Îți extinzi locuința sau te muți?

Extensie
Renovare casa

Când casa ta devine îngustă, întrebarea din titlu devine inevitabilă. Extindere sau mutare: aceasta este dilema. Există multe argumente care pot transforma această întrebare într-una spinoasă, mai ales pentru că vorbim despre o alegere imobiliară dificilă. Să transformi spațiul existent pentru a-l face locuibil? Să adaugi un etaj casei? Sau să alegi să te muți? Care sunt posibilitățile disponibile în funcție de constrângerile și de dorințele tale? Cât de profitabilă este o extindere?

Iată mai jos care sunt cele mai bune opțiuni.

Extindeți-vă casa sau mutați-vă

Dacă alegi să pui la punct un proiect de extensie a locuinței tale până la urmă, e necesar să iei în considerare o serie de reglementări, prețuri și nivelul de fezabilitate a lucrărilor. Nu îți face griji! Informează-te în amănunt ca alegerea perfectă de extindere sau relocare să devină mai clară. Acest mic arbore al deciziilor este aici să te ajute:

Diagram Description automatically generated with medium confidence

Ești gata de lucru?

Te simți puțin înghesuit acasă? Înainte de orice, asigură-te că apetitul tău pentru munca la scară mare există.

 

A> Nu ești deloc tentat să începi munca

  • Vrei o schimbare de peisaj?În acest caz, răspunsul este evident: să ne apucăm de lucru!
  • Ești atașat de casa ta și intenționezi să stai acolo?Amenajările inteligente îți pot economisi metri pătrați prețioși: mobilier la comandă, pat cu etaj, platformă care încorporează și zone de depozitare, folosirea arhitecturii casei tale în avantajul vieții de zi cu zi. Dacă ai un garaj nefolosit, transformă-l într-un nou spațiu de locuit: cu siguranță, va fi nevoie de niște lucrări suplimentare ca să-l faci locuibil, dar asta nu ar trebui să afecteze prea mult viața din interiorul casei.

 

B> Munca nu te sperie

  • Te simți pregătit să începi să lucrezi pentru a-ți extinde casa și ai la dispoziție un teren suficient de mare? În acest caz, construirea unei extensii pe lateralul casei pare opțiunea perfectă ca să creezi un spațiu de locuit suplimentar. În funcție de încăperea (încăperile) pe care dorești să le obții în plus, de nevoia ta de lumină naturală, de stilul de design pe care vrei să i-l dai extensiei – un volum separat sau un proiect în continuarea casei – poți opta pentru o extensie tradițională, pentru una vitrată sau pentru o verandă. Ca să verifici dacă terenul tău este construibil, consultă Planul Local de Urbanism al localității tale, mai precis Coeficientul de ocupare a terenului tău: vei afla cu exactitate amprenta la sol și deci suprafața suplimentară pe care poți construi.
  • Nu ai suficient teren pentru construcții suplimentare și nu vrei să-ți sacrifici grădina?Poate ai, totuși, un spațiu pe care nu îl folosești și al cărui potențial nu l-ai observat încă: de exemplu, o mansardă neterminată va fi relativ ușor de transformat în încăperi suplimentare. În cazul mansardelor neconvertibile, poți lua în considerare extinderea pe verticală, printr-o elevație a casei: și aici, PLU-ul îți va oferi informații despre înălțimea maximă de construcție autorizată pe terenul tău. O pivniță sau un garaj nefolosit reprezintă, de asemenea, oportunități de extensie a casei, cu proceduri mult mai simple decât cele necesare pentru construirea unei prelungiri sau a unei elevații.
  • Dacă niciuna dintre aceste soluții nu pare a fi cea potrivită pentru tine, există întotdeauna o alternativă: extensia interioară. Poate că una dintre camerele tale are o înălțime mare a tavanului, așa că poți redispune spațiul existent ca să economisești mulți m2! Dacă ai o înălțime a tavanului de aproximativ 4 metri, poți crea un mezanin dur. Iar dacă încăperea ta este mai joasă, o supraînălțare este o soluție inteligentă ca să economisești spațiu jucându-te cu volumele.

Iar dacă nu ai suficientă energie să te implici în aceste lucrări mici sau mari, rămâne opțiunea de a te muta!

Care este prețul? Care este profitabilitatea?

Extinderea casei tale este ocazia perfectă ca să stabilești valoarea actuală a casei tale. În unele orașe, prețul imobilului pe metru pătrat este un adevărat factor de descurajare, așa că să te muți în spații mai mari nu este cea mai profitabilă variantă. Ia, deci în considerare alternativa extinderii casei.

Nu toată munca generează neapărat valoare adăugată. Este bine să-ți extinzi locuința, dar trebuie să o faci ținând cont de rentabilitatea investiției tale imobiliare! Așa că asigură-te că faci alegerile corecte!

Astfel, o verandă sau o pivniță nu pot fi luate în calcul ca parte din casa ta decât dacă sunt perfect izolate, beneficiază de o temperatură constantă în toate anotimpurile și au o sursă suficientă de lumină naturală.

Indiferent de lucrarea de extindere pe care o planifici, asigură-te că iti-extinzi-locuinta-sau-te-muti/ (declarația prealabilă sau autorizația de construire, după caz) și declari spațiul de locuit suplimentar la autoritățile fiscale, În caz contrar, va fi foarte greu să incluzi aceste spații în oferta de revânzare.

De asemenea, trebuie să știi că sprijinul unui arhitect este obligatoriu de îndată ce proiectul tău de extensie crește suprafața de locuit a casei la mai mult de 150 m².

Ia în considerare, de asemenea, cerințele de mediu! Contribuie nu doar la bunăstarea ta și a mediului înconjurător, dar unele lucrări de eficiență energetică ar putea crește semnificativ valoarea proprietății tale: casele cu DPE clasificate A, B sau C se vând cu prețuri mult mai mari.

Extensia casei este o ocazie bună să regândești amenajarea camerelor tale și să pui la punct un proiect de renovare: încăperile fără deschidere spre exterior și cele cu o suprafață mai mică de 7 m2 sunt adeseori un dezavantaj dacă te pregătești să vinzi sau să închiriezi. Creează-le deschideri ca să poți profita din plin de spațiul lor.

Tot ce trebuie să faci este să găsești specialistul potrivit pentru a îți duce la bun sfârșit proiectul, iar aici poți conta pe noi!

 

Caută