Sfaturi pentru a face o cameră accesibilă și sigură

Adaptarea la cazare
Amenajări interioare
Dormitor

Așa cum știm cu toții, persoanele în vârstă sau persoanele cu dizabilități au nevoi sporite de siguranță, oricând încearcă să se deplaseze. Pentru a facilita accesul în camere și deplasarea în interiorul unui spațiu, este adeseori nevoie de reamenajări.

Cum să organizezi această cameră, cum să aranjezi mobilierul sau accesoriile? Iată sfaturile noastre pentru a asigura accesibilitatea și culoarele de trecere de-a lungul camerei.

Cameră accesibilă - Accesibilitate și securitate în cameră

Permite mișcarea liberă

Trebuie să amenajezi camera așa încât să ușurezi accesul la toate elementele care o compun.

Pentru asta, asigură-te că nu reduci suprafața încăperii: limitează mobilierul la strictul necesar și elimină potențialele obstacole. Apoi, aranjează mobilierul (patul, noptiera și corpurile de depozitare) lăsând culoare de trecere între ele. Pentru o amenajare optimă, ia în considerare toate scenariile: persoana care va ocupa camera se va deplasa în picioare sau într-un scaun cu rotile, cu sau fără baston etc.

De asemenea, eliberează spațiul din fața ferestrelor și ușilor și lasă suficient spațiu pe fiecare parte a patului.

La proiectarea rețelei electrice, planifică numeroase prize ca să poți alimenta toate echipamentele necesare: lămpi, televizor, pat electric etc. Instalează o priză la aceeași înălțime cu comutatorul, ca să nu fie nevoie să te apleci dacă vrei să le folosești. Cu un număr suficient de conexiuni, vei evita și aglomerarea podelei cu prize și prelungitoare, potențiale pericole pentru ocupantul camerei.

Ca să limitezi riscul de cădere, alege o pardoseală antiderapantă, din gresie sau fibre naturale, și îndepărtează covoarele.

A bathroom with a glass shower Description automatically generated with low confidence

Planifică măsurile potrivite

De la intrare până în pat, niciun obstacol nu ar trebui să împiedice trecerea.

Organizează obiectele de mobilier în linie dreaptă și lasă suficient spațiu ca să ușurezi mișcarea. Pentru un scaun cu rotile, asigură un spațiu liber de minimum 1,20 m pe fiecare parte a patului și 90 cm la picioarele patului, precum și o zonă circulară de întoarcere, cu diametrul de 1,50 m.

Pentru ușa de la intrarea în cameră, o lățime de 90 cm este ideală, iar unghiul de deschidere trebuie să fie de cel puțin 90°. Dacă suprafața camerei nu îți permite un astfel de spațiu liber, dar holul este suficient de larg, inversează direcția de deschidere a ușii ca să mărești accesul. În caz contrar, instalează o ușă glisantă. Alege mânere lungi și ușor de manevrat și așază-le la înălțimea potrivită.

Dotează o cameră pentru persoanele cu dificultăți motorii

De la mobilier, la echipamente menite să îmbunătățească condițiile de viață, organizează camera astfel încât să fie cât mai plăcută și utilă.

cameră accesibilă și securizată

Adaptează patul

În unele cazuri, schimbarea patului nu este necesară, sunt suficiente câteva îmbunătățiri.Reglează înălțimea patului în funcție de dimensiunea ocupantului acestuia, astfel încât să se poată așeza și să se întindă cu ușurință. În general, o înălțime de 50 până la 60 cm garantează un confort optim. Dacă patul este prea jos, ridică-l adăugând cutii de susținere. Pentru persoanele aflate în scaune cu rotile, înălțimea patului trebuie să corespundă înălțimii scaunului, pentru a simplifica transferul de la unul la altul. Pe partea laterală a patului, instalează o bară verticală: îi va permite să se culce și să te ridici în siguranță și va preveni eventualele căderi din pat pe timp de noapte.

Daca preferi sa schimbi patul, optează pentru un model acționat electric. Este foarte ușor de utilizat și se adaptează tuturor nevoilor: are spătar reglabil pentru mai mult confort și o saltea care urcă și coboară la cerere. Un sfat suplimentar: află în prealabil dacă poți închiria acest tip de echipament – este un bun compromis pentru situații temporare.

Alege noptiera

Noptiera joacă un rol esențial în confortul unui dormitor. Așază pe ea toate obiectele de care poate avea nevoie ocupantul patului: ochelari, lupe, alarma, pahar cu apă, ceas deşteptător, carte etc. Pentru persoanele care folosesc un baston, nu uita să pregătești un loc de unde îl poate recupera cu ușurință.

Gândește-te la iluminare

În cazul unei camere destinate unei persoane cu mobilitate redusă, este de preferat să instalezi un întrerupător cu două sensuri: unul montat lângă ușă, al doilea, lângă pat (s-ar putea să fie nevoie să modifici rețeaua electrică pentru instalarea acestui sistem). Și comutatoarele wireless sunt o alternativă bună: comunică între ele printr-un sistem radio și îți vor oferi beneficiul unui sistem cu două sensuri fără bătaia de cap a unor lucrări majore.

Pentru mai mult confort, apelează la modele de întrerupătoare vizibile pe întuneric (cutie fluorescentă, LED de securitate) și instalează o lumină de noapte. Un detector de mișcare va oferi siguranță suplimentară – poziționează-l așa încât să poată declanșa lumina de noapte de îndată ce ocupantul patului pune piciorul pe pământ.

Detectorul poate aprinde și plafoniera sau o bandă LED poziționată la nivelul plintelor, care trasează o cale luminoasă către ușă (o soluție bună într-o încăpere care găzduiește o persoană cu deficiențe de vedere). În plus, dacă montezi o podea compusă din forme de ghidaj contrastante, vei înlesni mișcările persoanelor cu deficiențe de vedere.

O baie adaptată

Dacă dormitorul are baie, ambele spații trebuie să fie la fel de sigure.

Instalează o pardoseală antiderapantă, inclusiv în cabina de duș „în stil italian”. Dacă baia are o cadă, optează pentru o variantă extraplată, cu pompă de scurgere a apei.

Fie că ai la dispoziție un duș sau o cadă, lasă la dispoziția persoanei care folosește baia un scaun stabil, cu picioare, și spații de depozitare pe care le poate folosi și stând în picioare, și așezat. O bară de sprijin și un robinet ușor de manevrat vor completa spațiul.

În ceea ce privește chiuveta, trebuie să poată fi utilizată și stând jos.

A picture containing indoor, bathroom, wall, floor Description automatically generated

Deschideri sigure

Ca să oferi ocupantului camerei o vedere bună spre exterior, mărește fereastra și redu înălțimea pervazului.

Prin amplasarea ferestrelor la 60 cm de sol, vei oferi perspectivă persoanelor în scaun cu rotile sau imobilizate la pat. Trebuie să adaptezi și sistemul de deschidere și închidere: optează pentru un mâner ușor de manevrat și poziționat la mai puțin de 130 cm înălțime, la îndemână. Adaugă un sistem de siguranță pentru copiii care ar putea ajunge la el.

Cu cât fereastra este mai joasă, cu atât devine mai periculoasă. Mărește înălțimea ferestrei ca să previi o posibilă cădere.

Pentru un plus de confort și ușurință în utilizare, folosește rulouri electrice pentru ferestre și acționează-le fie printr-un întrerupător, fie printr-o telecomandă.

 

Caută