Supraînălțarea unei case: de ce, cum și cu ce preț?

Renovare casa

Începi să te simți înghesuit acasă? Vrei să îți creezi unul sau mai multe dormitoare suplimentare, o zonă de joacă pentru copii, un birou în camera ta, dar nu ai spațiul necesar pentru a face o extensie orizontală? Elevația este o soluție ideală pentru a câștiga spațiu de locuit fără a crește amprenta la sol a casei tale. Acest lucru necesită, în general, un efort semnificativ și necesită îndeplinirea unor formalități specifice. Care sunt beneficiile supraînălțării? Care sunt pașii și ce precauții tehnice să iei atunci când vrei să-ți ridici casa? La ce preț ar trebui să te aștepți pentru acest tip de extensie? Ai toate informațiile în articolul nostru.

Motive bune pentru a-ți supraînălța casa

Denumită și „ridicare” sau „prelungire verticală”, supraînălțarea unei case înseamnă a crea unul sau chiar mai multe etaje suplimentare pentru a câștiga spațiu de locuit fără a modifica amprenta locuinței. Elevația constă, așadar, în mărirea casei păstrând în același timp acoperișul (care este îndepărtat și apoi reașezat). Câștigăm o înălțime bună între mansardă și tavanul actual, acolo unde amenajarea mansardei constă pur și simplu în transformarea spațiului de sub versanții acoperișului într-o zonă locuibilă.

Este, deci, o soluție excelentă de a mări suprafața casei pentru a face una sau mai multe încăperi suplimentare. Dacă optezi pentru o supraînălțare totală a unei case cu un singur etaj, de exemplu, înseamnă că îți vei dubla spațiul de locuit!

Casa ta crește în înălțime și în același timp crește în valoare.

Fă-ți mansarda profitabilă: gândește-te să o amenajezi ridicând-o dacă este necesar

 

Mai mult, dacă acoperișul sau cadrul casei tale au probleme, elevația este și o oportunitate excelentă de a le renova. Costul renovării acoperișului și al dezvoltării mansardei se vor suprapune, iar tu vei ieși în câștig.

În funcție de nevoile și bugetul tău, opțiunile sunt destul de extinse.Poți crea astfel doar o jumătate de etaj în care să amenajezi un birou, de exemplu, și poți amenaja un balcon – terasă suplimentară în spațiul rămas. Dimpotrivă, poți extinde spațiul de locuit pe două etaje!

De asemenea, elevația îți permite să creezi, dacă dorești, o cameră atipică în casa ta, de exemplu o mansardă la etaj rezervată copiilor care au crescut.

În sfârșit, în unele cazuri, înălțimea este singura modalitate de a mări o casă, mai ales dacă a ta ocupă deja întregul teren constructibil (este adesea cazul în zonele urbane), sau dacă spațiul rămas nu este suficient pentru proiectul tău. Iar dacă terenul disponibil este suficient, supraînălțarea casei pentru a o mări ajută la conservarea grădinii.

Pași de urmat înainte de a-ți supraînălța casa

Consultă regulile de planificare ale municipalității.

Acestea sunt definite de către fiecare municipiu și poți afla detalii în primăria ta. Vei găsi acolo informații despre înălțimea maximă a unei clădiri (bine de știut pentru o extensie verticală), alegerea materialelor sau culorile acoperișului sau fațadei tale.

O elevație constă și în extinderea stilului casei

Solicită un permis de muncă

Odată ce a fost stabilită fezabilitatea proiectului de supraînălțare a casei, va trebui să faci unele formalități administrative.

  • Dacă intenționezi să adaugi o suprafață între 5 și 20 m²(sau 40 m² în zonele urbane din municipiile cu plan urbanistic local), va fi necesară o simplă declarație de lucrări (cu excepția cazului în care casa ta este situată într-o zonă sensibilă sau zonă clasificată).
  • Dacă suprafața depășește 20 m²sau 40 m² în zonele urbane, va trebui să soliciți o autorizație de construcție. La fel, dacă lucrările au ca efect modificarea structurilor portante sau a fațadei clădirii și sunt însoțite de schimbarea destinației sau subdestinației ei, indiferent de suprafața suplimentară creată.
  • Dacă suprafața totală de locuit depășește 150 m²după adăugarea unui etaj, utilizarea unui arhitect este obligatorie.
  • În cele din urmă, autorizația pentru schele sau macara este esențială dacă acest echipament este susceptibil să pătrundă pe drumul public. Vorbim despre o autorizație de ocupare a domeniului unui drum public pentru ș

Bine de știut:  nu uita să îți informezi asigurătorul cu privire la modificările aduse locuinței: contractul tău de locuință multirisc va fi, în mod logic, modificat după ce se va schimba zona de locuit. Pe de altă parte, va fi necesară declararea prelungirii către unitatea fiscal. Această modificare va crește impozitul pe locuințe și impozitul pe proprietate.

Supraînălțarea unei case în practică

Înainte de a te lansa în acest proiect, este important să studiezi cu atenție anumite aspecte.

Mai întâi, trebuie să verifici dacă structura casei permite această elevație. Mai exact, că fundațiile, pereții și cadrul existente sunt suficient de puternice pentru a susține greutatea suplimentară a acestui nou spațiu. Acest audit, care urmează să fie efectuat de un birou de proiectare specializat, va face posibilă determinarea celei mai bune tehnici de implementare.

Alegerea materialului folosit depinde și de structură. Dacă fundația și structura actuală a casei sunt suficient de puternice, poți opta pentru un cadru din beton. În caz contrar, poți fie să întărești fundațiile casei tale, fie să apelezi la lemn, care este mai ușor și mult mai simplu de implementat. Cadrul metalic este, de asemenea, o opțiune viabilă.

De asemenea, ai de ales între supraînălțarea totală, adică pe întreaga suprafață a podelei casei, sau parțială, peste o singură parte a casei (de exemplu peste garaj). Amploarea lucrării va depinde de opțiunea aleasă:  acoperișul va fi îndepărtat integral sau doar parțial.

Supraînalță parțial casa pentru a crea un balcon.

În unele cazuri – de exemplu, dacă trebuie schimbată panta acoperișului – va fi necesară modificarea cadrului sau construirea unuia nou.

Când extinzi o casă pe verticală, locația scărilor este adesea subestimată. Dacă locuința ta are deja un etaj, cel mai bine este să-l extinzi pentru a-i permite să deservească înălțimea. În acest fel, vei evita pierderea spațiului. Reține că o scară ocupă, în medie, 4 metri pătrați pe etaj, ceea ce nu este de neglijat. Atunci când creezi o scară, cel mai bine este să soliciți sfatul unui arhitect pentru a obține cea mai bună amenajare posibilă.

Cum se estimează prețul unei supraînălțări?

Deși ai putea crede, la prima vedere, că acest tip de extensie este mai ușor de realizat și, prin urmare, mai puțin costisitor decât o extensie laterală (crearea unei noi încăperi prin creșterea amprentei casei), este greșit!

De fapt, lucrările de elevație necesită mai mult efort: nu este vorba doar de amenajarea podului/mansardei, ci trebuie îndepărtat acoperișul existent, ridicați pereții și tocul, apoi remontat acoperișul (cu excepția cazului în care este într-o stare prea proastă, așa că trebuie instalat unul nou). Lucrarea poate fi, așadar, costisitoare și este mai bine să anticipezi problema bugetului înainte de a începe.

De fapt, trebuie precizat din start: nu este ușor să calculezi bugetul standard pentru o supraînălțare a unei case.  Costul poate varia foarte mult, în funcție de fiecare proiect.

Prețul final al lucrării depinde de un anumit număr de parametri: amploarea extensiei, calitatea clădirii existente, panta, forma și alegerea materialului acoperișului, posibila dezvoltare a unei terase, numărul de ferestre, tipul camerelor adăpostite, învelișurile interioare și exterioare, tipul de izolație, toate acestea vor avea un impact evident asupra prețului.

Iată care sunt elementele cheie care trebuie evaluate în deviz pentru ca bugetul elevației să nu crească mult.

 

Suprafața elevației

Desigur, costul pe m² al supraînălțării casei tale nu va fi același dacă optezi pentru o elevație parțială (doar o parte a acoperișului este ridicată) sau totală (adică ridici întregul acoperiș pentru a-ți dubla spațiul de locuit).

Cu toate acestea, prețul nu trece neapărat de la simplu la dublu dacă gândești în ansamblu.Poate chiar deveni mai profitabil dacă numărul de metri pătrați crește. De exemplu, între o extensie de 20 m² și una de 40 m², costul nu va fi înmulțit neapărat cu 2, ci cu aproximativ 1,2.

 

Calitatea structurii existente

Înainte de a începe supraînălțarea unei case, trebuie să te asiguri că structura actuală a clădirii (fundații, pereți portanți, cadru) va rezista greutății viitoarei etaje.

Pentru aceasta, este mai mult decât recomandat să apelezi la un birou de proiectare specializat, care nu numai că va putea stabili dacă structura ta existentă este solidă, ci și dacă este pregătită să suporte suprasarcina creată de elevație sau dacă necesită armături. Așa că nu uita să adaugi costul studiului la bugetul proiectului precum și orice restaurare necesară pentru creșterea solidității construcției.

Construcția elevației: de la material la izolație

Beton, cărămidă, lemn, metal: materialul pe care îl alegi pentru a construi structura elevației poate afecta, de asemenea, anvelopa casei. Structura din lemn este adesea recomandată pentru proiectele de extensie pe înălțime. În primul rând, pentru că se construiește rapid, apoi, pentru că lemnul este de 5 ori mai ușor decât betonul, prin urmare limitează suprasarcina noii pardoseli. Această metodă de construcție este mai economică și efortul va fi redus.

Un alt cost esențial care nu trebuie trecut cu vederea este izolația termică și fonică a pereților, a acoperișului și a planșeului intermediar dintre elevație și încăperile inferioare. Din nou, prețurile variază în funcție de materialele și tehnicile utilizate. Un sfat: gândește-te la confortul de vară alegând izolația care previne supraîncălzirea în cazul temperaturilor ridicate. Temperatura tinde să crească rapid sub acoperișuri!

În cele din urmă, nu uita să iei în considerare instalarea ferestrelor sau a altor deschideri.Pentru un confort maxim și o bună etanșare, ferestrele trebuie să fie eficiente și din punct de vedere termic.

Schimbarea înclinării acoperișului

Atunci când construiești o elevație, este adesea necesar să schimbi panta acoperișului pentru a acomoda noul spațiu.Acesta este cazul mai ales dacă intenționezi să îți transformi acoperișul înclinat într-o terasă pe acoperiș, dar se poate întâmpla și cu o pantă similară. Va fi nevoie să contactezi un profesionist (arhitect sau manager de proiect expert în extensii verticale), pentru a verifica fezabilitatea proiectului și dacă ai undă verde, va trebui să intervină un tâmplar pentru adaptarea cadrului. Toate acestea implică un cost suplimentar de luat în considerare!

Tipologia piesei noi

Instalarea unei băi sau a unei bucătării la etaj înseamnă ridicarea prizelor de apă, asigurarea scurgerilor, racordarea încăperii la curent, dar mai presus de toate, instalarea de echipamente potrivite pentru acest tip de piese (mobilier, sanitare, învelitori etc.).

Lucrarea va fi, așadar, mai grea și mai costisitoare decât dacă dorești să creezi un dormitor sau un birou (pentru care va fi suficientă o conexiune electrică și instalarea unui sistem de încălzire). Asigură-te că știi exact care sunt nevoile tale și costurile asociate cu mult timp înainte, pentru a evita surprizele neplăcute.

Montarea scării

Un alt cost care trebuie inclus în bugetul proiectului: montarea unei scări pentru a putea accesa etajul. Intervalele de preț variază în funcție de formă (dreaptă, rotundă, spirală…), de material și de designul scării. În schimb, dacă spațiul tău disponibil este atipic sau vrei să construiești o scară din piatră sau sticlă, cu siguranță va trebui să optezi pentru custom-made, care poate crește rapid factura!

Dezvoltarea elevației

Odată ce lucrările structurale au fost bugetate, nu uita de lucrările de dezvoltare și finisare. Cu alte cuvinte: montarea unui pardoseli (parchet, gresie, vinil, covor etc.), vopsitul pereților, instalația electrică, acces la internet etc.

Ventilare

Pe lângă încălzire, este important să te gândești și la instalarea (și deci la costurile asociate) a unui sistem eficient de ventilație în elevația ta. Poți opta, de exemplu, pentru un CMV cu dublu flux pentru a îmbunătăți calitatea aerului și a garanta o temperatură plăcută atât vara, cât și iarna. Dacă locuința ta este deja echipată cu un CMV, poate fi necesar să îi schimbi locul.

În funcție de caracteristicile climei din regiunea ta, poate fi necesar și un sistem de răcire.

 

Costuri administrative

Supraînălțarea unei case implică și o serie de așa-numite cheltuieli „administrative”:

  • Dacă, în timpul lucrărilor la drumul public, va fi nevoie de montarea unei macarale sau a unei schele, va trebui să o declari și să plătești un drept de ocupare a domeniului public (proporțional cu numărul de zile de ocupare).
  • Este obligatoriu să închei o asigurare de daune materiale pentru a fi acoperit în timpul lucrării și după terminarea ei.
  • Pe măsură ce îți extinzi spațiul de locuit, trebuie să declari aceste modificări organelor fiscale, care vor reevalua impozitele pe proprietate și locuințe, dar și asigurătorului tău, care va face modificări în contractul de locuință

 

Angajarea unui arhitect

În calcularea bugetului, ia în considerare și onorariile unui arhitect, ar putea fi o decizie înțeleaptă. Apelarea la el îți va oferi multe avantaje pentru munca ta:

  • El va putea evalua fezabilitatea proiectului tău;
  • El se va ocupa de desenarea planurilor de extensie si va alege cele mai potrivite materiale;
  • El te va ajuta în toate procedurile administrative;
  • El te va sfătui cu privire la cea mai bună firmă de construcț

Extensie astăzi, valoare adăugată mâine

Prin creșterea spațiului de locuit, crești și valoarea casei tale. Prin urmare, îți asiguri un câștig de capital pentru ziua în care vei dori să îl vinzi din nou. Lucrările de extensie, deși deloc neglijabile la început, se dovedesc a fi o investiție bună în timp.

Dar, după cum ai înțeles, elevația casei este un proiect pe care nu trebuie să îl începi fără să îți faci toate calculele în prealabil. Pentru a asigura calitatea proiectului în timp, este recomandat să apelezi la un profesionist calificat, care poate însoți de la început până la sfârșit în proiectul tău de extindere. În sfârșit, un ultim sfat: nu ezita să compari mai multe oferte pentru a o găsi pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor și bugetului tău.

 

Caută