Sfaturi pentru realizarea unui dormitor la mezanin

Amenajări interioare

Ai nevoie de spațiu suplimentar? Într-un dormitor sau o garsonieră, soluția ideală pentru a câștiga câțiva metri pătrați în plus este realizarea unui mezanin.

Această soluție practică, de fructificare a înălțimii, îți permite să mărești spațiul de locuit fără să modifici sau chiar să spargi pereții. Mezaninul poate găzdui o zonă de dormit, iar dedesubt poți crea un birou, o zonă de relaxare sau un dressing. Condiția esențială: să ai o cameră cu un tavan suficient de înalt pentru a crea această încăpere suplimentară. După ce verifici asta, poți trece la amenajarea dormitorului de la mezanin care va adăuga caracter camerei.

Alegerea mezaninului potrivit

Înainte de a crea un mezanin, fie pentru un adult sau pentru un copil, asigură-te că înălțimea tavanului este de cel puțin 4 m.

Dacă nu dispui de această înălțime, spațiul creat ar fi prea mic pentru a fi considerat o cameră de zi. Dacă, însă, îndeplinești această condiție prealabilă, află că există mai multe tipuri de mezanin: de la patul de mezanin până la un adevărat dormitor suspendat la mezanin suspendat. Facem turul posibilităților.

 

Patul de la mezanin

Te ajută să eliberezi podeaua dormitorului mic.

Spațiul astfel eliberat poate fi amenajat în diferite moduri, în funcție de vârsta persoanei care folosește camera și de nevoile acesteia. Astfel, în camera unui copil sau adolescent, un birou cu rafturi vor alcătui un spațiu de lucru ideal.

Într-un dormitor pentru adulți, locul de la mezanin poate găzdui un colț confortabil dedicat relaxării, cu o canapea și un mic dulap jos, în care să depozitezi cărți și obiecte.

 

 

Fiecare are propriile sale spații datorită patului de la mezanin, care eliberează podeaua…

Dacă patul este pentru un copil, poți instala perdele pe toate laturile mezaninului. Odată închise, ele creează un spațiu separat. Odată deschise, creează un loc de joacă.

Mezaninul suspendat și o cameră suplimentară

Platforma mezanin este susținută de grinzi portante. 

Cu o suprafață cuprinsă între 15m² și 20, platforma îți oferă șansa de a crea spații minunate, atât deasupra, cât și dedesubt. Deasupra, poți amplasa cu ușurință un pat pentru un copil sau un pat pentru adulți. Dedesubt, poți să creezi spațiu de depozitare sau să instalați un birou.

Cu o amenajare în multiple stiluri, platforma mezanin se adaptează oricărui interior în timp ce îl extinde. Birou, dressing, dormitor pentru oaspeți, bibliotecă… toate configurațiile sunt posibile.

 

Mezaninul pe picioare, o platformă care se impune…

Mezaninul fixat de tavan, un spațiu complet neobstrucționat

Este, de departe, cel mai rafinat tip de mezanin. Greutatea, dar și liniile sale, demonstrează o lejeritate de neegalat. 

Suspendat de cadru sau de tavan folosind bare de susținere sau cabluri de oțel, acest tip de mezanin eliberează tot spațiul de podea. Pentru a consolida întregul ansamblu, blatul este susținut și la nivelul peretelui. Aerisit și modern, este deosebit de luminos și rămâne soluția ideală pentru configurații deschise și spațioase.

 

Utilizează podul pentru a crea un mezanin

Podurile neutilizate oferă resurse neașteptate de fructificare a spațiului. Deschizând o parte din pod și consolidând-o pe cealaltă, dacă este necesar, reușești să îți cuibărești dormitorul la mezanin, vei putea profita din plin de volume și îți vei extinde spațiul de locuit într-un stil mansardă.

Pentru asta, trebuie respectate câteva reguli. În special, asigură-te că podeaua mezaninului este ancorată într-un perete portant și că poate rezista unei sarcini permanente de 150 kg/ . Aceste lucrări sunt, în general, destul de greu de întreprins: pentru a îți rentabiliza munca și a crea o adevărată încăpere suplimentară, ai nevoie de cel puțin 10  utilizabili pentru spațiul de mezanin și de o suprafață totală a încăperii suficient de mare pentru a evita senzația de înghesuială.

 

 

Mezanin deschis sau închis?

Pentru a răspunde la această întrebare, determină utilizarea mezaninului și locul în care îl vei instala. Într-o cameră mică, vei opta pentru un mezanin deschis. Are avantajul de a crea perspectivă și de a mări spațiul, dar oferă și intimitate, așa că este rezervată încăperilor precum biroul sau livingul.

Pentru a crea un dormitor suplimentar, optează, în schimb, pentru un mezanin închis. Dacă dorești să instalezi un dormitor pe un mezanin suspendat, nu uita de luminozitatea spațiului. Soluțiile estetice, precum riflajele sau separatoarele vitrate, previn privirile indiscrete, permițând în același timp trecerea luminii. Alternativa interesantă, un perete glisant, care lasă posibilitatea de a avea un mezanin uneori închis, alteori deschis.

Pentru instalarea în siguranță a unui mezanin de sine stătător sau a unui mezanin suspendat, apelează la un profesionist.

Avantajele mezaninului

Este o modalitate excelentă de a câștiga spațiu de locuit. Îți permite să adugi metri pătrați la un cost mai mic și, în afară de versiunea suspendată, nu necesită lucrări majore.

Un mezanin joacă, de asemenea, un rol important în amenajarea interioară. Lemn, beton sau metal, depinde de tine să alegi materialele care se potrivesc cel mai bine dorințelor tale și stilului interiorului tău: clasic, contemporan, industrial etc.

 

 

Balustrada, esențială pentru un mezanin sigur…

Dacă alegi balustrade de protecție cu bare, distanța dintre fiecare bară nu trebuie să depășească 11 cm (așa încât să nu lase loc de trecere nici pentru capul, nici pentru corpul unui copil)

În ceea ce privește amenajarea, nu ai nicio limită… în afară de siguranță. Dacă optezi pentru un mezanin deschis, montarea unei balustrade sau a unei balustrade de siguranță cu înălțimea minimă de 1 m (standardul francez) este obligatorie.

Pentru a crea un adevărat cocon la înălțime, optează pentru tonuri deschise și mobilier cu linii minimaliste. La podea sau la sol, limitează spațiul pentru a profita la maximum de acești metri pătrați suplimentari.

Amenajează corect dormitorul de la mezanin

După crearea mezaninuli, mai rămâne doar să amenajezi un dormitor care să corespundă nevoilor tale.

 

Câteva principii de amenajare fac posibilă menținerea unei senzații de spațiu în ciuda înălțimii reduse a tavanului. Alege mobilier simplu, cu dimensiuni reduse, pentru a nu bloca lumina. Tot de dragul luminozității, ai grijă de iluminarea artificială. Înmulțește punctele de lumină – lămpi de noptieră, aplice de perete – și pariază pe o lumină slabă. Pentru pereți, ca și pentru mobilier și așternuturi, optează pentru culori deschise și neutre, precum alb, fildeș, bej. În fine, fii minimalist: un pat, două noptiere și un dulap, nu mai mult.

Ultimul punct important, accesul la mezanin. Pentru a economisi cât mai mult spațiu pe podea, optează pentru o scară, chiar în spirală. O variantă mai greoaie, scara cu sertare poate fi, totuși, o bună alternativă la un dulap și eliberează spațiu la etaj. În ceea ce privește camerele pentru copii, regula absolută în această zonă este facilitarea accesului, zi și noapte.

 

Caută