O baie la mansardă

Cum să amenajezi o baie la mansardă?


Sfaturile arhitectului Jenna

Amenajarea unei baie sub acoperiș, într-o mansardă veche, nu este o misiune tocmai ușoară. Într-un astfel de spațiu atipic a fost necesar să avem în vedere panta acoperișului și să dăm dovadă de ingeniozitate pentru aranjarea minuțioasă a tuturor elementelor, dar și o atenție sporită în realizarea racordurilor cu instalațiile sanitare și electrice. O altă cerință esențială a fost izolarea fonică, ce trebuie îmbunătățită cu soluții complete pentru a garanta un confort optim de utilizare al spațiului.

 

Beneficii obținute

  • Spațiu optimizat și depozitare inteligentă
  • O cameră scăldată în lumină
  • Un mediu mai liniștit
  • Un spațiu funcțional și confortabil

 

Renovarea unei băi la mansardă

Sigur că o astfel de baie are mult farmec și caracter. Călduros și primitor, acest spațiu de mansardă trebuie totuși optimizat, astfel încât fiecare metru pătrat să fie exploatat la maximum. Având în general o suprafață limitată, mansardele nu lasă prea mult loc de improvizație în ceea ce privește amenajarea lor. Selectarea și amplasarea echipamentelor și a mobilierului trebuie să fie atent analizate pentru a optimiza spațiul disponibil și pentru a valorifica înălțimea de sub pantă. Nu-ți faci griji: specialiștii noștri îți oferă sfaturile și ponturile lor pentru o renovare și amenajare cu succes.

Sfaturi pentru o renovare reușită a băii la mansardă

Proiectarea unei astfel de încăperi, indiferent de natura ei, este complicată și solicitantă. Este necesar să iei în considerare atât suprafața de la sol, cât și panta înclinată de sub acoperiș, pe care trebuie să le exploatezi cât de mult se poate. Baia este ocupată de multe echipamente sanitare, mobilier și spații de depozitare. Prin urmare, atunci când se dorește o renovare, este util să te folosești de câteva sfaturi pentru a te bucura de confort și ergonomie optime.

Stabilește un inventar al situației existente

Ca prim pas, identifică toate elementele, evaluează-le starea și stabilește dacă vrei să le păstrezi sau nu. Pe unele le poți recondiționa prin vopsire sau alte mijloace, motiv pentru care este bine să soliciți ajutorul unui profesionist pentru a putea planifica din timp. În cele din urmă, ia în considerare lucrările necesare și efortul pe care va trebui să-l faci ca să-ți pui în aplicare ideile, în funcție de bugetul și dorințele tale.

Optimizarea luminii naturale

Unul dintre marile avantaje ale unei băi la mansardă: beneficiezi cu adevărat de lumină naturală. Desigur, există câteva condiții ce trebuie avute în vedere: ferestrele cu dimensiuni XXL îți vor permite să creezi lucarne, foarte apreciate într-o baie! În plus, pentru mai mult confort, trebuie să știi că există modele motorizate cu ventilație integrată, ceea ce reprezintă o caracteristică foarte importantă într-o astfel de încăpere.

Exploatează farmecul natural al acestui spațiu la mansardă

O soluție simplă: păstrează grinzile expuse din plafon. În funcție de stilul pentru care optezi, le poți vopsi cu un aspect mai modern sau le poți lăsa în stare brută, pentru un design mai autentic.

Amenajează camera în funcție de spațiul disponibil și de constrângerile arhitecturale 

Desigur, spațiile de la mansardă sunt întotdeauna o provocare: au o înălțime limitată și atipică, așa că este necesar să ții cont de aceste caracteristici pentru o amenajare perfectă. De exemplu, poți monta o cadă de baie sub panta acoperișului, deoarece stând în poziție orizontală, întins sau așezat, nu vei fi deranjat de înălțimea redusă de sub acoperiș. Montarea unui vas de toaletă suspendat poate fi, de asemenea, o opțiune fezabilă pentru acest tip de încăpere. În schimb, echipamentele și elementele pe care le vei folosi stând în picioare, precum chiuveta sau optarea pentru o cabină de duș, trebuie poziționate în partea superioară a încăperii, pentru a te bucura de confort.

Nu uita de spațiile de depozitare 

Nevoia spațiilor de depozitare în baie sunt esențiale. Zona înclinată, de sub pantă poate fi folosită pentru câteva dulapuri cu uși glisante. Cu toate acestea, într-o baie la mansardă, nu este recomandabil să montezi rafturi înalte, deoarece acestea vor tinde să aglomereze spațiul vizual.

Calculează un estimat Caută un profesionist

Planurile proiectului

Înainte

După

Produse folosite in proiect

Rigips® RFI 12,5 cm, tip H2

Plăci din gips-carton rezistente la umiditate sau rezistente la foc și umiditate pentru realizarea plafonului fals în baie și a placării pereților

Vezi detalii despre produs

Aquaroc

Placă de ciment cu granule de polistiren expandat și suprafețe armate cu plasă din fibră de sticlă pentru spații cu expunere directă la acțiunea apei sau încăperi cu umiditate excesivă – utilizată la peretii din zona dușului și a căzii. Suprafața pereților a fost apoi placată cu faianță.

Vezi detalii despre produs

ISOVER AKUSTO

Vată minerală de sticlă pentru izolarea fonică a placărilor de pereți din baie

Vezi detalii despre produs

ISOVER VARIO® KM Duplex UV

ISOVER VARIO® KM Duplex UV - Folie inteligentă (membrană). Sistemul cu folie și accesorii pentru managementul umidității la interiorul pereților exteriori (utilizat pe suprafața pereților exteriori, placați la interior cu un sistem de tencuială uscată realizat cu gips-carton)

Vezi detalii despre produs

“Membrană ISOVER VARIO® KM Duplex UV Nota: Sistemul mai cuprinde benzile adezive: VARIO® KB1 – rola 40 m, VARIO® Double Twin – rola 50 m, VARIO® MultiTape – rola 25 m”

Vezi detalii despre produs

ISOVER VARIO® Multitape

ISOVER VARIO® Multitape - bandă adezivă ranforsată pentru realizarea etanșării și fixării străpungerilor prin folie. Sistemul cu folie și accesorii pentru managementul umidității la interiorul pereților exteriori (utilizat pe suprafața pereților exteriori, placați la interior cu un sistem de tencuială uscată realizat cu gips-carton)

Vezi detalii despre produs

ISOVER VARIO® DoubleFit

ISOVER VARIO® DoubleFit - Adezivul etanșant tip mastic - pentru a lipi, etanșa folia. Sistemul cu folie și accesorii pentru managementul umidității la interiorul pereților exteriori (utilizat pe suprafața pereților exteriori, placați la interior cu un sistem de tencuială uscată realizat cu gips-carton)

Vezi detalii despre produs

Rigiprofil

Profile metalice pentru realizarea structurii pentru peretele dintre cabina de duș și cadă și pentru placarea pereților exteriori

Vezi detalii despre produs

Webercolor design

Chit flexibil de rosturi pentru interior și exterior, rezistent la apă, mucegai și murdărie.

Vezi detalii despre produs

Sapa de egalizare

weberplan profi

Vezi detalii despre produs

Sapa de nivelare

weber D10

Vezi detalii despre produs

Lucrările proiectului

Echipament

Chiuvetă cu suport încorporat, cabină de duș din sticlă, robinete, cadă de duș, vas toaletă suspendat, calorifer vertical inox – tip suport prosoape

Finisaje

Plăci ceramice (gresie, faianță & mozaic)

Materiale pentru lucrări de construcții

Instalații sanitare și electrice (inclusiv sistem de încălzire în pardoseală), adeziv si chit de rosturi pentru placări, plăci cu structură metalică și accesorii pentru plafonul fals sub acoperiș și pentru peretele de compartimentare între baie și restul mansardei, șapă de egalizare și autonivelantă

Manoperă

Realizare lucrări de construcții/instalații, montaj panouri duș, cadă duș, chiuvetă cu suport și vas de toaletă suspendat, organizare de șantier - îndepărtarea și evacuarea molozului

Ai nevoie de asistență pentru amenajări sau renovare?

Descrie pe scurt proiectul tău și îți vom
oferi recomandări speciale pentru nevoile tale.

Folosește calculatorul de materiale

Caută