Întrebări pe care să ți le pui înainte de a-ți renova bucătăria
Bucătăria ta începe să îmbătrânească? Vrei să o modernizezi printr-o renovare? Dacă bucătăria ideală a prins deja formă în mintea ta, trebuie să știi că realitatea este adesea mai complexă. Înainte de a începe să proiectul de renovare, este necesar să îți pui întrebările potrivite. De fapt, luând de la început deciziile corecte, vei evita cheltuielile inutile și timpul pierdut.
Care sunt elementele de care să ții cont înainte de renovarea bucătăriei? Ce să alegi între o renovare totală sau o simplă schimbare de look? Care sunt constrângerile de luat în considerare pentru a lucra fără probleme? Îți dăm toate răspunsurile în articol.
Care sunt elementele de care trebuie să ții cont înainte de a-ți renova bucătăria?
Ca să eviți regretele după terminarea lucrării, renovarea bucătăriei tale trebuie făcută chibzuit: trebuie să îmbine funcționalitatea, estetica și ușurința întreținerii. Pentru a te ajuta să îți compui foaia de parcurs, iată primele cinci întrebări pe care să ți le pui.
Cum îți folosești bucătăria?
Poate părea o întrebare evidentă, totuși nu toți ne folosim bucătăria în același mod. În funcție de activitățile noastre, de gusturi și de numărul de persoane care locuiesc în casă, bucătăria poate avea diferite scopuri, iar renovarea depinde de toate acestea. Astfel, pentru o gospodărie formată dintr-o singură persoană, alegerea electrocasnicelor din bucătărie este evidentă: un frigider mic, mașină de spălat vase opțională sau chiar mai puțin spațiu de depozitare.
În același timp, o familie numeroasă nu va avea altă opțiune decât să opteze pentru electrocasnice mult mai mari și mai mult mobilier cu spații de depozitare extinse.
Totuși, dacă nu ești pasionat de preparatele la cuptor, nu este nevoie să îți aglomerezi bucătăria cu multiple echipamente de ultimă generație. Optează în schimb pentru extinderea blatului de lucru.
În orice caz, reține că amenajarea trebuie să se bazeze pe 3 piloni care corespund celor 3 activități cheie dintr-o bucătărie: gătitul (plitele), spălatul (chiuveta) și depozitarea (frigiderul). Acesta se numește triunghiul activităților.
De asemenea, trebuie să fii realist: dacă ai copii mici, barul nu este spațiul ideal unde ei să ia prânzul. Dacă ai o bucătărie foarte mică, nici insula centrală nu este recomandată.
Fierbător, aparat de cafea: imaginează-ți în prealabil aranjarea diverselor tale aparate electrocasnice. Este un pas care îți permite să poziționezi prizele electrice în locul potrivit și în proporție suficientă.
Cât spațiu ai la dispoziție?
În funcție de dimensiunea camerei, va trebui să te adaptezi. Pentru o zonă mică de bucătărie sau pentru anumite amenajări punctuale, cum ar fi bucătăria-culoar, alungită, este înțelept să pariezi pe mobilier și electrocasnice care economisesc spațiu.
Nu ezita să creezi un plan detaliat al proiectului ca să obții o viziune globală și concretă asupra diferitelor posibilități disponibile. Dacă dorești să profiți de această renovare pentru a îți extinde bucătăria dărâmând, de exemplu, un perete despărțitor, apelează la un profesionist pentru a te asigura că lucrarea este fezabilă.
Un profesionist îți poate oferi informații despre prețurile pentru renovarea bucătăriei ta. El va stabili o cotație articol cu articol pentru a te ajuta să faci o alegere corectă.
Uneori, este nevoie doar de câteva modificări pentru a renova o bucătărie și a o face să arate mai bine. Îți poți stabili nevoile cu ajutorul unui designer de interior. El va fi interesat de toate elementele diferite care fac din bucătăria ta o cameră frumoasă și funcțională.
Gândește-te la depozitare! Oale, tigăi, vesel: bucătăria este plină de ustensile și accesorii. Cheia fericirii tale? Spațiile de depozitare, în număr suficient.
Dacă ai o bucătărie mică – închisă sau îngustă, folosirea întregii înălțimi a tavanului bucătăriei îți va permite, de exemplu, să nu îți îngrămădești toate oalele și tigăile în același loc.
Ce sistem de ventilație să alegi?
Mirosuri, reziduuri de grăsime, bacterii… Atunci când renovezi o bucătărie, designul sistemului de ventilație este un punct esențial. Scopul? Garantează reînnoirea optimă a aerului:
- Instalarea unui CMV (ventilație mecanică controlată) cu un singur sau dublu flux este recomandată cu tăriepentru a asigura reînnoirea aerului, pe lângă ventilația naturală. Totuși, instalarea unui astfel de sistem nu este întotdeauna posibil: necesită lucrări semnificative de creare a unui tavan fals și camuflare a conductelor. În acest caz, poți opta pentru un extractor de aer amplasat sus, în bucătărie, pentru a extrage aerul viciat.
- Cine vorbește despre gătit, trebuie să ia în calcul toate detaliile care vin la pachet: uleiuri, vapori de gătit, grăsimi. Aici intră în scenă hota: fie că este un model pentru extracție sau pentru reciclare, este important să obții recomandări de hote care se vor potrivi bucătăriei tale.
- Respectă normele legale.
De exemplu, conviețuirea unei centrale termice pe gaz și a unei hote extractoare (cu extracție motorizată) pe aceeași conductă de evacuare nu este conform regulilor, din cauza riscurilor de acumulare a monoxidului de carbon.
Cere sfatul unui profesionistși, dacă este necesar, nu ezita să efectuezi o evaluare completă a evacuării vaporilor și fumului.
Ce materiale și ce stil să alegi pentru o renovare a bucătăriei?
Reține, nu este nevoie să schimbi totul. Într-adevăr, poți decide să păstrezi o parte din echipamentele și mobilierul tău, atâta timp cât se potrivesc bine în noul spațiu. De exemplu, păstrează corpurile de bucătărie și schimbă doar partea vizibilă a mobilierului, adică fronturile.
Atunci cand alegi diferitele materiale pentru bucătăria ta si finisajele pe care vrei să le adaugi, trebuie să te gândești la estetică, dar și la caracterul practic.
Într-adevar, un material estetic, dar foarte greu de întreținut se poate dovedi a fi o alegere proastă dacă gătești zilnic și ai copii mici. Reține, de exemplu, că amprentele vor rămâne mai ușor pe un finisaj lăcuit decât pe un finisaj mat. Anumite culori, negru sau alb în special, vor ierta și murdăria mai bine decât un front în nuanțe de lemn.
Pentru planul de lucru, iată câteva elemente după care să te ghidezi:
- Dacă optezi pentru materiale pe bază de panouri din lemn(melaminat, laminat), nu vei avea nicio dificultate de curățare. Dezavantaj: au mai puțină rezistență la căldură, zgârieturi și umiditate.
- Masiv, furniruit sau placaj,lemnul este un pariu sigur, atâta timp cât este bine protejat cu un lac. Defectul său: se poate crăpa în caz de umiditate ridicată.
- Un alt material interesant: Este foarte solid, igienic și ușor de întreținut. Atenție la zgârieturi și la prețul său ridicat.
- Ceramica este, alături de cuarț, unul dintre cele mai rezistente materiale pentru blaturile de bucătărie. Cu toate acestea, reține că aceste suprafețe nu sunt ușor de reparat atunci când se deteriorează.
Renovarea bucătăriei: trebuie schimbată pardoseala?
Sigur că poți investi în cele mai moderne decorațiuni. Totuși, dacă podeaua ta nu arată bine, va trăda fără îndoială vechimea bucătăriei tale.
Așa că gândește-te să optezi pentru un finisaj care este în același timp estetic, rezistent și ușor de întreținut .
În timp ce gresia este opțiunea principală când vine vorba de podeaua bucătăriei, există și alte opțiuni din ce în ce mai râvnite în această cameră. De exemplu, linoleum și parchet.
Ce să alegi între o renovare totală a bucătăriei sau o renovare punctuală?
Poți decide să schimbi totul în bucătăria ta sau pur și simplu să sa dai o a două viață mobilierului și electrocasnicelor existente.
Cum te decizi? Iată câteva idei:
- În funcție de bugetul tău:după cum îți poți imagina, o renovare totală a bucătăriei tale nu are același impact financiar ca o simplă schimbare de look. Așadar, dacă ai un buget mai restrâns, este mai bine să recurgi la o schimbare a bucătăriei actuale (vopsirea elementelor existente, înlocuirea blatului etc.).
- În funcție de starea bucătăriei tale:o bucătărie de modă veche sau îmbătrânită nu înseamnă neapărat o bucătărie în stare proastă. De asemenea, se poate preta perfect unui joc de makeover pentru un rezultat foarte satisfăcător. Cu toate acestea, dacă este deteriorat și nu foarte funcțional, ar trebui luată în considerare renovarea totală.
- În funcție de natura lucrării:atunci când alegi între o renovare totală una punctuală, ar trebui să ții cont și de faptul că amploarea lucrării diferă. Lucrările de renovare pot fi, într-adevăr, destul de grele și pot dura.
Renovarea bucătăriei: constrângerile de luat în considerare
Te gândești deja la bucătăria ta frumoasă, complet renovată? Înainte de a trece de la vis la realitate, există constrângeri de luat în considerare:
Constrângerile bugetare sunt, de obicei, primul obstacol la care ne gândim. Cu toate acestea, în funcție de profesioniști și regiuni, aceste prețuri pot varia. Nu ezita să ceri mai multe oferte pentru a compara și a obține cel mai bun raport calitate/preț.
Trebuie analizate și constrângerile de spațiu și configurație ale încăperii: în afară de dimensiunile bucătăriei, trebuie să ții cont și de amplasarea ferestrelor, ușilor sau chiar a grilajelor de aerisire.
În fine, chiar dacă este uneori greu de estimat, durata lucrării rămâne un element important de luat în calcul. Pentru un makeover, pune la socoteală câteva zile întregi, în funcție de modificări. O renovare completă va necesita mai mult timp: planifică minimum două săptămâni de lucru, în funcție de forța de muncă disponibilă și de tipul de lucrări.
Ai întrebări? Ai nevoie de mai multe informații?
Nu ezita să contactezi un profesionist!