Sfaturi pentru aerisirea corectă a încăperii
Casele noastre au din ce în ce mai puțin contact cu exteriorul. Totuși, aerul din interior este de cinci până la zece ori mai poluat decât cel din afara casei, ceea ce îi poate expune pe ocupanți la probleme de sănătate. Soluția: asigură o bună ventilație în toate încăperile pentru a curăța aerul ambiant. Mai ales în dormitor, unul dintre locurile în care petrecem cel mai mult timp.
Folosește ventilația naturală
Aerisirea și ventilarea elimină umiditatea din cauza condensului, reduce riscul de mucegai și poluarea interioară.
Sursele poluării aerului interior sunt multiple: de la compușii organici volatili (COV) conținuți de finisaje și accesorii (vopsea, tapet, covor etc.) și de piesele de mobilier, la fumul de țigară sau vaporii de la produsele de curățare. Ventilația naturală este esențială în îndepărtarea aerului poluat. Este suficient să deschizi ferestrele ca să igienizezi locuința prin intermediul unui curent de aer.
Recomandarea noastră este să faci asta timp de 10 minute de două ori pe zi, dimineața și seara (de preferință, înainte de ora 10 sau după ora 21, când aerul exterior este mai puțin poluat). Obișnuiește-te să aerisești bine dormitorul imediat ce te ridici din pat, înainte de a face duș sau de a lua micul dejun. Această soluție curăță aerul, elimină mirosurile neplăcute și aerisește asternuturile. De altfel, lenjeria de pat și saltelele, pernele și jucăriile copiilor sunt adevărate refugii pentru acarieni, organisme care contribuie foarte mult la poluarea dormitorului.
Aerisirea, reflexul zilnic pentru un aer sănătos din interior.
În timpul lucrărilor de renovare, este foarte important să aerisești cât mai mult încăperile, în mod regulat, ca să îndepărtezi praful de pe produsele și materialele folosite. În plus, amintește-ți să scoți în afara casei cutiile în care a fost ambalat mobilierul (pe balcon sau în grădină). Ba mai mult, dacă poți, montează mobila și las-o câteva săptămâni afară, ca să se aerisească. Este singura soluție ca formaldehidele din părțile componente să se dilueze.
Totuși, în ciuda caracterului său practic, ventilația naturală are limitele ei: iarna, mai ales în regiunile reci, nu este neapărat o variantă prietenoasă termic.
Pentru ventilare continuă: orificiile de acces al aerului
Pentru o aerisire naturală confortabilă în toate anotimpurile, grilele de ventilație sunt cheia.
În general, tâmplăria exterioară (ferestre, uși terasă, ferestre glisante) include aceste orificii de acces în partea superioară. Dacă nu este cazul, va trebuie să îți schimbi tâmplăria complet sau să perforezi porțiunea superioară pentru o aerisire optimă.
Un sfat: verifică regulat că aceste orificii de aerisire se mențin curate și nu s-au blocat. Curăță-le constant cu produse naturale (săpun negru sau bicarbonat de sodiu).
Verifică în mod regulat dacă orificiile de ventilație sunt curate și nu s-au blocat. În caz contrar, ventilația nu va fi optimă.
Optează pentru ventilație punctuală
Este o altă tehnică de curățare a încăperii, cu eficiență ridicată.
O alternativă bună atunci când instalarea ventilației mecanice controlate (CMV) nu este posibilă. Acest tip de ventilație utilizează extractoare cu ventilatoare motorizate, care scot poluanții și îmbunătățesc astfel calitatea aerului din interior. Dacă sistemul de ventilație se află într-o încăpere cu umiditate crescută, precum o baie, extractoarele pot fi conectate direct la exterior.
Extractor de aer, pentru aerisirea unui dormitor cu baie.
Pentru o mai mare ușurință în utilizare, trebuie să știi că unele modele sunt echipate cu comenzi automate sau detecție de mișcare.
Atenție, unele extractoare de aer pot fi zgomotoase. Dacă ești sensibil la zgomot, optează pentru un model ceva mai silențios – chiar dacă este mai costisitor decât un extractor clasic, îți va garanta un confort apreciabil, mai ales în dormitor.
Instalează ventilația mecanică controlată
Cea mai eficientă soluție pentru aerisirea și evacuarea umidității reziduale și a poluanților: ventilația mecanică controlată (CMV). Acest sistem asigură reînnoirea permanentă a aerului din locuința ta.
Există 2 tipuri de CMV:
- CMV cu un singur debit sensibil la umiditate asigură ventilația generală și permanentă a întregii case. Deschiderea și închiderea orificiilor de aerisire și intrărilor de aer sunt complet automatizate. CMV cu un singur flux sensibil la umiditate se declanșează în funcție de nevoile de reînnoire a aerului. Cu cât nivelul de umiditate din casă este mai mare, cu atât debitul de aer este mai mare. În schimb, atunci când umezeala va fi redusă, la fel se va întâmpla și cu debitul, ceea ce va economisi energie.
- CMV cu debit dual, cea mai eficientă soluție: reînnoiește aerul mecanic suflând debit proaspăt în sufragerie și extrăgându-l pe cel viciat din băi și bucătărie. Aerul proaspăt pătrunde în apartament prin intrările dedicate, apoi este răspândit prin intrările montate în living și dormitoare.
Înainte să fie evacuat în exterior, aerul viciat extras de orificiile de aerisire din încăperile cu umezeală crescută este filtrat printr-un schimbător de temperatură. Schimbătorul face astfel posibilă recuperarea a până la 90% din temperatura aerului extras, care este apoi folosită pentru preîncălzirea aerului proaspăt, ceea ce limitează pierderile de căldură.
Păstrează un spațiu de cel puțin 20 cm între portul de extracție al CMV și un eventual obstacol, cum ar fi un perete.