Plăci ceramice pentru baie: modele și montaj

Baie
Decor

Rezistente, ușor de întreținut și estetice, plăcile ceramice sunt finisajul esențial pentru o cameră umedă. Considerate „pielea” băii, ele vin într-o gamă largă de formate, materiale, culori și texturi și pot fi adaptate cu ușurință tuturor stilurilor și dorințelor. Pentru a găsi finisajul ideal și a amenaja o baie unică, urmează ghidul de mai jos.

Alegerea corectă a plăcilor pentru baie

Un finisaj disponibil pentru toate gusturile

La capitolul plăci ceramice, oferta este destul de largă, fie că vorbim despre formate, forme, texturi sau modele.Astfel, anumite plăci reproduc perfect betonul, piatra naturală sau lemnul. Sunt disponibile într-o paletă frumoasă de culori, de la alb la negru, trecând prin toate nuanțele luminoase și pastelate cu un finisaj lucios sau mat.

În afară de faianță, special concepută pentru montaj pe perete, pereții unei băi pot primi gresie porțelanată, gresie de ciment, mozaic sau piatră naturală.

Ca urmare, cum alegi finisajul potrivit pentru baie?

Totul va depinde de localizarea lui: pe podea sau pe perete, în toată camera sau doar pe o secțiune. Varietatea plăcilor ceramice este foarte mare , așa cum am văzut, deci poți alege orice tip și culoare pentru a crea o cameră în orice punct unic. Alegerea ta se va baza, de asemenea, pe stilul amenajării tale interioare.

Pentru o baie mică, de exemplu, evită gresia neagră sau închisă, optează pentru alb, care extinde vizual spațiul. Pe piață sunt multe produse și vei găsi ușor plăci ceramice în tonuri deschise, moderne și originale. De asemenea, va trebui să folosești un strat de bază subțire, pentru a nu sacrifica mult din spațiul camerei. O altă posibilitate: montează plăcile doar pe unul sau doi pereți din baie, la nivelul dușului, de exemplu.

Pentru un efect decorativ garantat, ia în considerare potrivirea plăcilor de faianță pentru baie cu cea a robinetelor tale. Te-ai îndrăgostit de un stil anume de design? Atunci alege un strat lucios, cu un finisaj lăcuit, care să se asorteze cu robinetele tale. În schimb, pentru o baie cu aspect country, trebuie să favorizezi o placare mai naturală pe pardoseală, iar pe perete, finisajul va fi mat sau satinat.

Înainte de a continua în miezul problemei și de a trece în revistă materialele, efectele și modelele, iată câteva exemple de băi cu placaje ceramice, Folosește-le ca surse de inspirație.

Baie cu faianta in relief

Baie cu faianta florala

Gresie de ciment baie

Baie din marmură

Baie realizata de Cosmin R., agreata EGB in Gagny.

Baie hexagonală

Baie din gresie portelanata

Baie cu mozaic

Baie din caramida

Baie din beton negru

Baie din lemn

Baie cu gresie de granit

Baie cu gresie albastra

Materiale unice pentru amenajarea ta

Beton, lemn, piatră naturală, gresie, ciment… Multitudinea de finisaje îți vor permite să creezi un univers unic în baia ta.

Gresie pentru baie: o gamă largă de posibilități

Texturi, efecte, culori: placarea se reinventează constant.

Alegerea plăcilor potrivite necesită contactul direct: să le vezi și să le atingi este esențial pentru a realiza cum arată într-o amenajare interioară și cum pot fi combinate. De aici apare și importanța magazinelor în care îți poți alege direct modelul preferat!

Pentru preselecție și familiarizarea cu variantele pe care urmează să le explorezi, iată turul posibilităților care îți stau la dispoziție în materie de gresie pentru baie.

Gresie baie: faianta 

Faianța

Plăcile de faianță sunt rezervate montajului pe perete, iar oferta, atât din punct de vedere al culorilor, cât și al modelelor, este vastă. Pentru a maximiza luminozitatea camerei, ideal este sa optezi pentru un model deschis la culoare, cu finisaj lucios. Deși este obișnuit să vezi plăci de faianță de format mic, formatele mari, inspirate de gresie, sunt din ce în ce mai populare deoarece permit mărirea vizuală a încăperii.

Gresie baie: gresie portelanata 

Gresia porțelanată

Dotată cu o mare rezistență, gresia porțelanată imită perfect toate materialele naturale: lemn, piatră, marmură, beton, etc. Pe scurt, este unul dintre cele mai ofertante tipuri de materiale ceramice. Deși inițial a fost concepută pentru a fi montată pe podea, este din ce în ce mai des folosită pentru a acoperi pereții.

Gresie baie: faianta de ciment 

Plăcile de ciment

Sunt vedetele stilului retro. Disponibile în dimensiunile originale, de la 10 x 10 cm la 40 x 40 cm, și într-o multitudine de modele și culori, pe care le poți combina la nesfârșit pentru a obține un patchwork original și a personaliza amenajarea băii.

Atenție, însă, plăcile de ciment, poroase, necesită aplicarea unui tratament hidrofug pentru a putea rezista la apă. În rest, poți opta pentru plăci imitație de ciment sau gresie porțelanată, care nu necesită niciun tratament și al căror randament este identic.

Gresie baie: piatra naturala

Piatra naturală

Marmură, cuarț, travertin… Piatra naturală conferă un farmec incontestabil și insuflă o atmosferă senină și organică în baia ta, datorită efectelor sale texturale și a variațiilor de culoare. Material nobil prin excelență, are o durată de viață incomparabilă. Condiția: să fie întreținut corespunzător și pentru utilizare în baie, să fie impermeabilizat printr-un tratament specific.

Gresie baie: mozaic

Mozaicul

Fie că este din pastă de sticlă, piatră naturală sau gresie, mozaicul este, probabil, cel mai bun material dacă îți dorești să dai stil băii tale și să-l personalizezi în detaliu. Vine în tot felul de dimensiuni, forme și culori, iar unele modele sunt create dintr-o combinație de materiale diferite, mai ales dacă sunt folosite pe splashback.

Atenție, totuși, într-o baie, este mai bine să-l montezi pe secțiuni restrânse: pe pereții dușului, deasupra chiuvetei, într-o bandă verticală de perete. Este posibil să îl utilizezi și pentru a crea o friză decorativă care va îmbogăți camera. Calculează între 10 € și 50 € pentru o fâșie de 30 x 30 cm.

Gândește-te și la finisajele colțurilor. Sunt realizate cu tije pentru unghiuri, spre exterior sau spre interior. Sunt disponibile într-o gamă largă de culori, astfel încât să poată fi coordonate perfect cu gresia.

Joacă-te cu materialele pentru amestecuri uimitoare

De-a lungul anilor, și baia a intrat în categoria camerelor pe care ne place să le amenajăm oricum ne imaginăm.

Când vine vorba de gresie, orice este posibil, mai ales într-o baie. Poți chiar să combini materiale, culori și modele, atâta timp cât asiguri armonia întregului. Ferește-te de modelele foarte pronunțate, care te-ar putea obosi mai repede decât crezi…

Într-o baie, combinarea plăcilor de diverse formate si/sau materiale diferite (faianță și plăci de ciment, mozaic și piatră naturală etc.) ajută la spargerea uniformității și dă caracter încăperii. Poți, de exemplu, să punctezi faianța cu ajutorul pastei de sticlă mozaic transparentă: această compoziție va oferi profunzime întregului placaj.

Gresie pentru baie: efecte materiale uimitoare

Lemn? Marmură? Nu, gresie!

Pentru acest tip de asociere, layout-ul este un pas care nu trebuie neglijat deoarece va servi, în special, la eliminarea oricăror greșeli înainte de începerea amenajării. Și reține că va trebui să alegi un material dominant pentru ca ansamblul să aibă succes.

Pentru un plus estetic, placarea peretelui poate fi însoțită de ceea ce se numește „listel”, o mică ornamentație așezată între două rânduri de faianță, pentru a însufleți un perete uniform sau a crea o tranziție între două modele de faianță. Listelul este disponibil în diferite materiale și diverse finisaje cromatice pentru asocieri foarte rafinate.

Reține că este, de asemenea, posibil să îți creezi propriile listellos folosind plăci de mozaic sau plăci de altă culoare sau altă gamă, dar din același material.

Culoare, ca să înfrumusețezi camera

Dacă îți dorești o baie cu o atmosferă caldă sau mai degrabă orientată spre Zen, alegerea culorilor are o mare importanță!

Știi că nuanțele deschise vor mări în mod semnificativ camera și o vor lumina. Culorile mai închise vor aduce personalitate și vor da perspectivă tuturor suprafețelor băii.

Gresie baie: culorile

Nuanțele de albastru aduc o latură revigorantă băii.

Odată ce materialul a fost ales, gândește-te la rosturi. Aici, din nou, totul este despre stil. Deși rosturile gri sunt o alegere tipică pentru podea (sunt mai puțin dezordonate decât rosturile albe), se poate opta și pentru un rost colorat, coordonat cu nuanța plăcilor. Sigiliile colorate, disponibile într-un număr infinit de culori și nuanțe, sunt tot mai populare. Fiind micul detaliu pentru un finisaj perfect.

Gresia cu efect de parchet este în trend

În apartamentele cu suprafețe mici, este indicat să unifici pardoseala pentru a da o impresie de spațiu ceva mai generos, iar asta explică parțial motivele acestei pasiuni pentru gresia cu efect de parchet: parchetul este întotdeauna o alegere potrivită pentru renovare. Fie că ești fan al stilului scandinav sau al celui industrial, al modernității sau al vintage-ului, vei găsi mereu o esență de lemn, o culoare care se va potrivi cu amenajarea ta interioară.

Același principiu i se aplică și gresiei care imită parchetul: inevitabil vei gasi stilul care ți se potrivește! Adoptarea acestui tip de plăci înseamnă și coordonarea mobilierului de baie cu podeaua, rama oglinzii și blatul lavoarului.

Optând pentru acest gen de pardoseală, îți însușești aspectul luxos și nobil al lemnului fără să-ți faci griji pentru întreținere. Gresia porțelanată este ușor de curățat, nu riscă să se deterioreze sau să se zgârie precum parchetul tradițional și, mai presus de toate, se potrivește perfect într-o încăpere umedă.

gresie parchet baie

Imitarea plăcilor de parchet: imaginea caldă a lemnului… fără întreținere!

O ipostază specială pentru un stil pe măsură

Într-o baie, gresia în format mare oferă o senzație de spațiu. Plăcile de 30 x 30 cm sunt perfecte pentru a crea efecte vizuale prin culori și finisaje. Totul depinde de rezultatul pe care îl cauți în cameră. Există mai multe tipuri de montaj pentru placarea podelei: dreaptă, în diagonală sau în forma unui V, ca un os de pește.

  • Montajul în linie dreaptă este clasic: plăcile, de același format, sunt aliniate de-a lungul unei linii perpendiculare pe unul dintre pereți.
  • Montajul în diagonală creează un efect de perspectivă și ajută baia să pară mai mare decât este: plăcile sunt așezate în unghi drept, de-a lungul uneia dintre diagonalele camerei.
  • Așezarea în V, eșalonată, dă ritm: fiecare rând de plăci este decalat față de cel anterior, cu jumătate sau o treime din lățimea plăcii.

Pentru cele mai complexe tipuri de montaj , este mai bine să așezi mai întâi plăcile fără a aplica lipici, pentru a putea rectifica dacă este necesar. Se numește „așezarea goală”.

Gresie baie: pozare

O instalare de plăci împletite va aduce mult caracter unei băi mari.

În sfârșit, la fel ca în cazul tapetului, montajul și calibrarea plăcilor pot varia de la un model la altul: este recomandabil să verifici dacă plăcile livrate fac parte din aceeași serie de producție și să comanzi puțin mai mult decât suprafața necesară (de la 5 la 10%). Acest excedent va face posibilă absorbția pierderilor provocate de tăieturi și garantarea uniformității întregului.

Siguranța nu trebuie trecută cu vederea

În fine, dacă vrei să ai gresie pe podeaua băii tale, nu-ți asuma niciun risc și alege un model antiderapant. Există reglementări pentru a te ghida în alegerea ta. Plăcile antiderapante sunt, de fapt, clasificate în 2 categorii.

Dacă plănuiești să te plimbi mult încălțat prin casă, plăcile sunt evaluate cu un indice „R”, de la R9 la R13: cu cât indicele este mai mare, cu atât plăcile sunt mai puțin alunecoase.

Dacă plănuiești să mergi mult desculț prin baie, o literă – A, B sau C – va determina performanța plăcii, C corespunzând celui mai bun rating.

Concret, bazează-te mai degrabă pe clasificarea cu litere, care este cea mai relevantă pentru baie, și alege cel puțin un model clasificat „B”.

 

Caută