Prelungirea casei pe lateral

Extensie
Proceduri de gestionare a șantierului

Dacă scopul tău este să-ți mărești casa, ia în calcul trei tehnici disponibile: extensia pe înălțime (vorbim despre o elevație a construcției), extensia pe adâncime (numită, în mod obișnuit, excavare) și extensia orizontală, adică mărirea casei pe lateral. Aceasta din urmă va fi personajul principal în articolul nostru.

Mai exact, extensia orizontală constă în mărirea suprafeței casei tale pentru a câștiga m²: fie o construcție masivă, din materiale de zidărie sau lemn, fie una mai degrabă ușoară, de tipul unei verande. Mai jos, îți povestim care sunt avantajele acestui tip de proiect, ce proces de construcție să alegi și care sunt constrângerile legale de care trebuie să ții cont.

Sfaturi de extensie a casei pe lateral

Plusurile extensiei orizontale

Încă nu ești sigur de strategia ta de extensie? Iată câteva beneficii evidente

 

Multiple posibilități organizatorice

O extensie orizontală a casei îți va permite un plus de modularitate pentru locuința ta. Poți să construiești o extensie a casei tale actuale sau chiar să realizezi o aripă adiacentă, care să îți permită organizarea unei camere de oaspeți sau izolarea mai eficientă a unei bucăți din locuința ta. Garaj, birou, spațiu pentru divertisment, atelier…ai multe opțiuni disponibile!
În plus, poți construi o extensie laterală pe un singur nivel sau pe mai multe etaj(e). Vei obține, astfel, și o extensie, și o creștere semnificativă a casei tale.

A picture containing building Description automatically generated

A picture containing building, outdoor, window, roof Description automatically generated

Prelungire pe partea din lemn

Credit foto m.jevaisconstruire.levif.be prin Pinterest

O mare varietate de sisteme de construcție

Indiferent care sunt dorințele și gusturile tale, vei găsi un răspuns mai jos, fără îndoială: poate preferi un cadru din lemn, o construcție de zidărie, de sticlă sau chiar o verandă? Spre deosebire de extensia verticală, care necesită materiale destul de ușoare și un cadru din lemn, extensia orizontală nu impune foarte multe constrânger. Ai, totuși, grijă să dimensionezi fundațiile și placa în funcție de natura solului și de sistemul de construcție ales.

Oricum, materialele nu sunt singurele care pot face diferența! Ce-ai zice să optezi pentru o arhitectură ceva mai inedită, de exemplu pentru forme rotunjite? Nu te limita, toate formele camerei sunt posibile pentru extensia ta orizontală.

3 tipuri de extensie orizontală

Extindere laterală a cadrului din lemn

Extensia cadrului din lemn

Este o alegere din ce în ce mai comună pentru construcția unei extensii laterale: mai bine izolată, mai naturală, mai ușoară, mai durabilă. Pentru proprietari, construirea unei extensii a cadrului din lemn înseamnă, de asemenea, o soluție care poate fi implementată mai rapid și al cărei proces arhitectural generează mai puține deșeuri și neplăceri decât o extensie din materiale de zidărie.
Extensia cadrului din lemn poate primi orice tip de finisaj și se potrivește cu ușurință fațadei structurii existente.

Extindere laterală din zidărie

Extensia unei case din materiale de zidărie

Este alegerea tradițională în cazul extensiilor laterale, o tehnică bine cunoscută și bine stăpânită de meșteri. I se potrivesc materiale ca betonul, piatra sau cărămida, necesită fundații foarte bine dimensionate, perfect potrivite solului.

Extensie laterală vitrata sau veranda

Veranda sau extensia unei case vitrate

Este cea mai rapidă soluție, cea mai simplă și cea mai puțin costisitoare. Este necesar sa faci diferența între veranda în sine (structura care vine sub formă de kit de instalare, disociată de casa inițială și care nu aduce, din punct de vedere legal, un bonus de metri pătrați locuibili), de prelungirea vitrată reală pe lateral, mai scumpă, dar care îți mărește spațiul de locuit și oferă posibilitatea de a adăposti camerele de zi.

În funcție de orientare, extensia vitrată a casei poate servi ca dormitor, bucătărie, living sau chiar poate face legătura între două clădiri. Acest tip de construcție ți va permite, de asemenea, să te joci cu nuanțele, formele și materialele.
Totuși, veranda va fi mai potrivită pentru utilizări temporare, pe post de grădină de iarnă, sală de lectură, casă de piscină sau chiar sală de recepție.

În familia extensiilor vitrate, acoperișul de sticlă este, de asemenea, o alternativă foarte populară. Implică sticlă de la podea până la tavan, oferă o priveliște uluitoare spre exterior și permite obținerea unei cantități semnificative de lumină.

O extensie de casă pentru toate stilurile

Construcția unei extensii a casei pe lateral poate face parte complet din continuitatea fațadei existente. În funcție de ceea ce autorizează PLU-ul pe parcela ta și de spațiul suplimentar de care dorești să beneficiezi, îi poți chiar adăuga mai multe etaje. Acoperișul extensiei joacă un rol important în această continuitate arhitecturală, legând volumul nou construit de cel existent: dacă optezi pentru un acoperiș în același stil, extensia casei tale și structura inițială vor deveni un tot unitar.

Dacă optezi pentru o extensie a casei în cheie modernă, cu acoperiș plat, aceasta se va sprijini ușor de frontonul casei tale. Construcția unei extensii orizontale pune în valoare frumusețea unei case vechi prin jocul contrastului, cu fațada vitrată, din lemn sau chiar prin placarea metalică.

Prelungire pe partea de continuitate

O extensie laterală care încorporează codurile fermei prin modernizarea acestora.

Extensie pe latura modernă

Credit foto andymatthewsphotography.com prin Pinterest

Prelungire pe partea de rupere

Extensie laterală vintage pentru casă modernă.

Prelungire pe partea din sticlă

Credit foto notesdestyles.com prin Pinterest

Mărirea unei case pe lateral: precauții

Înainte de a realiza proiectul de extensie a casei, anumite precauții și constrângeri merită atenția ta:

 

Suprafața construibilă a terenului tău

Una dintre principalele constrângeri a extensiei tale orizontale este suprafața construibilă a terenului. Într-adevăr, doar pentru că grădina ta este spațioasă nu înseamnă automat că îți poți construi extensia pe partea laterală a casei. Ca să eviți artificializarea solurilor, Planurile Locale de Urbanism (PLU) sau Planurile de Amenajare a Terenului (POS) stipulează un coeficient maxim de utilizare a terenului pe parcelă (COS): această variabilă va condiționa suprafața pardoselii și spațiul total al viitoarei tale extensii laterale. Îți recomandăm să verifici detaliile la primărie.
Dacă realizarea unei extensii nu este posibilă din punct de vedere legal, poți opta pentru o cotă, care nu are impact asupra solului și, prin urmare, niciun impact asupra Coeficientului de utilizare a terenului.

 

Celelalte reguli de urbanism

Pentru orice modificare a fațadei, trebuie să respecți PLU-ul municipiului tău. Acest document îți poate impune anumite constrângeri arhitecturale în ceea ce privește extinderea estetică (materialele și placarea fațadei, acoperișuri, tipul ferestrelor etc.).
În sfârșit, nu uita că orice construcție nouă pe terenul tău, chiar și în spatele casei tale, trebuie să respecte limitele de proprietate și servituțile prevăzute de PLU.

Toate aceste verificări preliminare sunt necesare pentru a găsi locația potrivită pentru extensia ta, pentru a calcula suprafața podelei pe care i-o poți aloca și pentru a îți ghida alegerile estetice.

 

Punctele tehnice esențiale

Pentru ca rezultatul final să fie perfect și durabil, este esențial ca extensia să fie realizată de un specialist asigurat și competent.
Meșterul tău se angajează să realizeze proiectul de extensie și alegerea materialelor fără să fi cerut în prealabil un studiu de sol? Fugi!

Într-adevăr, o prelungire laterală se construiește pe fundație și cu o metodă de construcție adaptată naturii terenului, iar aceasta poate varia pe suprafața unei parcele, chiar și în apropierea casei deja construite. În plus, noile fundații nu trebuie să se sprijine pe cele deja existente ale casei și nici pe cele ale vecinului.

Celelalte puncte tehnice esențiale pentru acest tip de construcție: prezența rosturilor de dilatație care permit separarea noii construcții de casa principala și gestionarea hidroizolației pentru ambele clădiri.

Extensia și autorizația de construire

Două posibilități îți stau la dispoziție în funcție de proiectul tău: simpla depunere a unei declarații prealabile de muncă sau cererea de autorizație de construire, cel mai frecvent caz.

Aceasta va depinde de coordonatele viitoarei extensii a casei tale:

  • Dacă suprafața pardoselii în extensia casei tale nu depășește 40 m², nu este necesară nicio autorizație de construire. Totuși, dacă nu locuiești într-o zonă urbană acoperită de un Plan Urbanistic Local sau de un Plan de Amenajare a Terenului, vei întâmpina un dezavantaj: pentru o extensie mai mare de 20 m², vei avea nevoie de o autorizație de construire.
  • Dacă extensia ta depășește o suprafață de 40 m², va trebui să soliciți o autorizație de construire. La fel și dacă extensia ta laterală este mai mare de 20 m² și modifică structura casei prin deschiderea unui perete portant, de exemplu.
  • De asemenea, reține că, dacă după construirea extensiei casei suprafața totală a podelei casei tale depășește 150 m², va trebui să implici și expertiza unui arhitect!

Când extensia orizontală a casei tale nu este o idee bună

Ține minte întotdeauna: trebuie să îți studiezi terenul și amplasarea viitoarei extinderi înainte de a porni proiectul de construcție.

Ar trebui să eviți o extensie orizontală dacă:

  • Orientarea ei nu îți permite să organizezi perfect util încăperea pe care o dorești;
  • Terenul rămas liber nu îți va mai permite să te bucuri de aer liber așa cum te-ai obișnuit;
  • Extensia casei este doar o soluție pentru depozitare. În acest caz, este adeseori suficientă reamenajarea interioară.

Dacă, totuși, nu ai nicio îndoială cu privire la nevoia ta de a adăuga o extensie orizontală, atunci poți începe. Ia legătura cu noi, la Confort si Renovare, dacă ai nevoie de ajutor și sugestii de colaboratori.

 

Caută