Renovarea unei băi: pași cheie

Baie

În timpul lucrărilor de renovare, prețul unei băi se traduce în folosirea unor meseriași calificați și de costul materialelor și echipamentelor. Este o investiție care merită: starea de bine ar trebui să se ridice la nivelul prețului. Pentru ca prețul să fie corect, însă, trebuie să îți pui încă de la început întrebările potrivite și să eviți greșelile comune. Cum îți evaluezi bugetul pentru renovarea băii? Care sunt pașii cheie și cele 9 reguli de aur pentru un proiect de succes? Facem inventarul chiar acum!

Pret renovare baie

Care sunt cheltuielile la care trebuie să te aștepți?

Mai mulți factori vor determina costul renovării băii și vor influența bugetul:

  • Dimensiunea băii;
  • Modificarea rețelei sanitare (admisie de apă, drenaj, etc.);
  • Tipul proiectului în sine (este o renovare parțială sau completă?);
  • Înlocuirea pardoselilor și a pereților;
  • Orice lucrare de izolație (înlocuirea ferestrelor, izolația pereților etc.);
  • Alegerea noilor tale electrocasnice și echipamente;
  • Manopera.

Costul estimat al lucrării (produse și instalare)

În ceea ce privește lucrările, nu există un pachet bugetar fix și unic, totul depinde de mai mulți factori: gama noilor electrocasnice, eventuala înlocuire a finisaje (faianța, vopsea etc.), starea instalațiilor sanitare, eventuala modificare a spațiului a traseelor de acces., izolația… Deși fiecare proiect este unic, există, totuși, două tipuri de renovare: parțială (sau ușoară) și renovarea completă.

Care este costul unei renovări parțiale a băii?

Constă în lucrări de reîmprospătare a băii existente, fără a efectua modificări structurale (recompartimentări, pereți) sau lucrări majore în domeniul instalațiilor sanitare. Pe de altă parte, acest tip de renovare lejeră, include schimbarea echipamentelor – cadă, duș, chiuvetă, etc. – și a finisajelor faianță, mai ales dacă acestea ocupă doar o parte din încăpere.

De obicei, scopul principal al unei renovări parțiale este de a actualiza stilul învechit al băii sau de a înlocui un echipament cu altul, cum ar fi o cadă cu o cabină de duș.

Ce buget să ai în vedere pentru o renovare completă a băii?

Constă în modificarea spațiului în profunzime: refacerea circuitelor sanitare și electrice, înlocuirea tâmplăriei (uși, ferestre) dacă este necesar, izolația camerei, instalarea unui sistem de ventilație, compartimentarea și reorganizarea spațiului, montarea finisajelor (faianța, vopsit) și, bineînțeles, instalarea pieselor noi (cadă, duș, dulap etc.).

Cât timp cere efectuarea lucrării?

În cazul unei renovări ușoare a unei băi (dacă este vorba doar de înlocuirea echipamentului sau dacă lucrarea se referă doar la o anumită parte din încăpere, planifică un interval de 3-5 zile. Dacă îți dorești o renovare completă a încăperii, reține că timpul de finalizare a lucrării este, în medie, de 10 zile, dar unele proiecte complexe pot necesita până la 15 zile de muncă.

Cum să-ți renovezi baia în 4 pași?

Adesea cea mai mică cameră din casă, baia este, totuși, cea care necesită cea mai mare atenție. Rămâne, mai mult ca niciodată, locul în care starea de bine și relaxarea primează peste orice altceva. Dar cum să o reamenajezi corect și să o faci cât mai funcțională posibil?

Pentru renovarea băii tale: ia măsurători precise

Este un pas esențial, deoarece amenajarea unei băi trebuie să țină cont de constrângerile tehnice existente și de măsurile de siguranță obligatorii. Ca urmare, trebuie să știi:

  • Dimensiunile camerei: lungime, lățime și înălțime;
  • Localizarea și dimensiunile ușilor și ferestrelor;
  • Localizarea întrerupătorului și prizelor electrice;
  • Localizarea punctelor de lumină;
  • Localizarea orificiilor de ventilație.

Alegerea echipamentului potrivit pentru renovarea băii

Suprafața băii tale va condiționa piesele și echipamentele pentru care optezi. Ca urmare, începe prin a îți defini nevoile cu precizie: este esențial pentru o renovare de succes a băii tale. În plus, analizează dacă anumite constrângeri te obligă să folosești echipamente personalizate, așa cum este cazul în proiectul nostru de baie la mansardă.

Este baia principală sau o simplă încăpere suplimentară? Dorești să instalezi o cadă și un duș sau doar una dintre ele? Preferi un bazin simplu sau dublu? Va avea sau nu un WC? Ce ​​tip de depozitare vei include (lavoar, coloană suspendată etc.)? Preferi să înmulțești echipamentul, chiar dacă asta înseamnă să proiectezi o baie destul de compactă, sau să o simplificii cât mai mult pentru a favoriza circulația – poate să instalezi un scaun sau o bancă? Iată câteva sfaturi:

  • Pentru o baie de familie cu o cadă de 170 x 70 cm, o chiuvetă dublă de 120 cm montată pe un dulap și un duș de 80 x 80 cm, ia în calcul o suprafață de minimum 6 m²;
  • Pentru o baie mică, alăturată unui dormitor cu cabină de duș de 120 x 80 cm și o singură chiuvetă de 60 cm lățime, o suprafață de 3 m² poate fi suficientă;
  • Dacă dimensiunea băii tale îți permite, integrează și o zonă de spălătorie cu mașină de spălat și uscător. În acest caz, ia în considerare 60 x 60 cm (93 cm când mașina este deschisă) pentru o mașină de spălat cu ușă sau un uscător de rufe.

O mini baie modernă în 2,4 m².

O mini baie modernă, în 2,4 m².

O baie de familie de 12 m², cu chiuvetă dublă, duș și cadă.

O baie de familie de 12 m², cu chiuvetă dublă, duș și cadă.

Dulapul pentru chiuvetă, duș și zona de spălătorie pot încăpea în 4 m²

Dulapul pentru chiuvetă, duș și zona de spălătorie pot încăpea în 4 m².

Mărește dimensiunile pieselor sanitare

În ultima vreme, gamele de piese sanitare au crescut considerabil: există astăzi o mulțime de tipuri de căzi (insulă dreptunghiulară, ovale, hexagonale, de colț), dușuri (integrate în cabine, cu receptor construit sau în picioare, cu pereți de sticlă fixați, glisante, cu balamale…), chiuvete (pe coloană, suspendate, cu blat, lavoar încorporabil, cu dulap, simple, duble…), și depozitare (lavabou, dulap și modul integrabil sau suspendat…), iar pentru fiecare tip de piesă sunt posibile tot felul de dimensiuni.

Prin urmare, chiar dacă este dificil să generalizăm, putem, totuși, avansa câteva dimensiuni standard:

  • Cadă de duș pătrată: 70 x 70 cm, 80 x 80 cm sau 90 x 90 cm,
  • Cadă de duș dreptunghiulară: 120 x 80 sau 140 x 90 cm,
  • Cadă dreptunghiulară: 170 x 70 cm sau 180 x 80 cm,
  • Cadă de colț: 140 x 140 cm,
  • Lavoar: 60 x 50 cm și 90 x 50 cm,
  • Dulap cu chiuvetă: 60 x 50 cm, 90 x 50 cm sau 120 x 50 cm pentru un model de lavoar dublu,
  • WC: 40 x 70 cm,
  • Mașină de spălat sau uscător: 60 x 60 cm.

Pentru a facilita mișcarea în baie, este important să respecți anumite distanțe între diferitele elemente. În fața căzii trebuie să lași minimum 55 cm pentru a libertate de mișcare. În fața unei chiuvete sau a unui duș, lasă spațiu liber de 70 cm. În ceea ce privește toaletele, planifică un spațiu total – spațiu pentru piese sanitare și circulație – de 60 x 100 cm (când piesele sunt grupate) sau 80 x 130 cm (când sunt separate).

Renovarea băii: problema conductelor

Configurația noii tale depinde și de poziția conductelor de apă: apele uzate trebuie să curgă în mod natural prin conductele de scurgere. Pentru a evita orice fenomen de stagnare, ele au nevoie de o pantă minimă de 2 cm/m pentru a se scurge corect de la sifon la racordul la coloană de apă uzată. Este obligatoriu ca, dacă dușul și cada sunt plasate aproape de pardoseală, să fie așezate lângă coloană, pentru a respecta panta. În caz invers, dacă piesele sunt plasate la înălțime, pot fi îndepărtate de coloana de scurgere la care vor fi conectate.

Alimentarea cu apă se realizează sub presiune – este, deci, posibil să o extinzi: să o ridici sau să o cobori pentru a o instala oriunde vrei tu în baie.

În funcție de locul în care dorești să îți instalezi dușul sau cada, poate fi necesar să le ridici pe o platformă care va ascunde toate conductele, sau chiar să ridici complet podeaua băii. Pentru sfaturi privind renovarea băii tale, mai ales în legătură cu probleme de alimentare și evacuare a apei, îți recomandăm să apelezi la un instalator profesionist.

cadă de sine stătătoare

Cada de sine stătătoare presupune înglobarea instalațiilor sanitare în pământ.

cadă pe platformă

O platformă face posibilă recuperarea pantei, pentru o bună scurgere a apei.

chiuveta baie

Bazinele și chiuvetele așezate pe înălțime sunt mai puțin supuse constrângerilor conductelor.

Renovarea băii tale printr-o transformare completă

Lucrările principale s-au încheiat? Treci direct la amenajare! Acum este momentul să pui în centrul atenției stilul tău personal!Pentru un efect extraordinar, optează pentru mozaic, tadelakt sau plăcile de ciment! Ai la dispoziție o mulțime de variante, așa că vei găsi inevitabil ceea ce ai nevoie pentru a-ți revigora camera.

baie orientală O baie renovată în stil oriental.

Când vine vorba de culoare, ai grijă să nu exagerezi! Optează pentru nuanțele deschise, care reflectă lumina cât mai mult posibil și care oferă un efect liniștitor pe termen lung. În același timp, ai grijă să utilizezi vopsele potrivite pentru încăperile umede.

Nu în ultimul rând, accesorizează-ți baia cu oglinzi, plante, dar și coșuri de rachită care contribuie la eleganța spațiului. Ai grijă să nu supraîncarci spațiul pentru ca acesta să rămână funcțional în orice circumstanțe.

9 reguli de aur pentru o renovare reușită

După cum am văzut, renovarea unei băi necesită un minim de pregătire. Înainte de a începe lucrul, ține cont de câteva puncte cheie: sunt secretele unei băi pe cât de frumoasă la privit, pe atât de practică de utilizat. Iată cele 9 reguli de aur pentru un proiect de succes.

Pentru ca dușul să rămână o experiență plăcută

Ai visat mereu să dai adevărate concerte în cabina de duș? Reține că acest tip de echipament nu este întotdeauna o soluție potrivită din punct de vedere tehnic și că poate prezenta unele dezavantaje majore în cazul în care configurația nu a fost bine gândită. Recomandarea noastră înainte de a începe: verifică fezabilitatea proiectului cu un profesionist. Indiferent cât de frumos arată cabina de duș, trebuie să te gândești și la caracterul practic. Dacă ai copii mici (sau planifici să ai în curând), o cadă îți va face viața mult mai ușoară. Intenționezi să te bucuri de casa ta cât mai mult timp posibil? Există echipamente estetice, concepute pentru a se adapta la constrângerile abilităților motrice. Cântărește cu atenție avantajele și dezavantajele fiecărei soluții pentru a te hotărî dacă într-adevăr corespunde nevoilor tale.

Ca să nu fie nevoie să demolezi pereții în cazul unei scurgeri

Baia este cunoscută ca fiind locul predilect pentru scurgeri. Pentru a remedia rapid asemenea accidente, tubulatura trebuie să rămână accesibilă: în cazul unei urgențe, este mai bine dacă instalatorul poate interveni ușor, fără să fie nevoit să spargă totul. De asemenea, preferi fitingurile de sertizare (sau eventual de lipit): acest lucru te va proteja de etanșarea defectă, cauza frecventă a scurgerilor.

Pentru ca întreținerea să nu devină o corvoadă

O baie se murdărește foarte repede și calcarul câștigă teren cu ușurința. Din fericire, există sfaturi pentru a nu pierde timpul curățându-l.

  • Unele materiale sunt mai ușor de întreținut decât altele. Materialele sintetice sunt cea mai bună opțiune deoarece combină ușurința întreținerii și rezistența. Ușor de curățat, rezistentă la pete și zgârieturi, ceramica este și ea un pariu sigur. Pe partea paravanului de duș, sticla securizată cu tratament anticalcar îți va ușura foarte mult viața.
  • Pentru gresie, bazează-te pe standardul UPEC (Uzură, Poansonare, Apă și Produse Chimice): produsul pe care îl alegi trebuie să primească note bune la rezistența la apă (indice 3: prezență frecventă și/sau prelungită) și rezistență la substanțe chimice de uz casnic și pete (indice 2): risc maxim).
  • Acordă atenție și formelor echipamentului pe care îl alegi. Chiuvetele pătrate, de exemplu, sunt greu de curățat deoarece murdăria se blochează în colțuri și trebuie să intervii acolo cu un prosop din bumbac.

Nu lăsa umezeala să strice amenajarea

Baia este, fără îndoială, cea mai umedă cameră din casă. Cu toate acestea, umezeala poate deteriora rapid anumite materiale. Unele măsuri de precauție sunt necesare dacă nu dorești să îți renovezi baia la fiecare 5 ani…

  • Desigur, evită utilizarea materialelor poroase, precum tencuiala, spuma etc. Ia în considerare și instalarea izolației între șapa de beton și gresie.
  • Pentru podea, mizează pe PVC sau gresie, rezistente la apă și umiditate. Dacă preferi parchetul, lemnul exotic masiv, natural, rezistent la umiditate, este cea mai bună variantă: tec, wenge, bambus. Un alt punct de luat în considerare: tratamentul antiderapant împotriva riscului de alunecare. Pentru gresie, de exemplu, alege un model de mozaic, mai puțin alunecos decât plăcile netede XXL.
  • Ești un fan al tapetului? Vești bune: astăzi, producătorii oferă produse special concepute pentru camerele umede (hârtie de vinil sau un lac protector special). Dacă alegi vopsea, optează pentru o vopsea hidrofugă, rezistentă la apă. Atenție în timpul instalării: asigură-te că suprafața este curată și uscată, fără vopsea sau tencuială.

Așa că apa și electricitatea merg mână în mână…

În baie, apa și curentul coexistă foarte strâns. Pentru a evita accidentele, iată câteva reguli esențiale.

  • Instalația ta electrică trebuie să fie perfect impermeabilă.
  • Prizele electrice trebuie amplasate la cel puțin 60 cm de punctele de apă.
  • De asemenea, este necesar să respecți „volumele de siguranță”. Există 4, fiecare corespunzător unor reguli specifice pentru instalarea oricărui echipament electric. De exemplu, în volumul 0 (în cadă și la duș): interzicerea tuturor echipamentelor electrice. În volumul 1 (deasupra căzii și cabinei de duș): sunt autorizate doar dispozitivele de iluminat și întrerupătoarele specifice (cu o clasă de protecție IP adecvată). Și așa mai departe… Nu ezita să soliciți sfaturi profesionale.

Pentru ca baia ta să nu devină un teren de reproducere a microbilor

Baia este o încăpere umedă, așa că ventilația optimă va fi cel mai bun aliat al tău pentru a preveni aburirea suprafețelor de sticlă, dar și pentru a evacua umiditatea și a limita proliferarea mucegaiurilor. Un alt punct important: dacă umiditatea este prea mare, confortul termic al încăperii nu va fi bun. Oricât ai încălzi camera, ea va rămâne rece.

Dintre soluțiile disponibile pe piață, sistemele VMC cu higrometru integrat sunt printre cele mai practice. Ventilația pornește când se atinge un anumit nivel al umidității: nici măcar nu mai trebuie să apeși vreun buton!

Așa că spălatul este o plăcere… chiar și iarna

Pentru confortul tău în toate anotimpurile, ia în considerare încălzirea. Nu este nimic mai rău decât să te pregătești de duș când în încăpere e frig. Încălzitorul electric este o opțiune bună pentru că se încălzește rapid când ai nevoie de el. Descoperă și caloriferele special concepute pentru baie, care combină încălzirea și suportul pentru prosoape încălzite. O soluție inteligentă!

Pentru a nu fi nevoit să-ți depozitezi uscătorul de păr în dulapul din bucătărie…

Tendința este pentru decorațiuni curate, chiar și în baie. Dar, din nou, nu uita de caracterul practic. Gândește-te bine la spațiul de depozitare de care ai nevoie: dimineața, vei fi bucuros să ai la dispoziție tot ce îți trebuie ca să te pregătești pentru o nouă zi.

Pentru a evita să te tunzi în timp ce te bărbierești (sau să te machiezi excesiv)

Iluminatul este un aspect esențial într-o baie. Ai nevoie de o lumină suficient de puternică pentru a vedea clar, indispensabil pentru bărbierit, machiaj, coafat… important chiar și ca să te trezești! Uită de iluminatul intim și stins, deloc adaptat. Sfat suplimentar: combină mai multe tipuri de lumini, de exemplu iluminare generală, iluminare de dispoziție (plafon) și iluminare direcționată (colțuri ale camerei), pentru a vedea totul cu precizie.

Renovarea băii: câteva proiecte de succes

Experții noștri La Maison Saint-Gobain te vor răsfăța întotdeauna când plănuiești renovarea băii! Descoperă în imagini câteva dintre realizările instalatorilor noștri aprobați…

Baie renovată de Jean-Guillaume B, EGB La Maison Saint-Gobain

Baie renovată de Jean-Guillaume B, omologată EGB la Paris.

Baie renovată de Daniel R, instalator La Maison Saint-Gobain

Baie de Daniel R, instalator autorizat pe Viry Chatillon.

Baie de Stéphane P., instalator autorizat La Maison Saint-Gobain

Baie creată de Stéphane P., instalator autorizat pe Thézy Glimont.

Baie de Michael C, EGB La Maison Saint-Gobain

Baie renovată de Michael C, aprobată EGB pe Fontenay sous Bois.

Baie de Lyes L, instalator La Maison Saint-Gobain

Baie de Lyes L, aprobat EGB pe St Leu La Forêt.

Baie renovată de Aurore DC, EGB La Maison Saint-Gobain

Baie renovată de Aurore DC, omologată EGB în Burgundia.

Baie de Alexandre L, instalator La Maison Saint-Gobain

Baie renovată de Alexandre L, instalator agreat în Boussay.

Baie renovata de René M, solicita La Maison Saint-Gobain.

Baie renovată de René M, dealer autorizat în Montpellier.

Baie renovată de René M, designerul La Maison Saint-Gobain.

Baie renovată de René M, designer autorizat în Grenoble.

Caută