelept este să ceri o ofertă!

 

Costul echipamentului suplimentar

Perete de sticlă, coloană de duș, fără a uita de finisajul peretelui… nu ține cont doar de costul instalației, ci și de cel al materialelor suplimentare.

Material suplimentar: peretele de sticlă

Peretele de sticlă

Bugetul este variabil. Depinde de materialul ales (calitatea sticlei, acoperirea anticalcar etc.), dimensiunile peretelui, eventualele variante (serigrafie, LED, sticlă fixă sau pivotantă etc.).

Notă: în funcție de configurația băii tale, este posibil să nu ai nevoie de un paravan de duș.

Învelișul de perete al cabinei de duș

Finisajul peretelui

Gresie, mozaicuri, ceramică, beton, pietricele, PVC, piatră naturală, finisaj mineral, panouri de sticlă… orice este posibil!

Bugetul va depinde de tipul de material ales (și bineînțeles de suprafața de acoperit), la care va trebui să adaugi și costul instalației.

Material suplimentar: coloana de dus

Coloana de duș

Din nou, gama de prețuri este foarte largă: de la o coloană simplă încastrată – până la un kit cu toate opțiunile posibile (buton multi-jet, mixer termostatic, funcție anticalcar etc.).

Nu uita de costul forței de muncă

Șapă, instalații sanitare, faianță, echipamente… Instalarea unei cabine de duș necesită expertiza unui profesionist. Pe lângă diferitele componente ale dușului, trebuie să planifii costurile asociate cu intervenția unui profesionist. Desigur, este dificil să dai un buget exact. Acest lucru va depinde de opțiunile pe care le-ai ales (suprafață, material etc.), de complexitatea proiectului și deci de amploarea lucrării, dar și de costul forței de muncă din regiunea ta.

 

Caută