Sfaturi pentru a-ți amenaja baia
Amenajarea unei băi funcționale și plăcute sau crearea uneia poate deveni o adevărată bătaie de cap. Dar organizându-te din timp și bazându-te pe câteva recomandări de design, poți optimiza aspectul camerei fără mari dificultăți.
Adaptează-te sau ocolește constrângerile
Înainte de a începe orice renovare, fă un bilanț al spațiului din baie. Începe prin a localiza intrările și ieșirile de apă. Măsoară apoi suprafața podelei și verifică dacă echipamentele sanitare și mobilierul de baie pe care dorești să îl instalezi încap în cameră. Cu cât îți echipezii baia mai detaliat (chiuvetă dublă, mașină de spălat și uscător, toaletă), cu atât va trebui să te gândești mai mult la configurația camerei, mai ales dacă este o cameră mică.
Dacă ești în căutarea unor exemple, poți consulta proiectul nostru de renovare a unei băi mici de 7m². Dacă ai nevoie de consiliere, contactează un designer de interior: te va ajuta să optimizezi spațiul și îți va oferi diverse planuri de amenajare posibile pentru o baie funcțională și plăcută. Datorită experienței acumulate în domeniu, specialistul te va ghida
Va trebui să te adaptezi la anumite constrângeri (ca în acest exemplu de baie la mansardă), dar poți interveni asupra altora pentru a-ți optimiza amenajarea. De exemplu, dacă baia ta are o fereastră, va trebui să organizezi spațiul din jurul acesteia. În cazul în care camera trebuie să integreze o toaletă, va trebui să ai grijă să nu o îndepărtezi prea mult de evacuarea generala (coborâre), cu riscul de a nu avea panta necesară. Cel mai bine, desigur, este să lași toaleta în apropiere.
Dacă ușa de legătură se deschide spre interiorul băii, să știi că este foarte posibil să-i schimbi direcția de deschidere către exteriorul camerei. Iar dacă deschiderea ei îngreunează și circulația din afara băii, poți instala o ușă glisantă.
O ușă de intrare glisantă, vitrată sau solidă optimizează spațiul de circulație în baie.
Fiecare configurație are propriul aspect
Odată ce inventarul a fost realizat, fă un bilanț al modului cel mai bun de aranjare a echipamentului.
Baia ta este lungă? Așază obiectele sanitare și mobilierul de-a lungul aceluiași perete (lavoar, duș, mașină de spălat, toaletă). Dacă nu ai fereastră pe peretele din spatele camerei, rezervă acest spațiu pentru duș. În caz contrar, instalează toaleta lângă fereastră, întotdeauna în prelungirea celorlalte piese sanitare.
De obicei, geamul unei ferestre de baie este mătuit. Dacă fereastra ta are doar geam transparent, fie înlocuiește-l cu geam mat, fie cere meșterului să lipească o folie mată pe interiorul geamului.
Dacă baia ta este mai degrabă pătrată și întunecoasă, în funcție de suprafața ei, o poți amenaja în forma literei L sau U. Însă dacă are fereastra centrată, cel mai bine va fi să aranjezi pereții de ambele părți ale acestei deschideri.
De asemenea, poți consulta proiectul nostru de baie de familie, care a trebuit să se adapteze înclinării acoperișului.
Creează o partiție pentru a redistribui spațiul
În unele cazuri, optimizarea spațiului poate fi realizată prin instalarea partițiilor. Acestea îți permit să definești diferite spații în cadrul volumului: cadă, duș, toaletă etc.
Poți foarte bine să separi lavabooul de duș, precum și dușul de toaletă, printr-un despărțitor. Avantajul este acela de a oferi o anumită intimitate pe partea laterală a dușului sau a toaletei. În plus, pereții despărțitori constituie suporturi suplimentare pentru agățarea tuturor tipurilor de echipamente (suporturi sau încălzitoare de prosoape, robinet de lavoar etc.). Este o variantă interesantă dacă nu mai ai spațiu pe pereții existenți sau dacă vrei să muți suportul pentru prosoape mai aproape de duș, de exemplu.
Un compartiment despărțitor poate fi realizat din diferite materiale. Poate fi montat în plăci de ipsos sau în gips-carton fixat pe un cadru metalic. În ambele cazuri, plăcile trebuie să fie hidrofuge (recunoscute după culoarea verde). Odată instalate, aceste două materiale pot fi acoperite complet cu faianță. Le poți monta fie pe întreaga înălțime a paretelui, fie pînă la jumătate, ba chiar îi poți cere artizanului tău să aranjeze deschideri dacă vrei să integrezi un raft accesibil din ambele părți, care va permite, în același timp, accesul luminii naturale. De asemenea, este posibil să profiți de acești pereți despărțitori pentru a integra spații de depozitare care economisesc spațiu, cum ar fi nișele. Îți vor permite să depozitaezi produse pe partea lavoar, duș și WC.
Un alt avantaj al plăcilor de gips-carton montate pe un cadru metalic: permit căptușeala pe toți pereții (sau doar unul) ai băii, și deci înglobarea unei noi rețele de apă și scurgerea care servește dispozitivele sanitare.
Pentru o amenajare estetică optimă, ia în considerare încorporarea instalațiilor sanitare. Cofrajul face posibilă ascunderea întregii conducte și poate fi folosit, în partea superioară, ca spațiu de depozitare.