Măsuri pentru siguranța bucătăriei

Amenajări interioare
Bucătărie

Cât de lung este drumul de la bucătărie, spațiul prietenos și plăcut în care ne face plăcere să ne adunăm familia și prietenii, până la posibilele pericole și accidente casnice care se ascund în spatele acestei încăperi? Răspunsul depinde numai de măsurile de precauție pe care suntem gata să le luăm. Mai jos, îți povestim despre ele și despre tot ce trebuie să faci ca să ai o bucătărie pe deplin sigură.

Siguranța bucătăriei și pericolul de incendiu

Ce măsuri de siguranță trebuie să iei în calcul?

Primele detalii la care te gândești când îți proiectezi noua bucătărie? Cel mai probabil, aspectele practice, funcționale și estetice. Primele detalii la care ar trebui să te gândești? Fără îndoială, regulile de siguranță pe care le trecem cu vederea adeseori. Iată câteva reguli de știut pentru a face această cameră plăcută și sigură:

Triunghiul activităților în bucătărie

Un concept neclar pentru unii, triunghiul activităților rămâne una dintre recomandările constante ale designerilor de interior.

Definiția lui este simplă: triunghiul determină spațiul de circulație optim între cei mai importanți trei poli ai bucătăriei – spațiul de depozitare, blatul de lucru sau gătit și chiuveta.

Beneficiul principal al respectării triunghiului activităților în spațiul bucătăriei: îți reduci mișcările considerabil și eviți posibilele obstacole pe care le-ai putea întâmpina.

Triunghiul activității

Triunghiul activităților îți permite să păstrezi totul la îndemână și să economisești timp, minimizând riscurile, în același timp.

Bine de știut: configurația triunghiului depinde mai ales de forma bucătăriei tale. Pentru o bucătărie în formă de I, de exemplu, triunghiul se va „aplatiza”.

Distanțe de respectat

Pentru siguranța ta, dar și pentru ergonomia și fluiditatea circulației în bucătărie, este esențial să păstrezi un spațiu de cel puțin 80 de centimetri între masă și restul mobilierului sau perete. În cazul în care este vorba despre o bucătărie adaptată persoanelor cu mobilitate redusă, trebuie să crești acest spațiu de trecere cu încă 10 centimetri.

În același timp, chiuveta trebuie să se afle la cel puțin 30 de centimetri distanță de orice punct de electricitate. De asemenea, reține că hota trebuie montată la o înălțime aflată între 60 și 65 de centimetri deasupra plitei electrice și între 65 și 70 de centimetri deasupra plitei pe gaz. Nu în ultimul rând, ca să îți asiguri confortul, selectează blaturi a căror înălțime să fie echivalentă cu centrul tău de greutate.

Care sunt regulile de bază?

Pe lângă amenajarea potrivită ca să reduci riscurile, există o serie de obiceiuri pe care le poți adopta ca să crești siguranța în bucătărie.

Iată câteva exemple concrete:

  • Asigură-te că nu lași la îndemână obiecte și substanțe chimice periculoase: instrumentele ascuțite și detergenții chimici trebuie plasați la înălțime sau într-un dulap închis, în afara accesului copiilor;
  • Mânerele oalelor trebuie să fie îndreptate spre perete și nu spre exterior: ca să nu constituie un obstacol sau să fie la îndemâna copiilor;

 

  • Alege încălțămintea potrivită când gătești: nu pregăti niciodată masa purtând pantofi cu toc sau încălțăminte cu tălpi care alunecă ușor;
  • Optează pentru o pardoseală antiderapantă și evită, pe cât posibil, covoarele care pot aluneca;
  • Atenție la „punctele fierbinți” din bucătărie: arsurile sunt principalul accident casnic într-o bucătărie. Ca să le eviți, apelează la diferite sisteme precum grilele de protecție pentru cuptor sau plite. Ba mai mult, optează pentru un cuptor cu flacără rece.

 

Pentru a maximiza siguranța în bucătăria ta și pentru a o amenaja optim, nu ezita să apelezi la un designer de interior! 

 

Caută